Morkus regata, skirta trečiajam Kriokšlio kaimo „Kultūros“ skyriaus 90-mečiui

0
26

Šių metų rugpjūčio 12-13 dienomis įvyko kasmetinė Morkaus regata, kurioje dalyvavo 26 žmonių, iš kurių 9 baidarės plaukė nauju maršrutu Ūlos upe Kašėtos-Zervynos.

Mes paminėjom Morkaus Bruzgio 3 skyrių steigimo būtinumą. Prie istorinės vėliavos sugiedojome Lietuvos himną, prisiminėm trumpą istoriją. Kaip žinome, Morkus Bruzgys 1921 m. įsteigė Ryto draugijos skyrių ir suorganizavo Dzūkijoje pirmąjį dainų, sporto ir šokių festivalį. „Ryto“ draugijos valdybos įspėtas dėl lenkų žandarmerijos galimų pogromų, Morkus „Ryto“ draugijos skyrių 1928 m. reorganizavo į Šv.Kazimiero draugijos skyrių, o 1933 m. – į Kultūros draugijos skyrių. 1939 m. grąžinus Vilniaus kraštą, vėl vadovavo „Ryto“ draugijos skyriui ir mokytojavo atkurtoje lietuviškoje mokykloje iki mirties.

1925 m. Morkus Kriokšlyje įsteigė „Ryto“ draugijos mokyklą, kuri veikė iki lenkų okupacinei valdžiai ją reorganizuojant į lenkišką – J.Pilsudckio mokyklą. Morkus mokytojavo „Ryto“ draugijos mokykloje, kai ji buvo reorganizuota į lenkišką, atsisakė…

Morkus, sužinojęs apie mokyklos reorganizavimą į lenkišką, nuvažiavo į Vilnių pas „Ryto“ draugijos valdybos pirmininką, kunigą prof. P.Kraujalį ir pasiskundė, kam jis leido sulenkinti „Ryto“ draugijos mokyklą. Deja, kunigas atsakė, kad tai okupacinės valdžios parėdymas. Nusivylęs kunigo lojalumu, Morkus, paskatintas Kultūros skyriaus valdybos pirmininko dk. D. Alseikos, 1933 m. įsteigė savo name Kultūros skyrių, tais pačiais metais ir lietuvišką mokyklą, kurią neužilgo lenkų okupacinė valdžia taip pat uždarė. Nežiūrint to Morkus nelegaliai mokytojavo iki mirties.

Morkus susipažino su D.Alseika dar anksčiau, kai gydėsi Vilniaus Lietuvių ligoninėje ir nuo 1930 m. platino Lydos-Gardino apylinkėse ir Kultūros draugijos literatūrą, kuri buvo pasaulietiška. Populiariausias buvo „Vilniaus žodis“. Ši literatūra išliko iki šiolei. Iš Morkaus Karaviškių atsirado Kriokšlio „Ryto“ draugijos skyriaus muziejuje Pauosupėje.

Po plaukimo vyko vakaronė dainos, šokiai laužas.

2025 m. minėsime Kriokšlio „Ryto“ draugijos mokyklos 100-metį. Tikiuosi, jį minėsime ne tik mes, „Ryto“ draugija, bet ir Kriokšlio kaimas. Būtų gražu, kad atsibustų Varėnos savivaldybė ir prisidėtų. Ant „Ryto“ draugijos mokyklos pakabintų lentelę su trumpu aprašymu ir taip pat ant Morkaus Bruzgio namo.

Algimantas Bruzgys

„Ryto“ draugijos pirmininkas

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: