Snieglenčių stovykla vasarą: netradicinės atostogos, o gal puiki proga įgyti drąsos?

0
48

Jau kurį laiką Dzūkijos regione vyksta projektas „Snieglenčių sportas vaikams ir jaunimui“, kuriuo siekiama didinti jaunuolių aktyvumą ir paskatinti juos išbandyti netradicinį, iš pirmo žvilgsnio ekstremalų, tačiau pasitikėjimą sustiprinantį snieglenčių sportą. Tris dienas vykstančiose stovyklose jaunuoliai mokosi žiemos sporto pagrindų kartu su profesionaliais treneriais, o vėliau įgūdžius įtvirtina pratybose. Artimiausia stovykla, į kuria kviečiami 14-29 metų naujokai, norintys išmokti čiuožti, ar jau pažengę čiuožėjai, norintys sustiprinti įgūdžius, vyks jau birželio 5-7 d. Druskininkų „Snow Arenoje“.

Didina fizinį aktyvumą skatindami netradicines veiklas

Specialistai teigia, jog, praėjus pandemijai, jaunuolių fizinis aktyvumas itin mažas, vis daugiau laiko praleidžiama viduje, prie ekranų, o ir tarpusavio santykiuose iššūkių nestinga: jaunuoliams sunku surasti bendraminčių, neretai pritrūksta drąsos užmegzti naujas draugystes. Pastebėję tokias tendencijas, projekto organizatoriai kviečia jaunimą išbandyti naują veiklą – snieglenčių sportą. Nors Lietuvoje, deja, ši sporto šaka vis dar mažiau žinoma, tačiau šio sporto entuziastai tvirtai įsitikinę, jog čiuožimas gali ne tik pagerinti fizinę būklę, bet ir padeda įgyti drąsos ar net disciplinos.

„Neretai galvojama, jog žiemos pramogos, o ypač tokios, kaip snieglentės, skirtos tik vaikinams ar turintiems pakankamai finansų keliauti į Alpes čiuožinėti, tačiau iš tiesų, šią sporto šaka galima mėgautis ir Lietuvoje netgi vasaros sezonu, o stereotipo, jog tai vyrų sportas laikytis nereikėtų – projekte iš visų dalyvių daugiau nei pusė yra merginos. Snieglentės stipriai didina mergaičių pasitikėjimą savimi, motyvaciją, skatina įsitraukimą į kitus netradicinius sportus. Vienodas mergaičių ir berniukų įtraukimas į bendras veiklas gerina grupės dinamiką. Norime sudominti ir supažindinti jaunimą, kuris neužsiima netradiciniu sportu, su nauja veikla ir paskatinti juos būti fiziškai aktyvesnius“, – pasakoja projekto organizatoriai.

Pirmas kartas ant snieglentės išties gali būti baisus, juk tai visiškai naujas sportas, tačiau per kelias dienas, intensyviai treniruojantis su profesionaliais instruktoriais, jaunuoliai išmoksta čiuožti, o neretai net ir praėjus stovyklai toliau tęsia savo kelionę snieglenčių sporte, nes pastebi naudą emocinei sveikatai, padidėjusią motyvaciją. Siekiant užtikrinti saugumą ir treniruočių kokybę, stovyklose jaunuolius moko ilgamečiai treneriai, sukaupę didelę patirtį: Paulius Morkūnas, Paulius Janušas, Guoda Malinauskaitė, Motiejus Morauskas.

Dėmesys turintiems mažiau galimybių

Organizatoriai pabrėžia, jog projektas skirtas didinti 14-29 m. vaikų ir jaunuolių, ypač turinčių mažiau galimybių, fizinį aktyvumą bei skatinti jų socialinę įtraukti per snieglenčių sporto veiklas: „Statistika rodo, jog projektui pasirinktose penkiose savivaldybėse: Varėnoje, Marijampolėje, Vilkaviškyje, Kaune ir Vilniuje jaunimo fizinis aktyvumas mažesnis, o patyčių – didesnis už šalies vidurkį, todėl norime didinti ir socialinę integraciją tarp jaunuolių susirinkusių iš skirtingų regionų ir situacijų.“

Projektu siekiama įtraukti virš 320 jaunuolių, didelį dėmesį skiriant tiems, kurie turi mažiau galimybių: susiduria su finansiniais sunkumais, yra nemotyvuoti, nedirbantys, nesimokantys, gyvenantys atokiose vietovėse ar patirtys fizinę/emocinę prievartą, socialinę atskirtį. Šia iniciatyva kuriama saugi aplinka bei lygios galimybės išbandyti unikalią sporto šaką.

Projekto partneriai, atviri jaunimo centrai, taip pat siekia skatinti iššūkių patiriančio jaunimo fizinį aktyvumą, tačiau dažniausiai dėl mažų resursų gali pasiūlyti tik tradicines sporto šakas. Todėl šis projektas puiki galimybė tiems, kuriems snieglenčių sportas nepažįstamas, prisijungti ir atrasti fizinio aktyvumo naudą įdomiau, pažvelgti į sportą iš kitos pusės, sužadinti ambicijas tobulėti.

„Stovyklose mes ne tik mokomės čiuožti, tačiau atrandame ir draugų, peržengiame savo galimybių ribas. Niekada nesitikėjau, jog vos per kelias dienas įveiksiu visą trasą ir išmoksiu triukų. Kitų dalyvių palaikymas ir trenerių patarimai parodė, jog sportas išties gali būti įdomus, svarbu atrasti tai, kas patinka“ – savo patirtimi dalijasi projekto dalyvė Rimantė.

Artimiausia stovykla jau birželį

„Snieglenčių sportas vaikams ir jaunimui“ projekte iš viso bus įgyvendintos net 8 vienadienės treniruotės ir 8 trijų dienų stovyklos, viena jų vyks jau birželio 5-7 d. Druskininkų „Snow Arena“. Dalyvių laukia apgyvendinimas sodyboje Sodyba „Dzūkijos perlas“, Varėnos rajone. Čia dalyvių laukia pirtis ir kitos pramogos, užsiėmimai, kurių metu bus mokomasi apie fizinio pasirengimo ir sveikos mitybos svarba užsiimant snieglenčių sportu, filmų apie šią sporto šaką peržiūra, diskusijos su snieglenčių entuziastais. Siekiant stiprinti tarpusavio ryšius, dalyvių laukia ir grupiniai užsiėmimai, lavinantys komandinio darbo įgūdžius bei gebėjimą užmegzti pažintis.

Daugiau informacijos apie birželį vyksiančią ir kitas stovyklas ieškokite socialiniame tinkle „Instagram“: @socialshredproject. Daugiau įvairių vietinių ir tarptautinių veiklų jaunimui – @innovedlietuva.

Projektas „Snieglenčių sportas vaikams ir jaunimui“, į kurį įtraukiami dalyviai iš  Varėnos, Vilkaviškio, Marijampolės, Kauno ir Vilniaus savivaldybių, bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos. Projekto biudžetas 123989.83 Eur, iš kurių 90 procentų skiria Sporto rėmimo fondas“.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: