Iš savo klaidų nesimoko: pasieniečių sučiuptas trečiadienį, ketvirtadienį įkliuvo vėl

0
40

Gintaro Žagunio ir Kabelių užkardų pasieniečiai sutrukdė mėginimams Lietuvos juodąją rinką papildyti baltarusiškomis cigaretėmis. VSAT pareigūnai sulaikė tris Šalčininkų rajono gyventojus ir „etatinį“ kontrabandinių rūkalų nešiką iš Lazdijų rajono bei daugiau nei 3 000 pakelių cigarečių. Persekiojant ir sulaikant juos pasižymėjo tarnybiniai pasieniečių šunys – belgų aviganis Diabola Bestiaras ir vokiečių aviganis Endy.

Ketvirtadienio vakare į įtartiną judesį sureagavo ties Šalčininkų rajono Jokūbiškių kaimu įrengtos pasieniečių vaizdo stebėjimo kameros. Šį ruožą kontroliuojantys VSAT Varėnos pasienio rinktinės Gintaro Žagunio užkardos pareigūnai monitoriuose identifikavo iš Baltarusijos per įrengtą fizinį barjerą mėtomus ryšulius.

Pasieniečiai reagavo nedelsdami. Jokūbiškių kaimo link buvo nusiųsti patrulių ekipažai, kurie blokavo vietovę. Pasitelktas ir Purvėnų užkardos kinologas su Diabola Bestiaru. Vienas VSAT patrulių ekipažų maždaug už 300 metrų nuo valstybės sienos, pamiškėje, pastebėjo tris asmenis su ryšuliais.

Trijulė ką tik buvo susirinkusi iš Baltarusijos teritorijos permestus ryšulius. Matėsi, kaip jie juos dėliojo į didesnį krepšį ir paslepia po medžių išvartomis. Buvo aišku, kad kontrabandininkus pasieniečiai užklupo pačiu laiku. Išvydę VSAT pareigūnus du vyrai taip ir liko stovėti, tačiau trečiasis nepakluso pasieniečių reikalavimams sustoti, spruko į miško tankmę. Tačiau neilgam. Bėglio pėdsakus aptiko ir jais sekė Purvėnų užkardos kinologas su belgų aviganiu Diabola Bestiaru. Už beveik keturių kilometrų, ties Šiūdainų kaimu, pamiškėje bėglį aptiko ir sulaikė.

Paaiškėjo, kad sulaikytieji – 26-erių, 29-erių ir 32-ejų Šalčininkų rajono gyventojai.

Trijulei pradėtos administracinės teisenos. Dėl akcizais apmokestinamų prekių gabenimo pažeidžiant nustatytą tvarką jiems gresia baudos nuo 5 200 iki 6 000 eurų. Po apklausų įteikę šaukimus pasieniečiai juos paleido. Jie privalės atvykti į užkardą, kai ten bus nagrinėjamos jų administracinės bylos.

Neteisėtai gabentos cigaretės saugomos Gintaro Žagunio pasienio užkardoje.

Dar vieną kontrabandinių cigarečių nešiką, patruliuodami Varėnos rajono Senovės kaimo apylinkėse, to paties ketvirtadienio vėlų vakarą sulaikė Kabelių pasieniečiai kartu su kinologu ir dvejų metų vokiečių aviganiu Endy. Žvalgydami teritoriją, maždaug už 500 metrų nuo valstybės sienos su Baltarusija, VSAT pareigūnai pamiškėje pastebėjo vyrą. Apsikrovęs juodos spalvos ryšuliais, jis artėjo pasieniečių link.

Netikėtai išvydęs VSAT pareigūnus su tarnybiniu šunim, nešikas tiesiog sustingo vietoje.

Netikėta buvo ir pasieniečiams. Paaiškėjo, kad sulaikytasis – „etatinis klientas“,  25-erių Lazdijų rajono gyventojas. Jį šios užkardos pareigūnai su įkalčiais buvo sulaikę vos prieš dieną, trečiadienį.  Tuomet jis Varėnos rajono Daržinėlių kaimo apylinkėse gabeno 1 800 pakelių „NZ Gold“ cigarečių su baltarusiškomis banderolėmis. Šįkart jis vėl nešėsi tiek pat ir tokių pat baltarusiškų rūkalų.

Vietovė, kurioje pasieniečiai lazdijietį sulaikė, yra valstybės sienos apsaugos zonoje – ten patekti galima tik su specialiu VSAT leidimu. Vyras jo neturėjo.

Vietovę kruopščiai apžiūrėjo pasieniečių kinologas su tarnybiniu šunimi, bet daugiau įtartinų asmenų ar daiktų neaptiko, valstybės sienos pažeidimo nenustatė.

Dėl akcizais apmokestinamų prekių gabenimo pažeidžiant nustatytą tvarką Kabelių pasienio užkardoje pradėta administracinė teisena. Nuolat neteisėta veikla užsiimančiam lazdijiečiui gresia bauda nuo 5 tūkst. 760 iki 6 tūkst. eurų. Be to, jam teks administracine tvarka atsakyti už buvimą valstybės sienos apsaugos zonoje be privalomų VSAT leidimų. Už tokį pažeidimą, padarytą ne pirmąsyk, numatyta bauda nuo 90 iki 170 eurų.

Po apklausos vyras paleistas, įteikus šaukimą apsilankyti čia vėl, kai bus nagrinėjama jo administracinės bylos. Šiame VSAT padalinyje saugomi ir neteisėtai gabenti rūkalai.

VSAT Varėnos pasienio rinktinės inf.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: