Kaip tinkamai prižiūrėti veją?

0
24

Graži, sodriai žalia veja yra bene kiekvieno žmogaus, turinčio nuosavą namą, sodybą ar kitą žemės lopinėlį, vienas iš pagrindinių siekių. Ir visai ne be reikalo, kadangi ji suteikia papildomo grožio ir aprūpina erdve, kurioje būtų smagu leisti laiką gryname ore bei atsipalaiduoti. Tačiau norint turėti tokią veją, reikia įdėti šiek tiek pastangų ir skirti tam laiko. Kaip tik šiame straipsnyje ir aptarsime, kokie yra svarbiausi patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti veją.

Žolės pjovimas

Pjovimas yra viena svarbiausių vejos priežiūros užduočių. Darant tai reguliariai, yra skatinamas sveikas vejos augimas bei tokiu būdu galima išvengti piktžolių atsiradimo. Tačiau būtina žinoti, jog norint šį darbą atlikti tinkamai, reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Visų pirmiausia, niekada nenupjaukite daugiau nei trečdalį žolės ilgio, kadangi taip pakenksite šaknų vystymuisi, jis sustos. Be to, turėkite omenyje, jog optimalus vejos aukštis yra apie 5 centimetrai, tačiau, jei ji dekoratyvinė, gali būti ir trumpesnė – 2-3 cm aukščio. Galų gale, prisiminkite, jog nerekomenduojama pjauti veją tada, kai lyja ar ji yra šlapia.

Laistymas

Laistymas taip pat yra labai svarbus faktorius, norint išlaikyti sveiką veją. Geriausias laikas tai daryti yra ankstyvas rytas, kadangi šiuo metu dar nėra taip karšta ir vanduo taip greitai neišgaruoja. Taip pat vietoje to, jog ją laistytumėte dažnai ir mažai, geriau rinkitės gausesnį laistymą du kartus savaitėje. Kad procesas būtų kuo lengvesnis, galite pasirūpinti automatine vejos laistymo sistema, kuri visą darbą atliks už jus! Jei susidomėjote, apsilankykite  https://laistymoiranga.lt/, kur rasite didelį jų pasirinkimą geru kainos ir kokybės santykiu.

Tręšimas

Pavasaris yra puikus laikas vejos tręšimui. Tai prisideda prie gražios vejos išvaizdos ir jos klestėjimo, kadangi tokiu būdu ji gauna visas reikalingas maistines medžiagas. Rinkitės kompleksines trąšas, kurių pagrindinis sudedamasis elementas yra azotas. Rekomenduojama veją tręšti, kai orai atšyla, nes tada žolė auga aktyviausiai. Barstyti jas galite rankomis arba naudodami specialiai tam pritaikytą barstytuvą. Svarbiausia – nepersistengti, nebarstyti per didelio jų kiekio, o taip pat stengtis tai daryti kuo tolygiau!

Aeravimas

Aeravimo metu vejos dirvožemyje yra padaromos mažos skylutės, kurių pagalba į dirvą patenka oras, vanduo ir maistinės medžiagos, kurios lengviau pasiekia šaknis. Tokiu būdu veja tampa sodresnės spalvos, greičiau atsigauna po pjovimo, o žemė tampa puresnė. Šiam procesui yra naudojami specialūs aeravimo prietaisai, kurie gali būti rankiniai, mechaniniai, elektriniai ir benzininiai.

Taigi, norint turėti gražią ir sveiką veją, reikia tam skirti pakankamai dėmesio ir įdėti šiek tiek pastangų. Svarbiausia – nepamirškite ją reguliariai pjauti, laistyti, tręšti ir aeruoti. Tokiu būdu galėsite būti užtikrinti, kad jūsų veja bus vešli ir žalia.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: