Manyje vis dar gyvena vaikas…

0
59

Pelėda miške atidarė knygyną.

Pelėdą netikusios mintys kankina:

Jai sakė, kad knygų neskaito vaikai.

Bet žiū! Susirinko varnėnų pulkai… (Violeta Palčinskaitė)

Ne varnėnų pulkai, o pulkas vaikų susirinko Pilvingių bibliotekoje, kurioje vyko popietė „Manyje vis dar gyvena vaikas“, skirta Violetos Palčinskaitės 80-osioms gimimo metinėms paminėti. Ir vaikai tikrai skaito! O paklausti, kuo skiriasi knygynas ir biblioteka? – paaiškino labai paprastai: „Knygyne knygas reikia pirkti, o bibliotekoje galima pasiskolinti ir skaityti.“.

Bibliotekininkė popietės dalyvius supažindino su poetės kūryba vaikams, jos biografija ir vaikystės atsiminimais. Vaikai sužinojo, kad V. Palčinskaitė laikoma vaikų poete, nors daugelis jos kūrinių skirti suaugusiems, bet ji yra pasakiusi: „Kartais ir dabar jaučiu, kad manyje tebegyvena vaikas, svajojantis apie nepatirtus nuotykius ir tikintis, jog visos istorijos turi baigtis laimingai.“. Taip pat ji yra prozininkė, dramaturgė, scenaristė, vertėja. Išleido per trisdešimt knygų, išvertė gausybę pasaulio rašytojų ir tautosakos kūrinių, parašė ne vieną scenarijų lietuviškiems filmams, sukūrė miuziklą ir operą mažiesiems. Už išskirtinius nuopelnus Lietuvos valstybei pelnė daug apdovanojimų. Pirmą eilėraštį parašė būdama 9 metų. „Nemokėjau skaityti, tai pradėjau rašyti“, – taip yra sakiusi poetė.

Renginio dalyviai susipažino su bibliotekoje esančiomis autorės knygomis. Poetės viena išskirtinių temų yra namai, nes ir eilėraščių rinkinys vadinasi „Namai namučiai“, ir viena naujesnių knygų „Eilėraščiai iš namų“, ir eilėraščių rinktinė „Vaikų kambarys“. Vaikai skaitė jos eilėraščius „Piešiam namus“, „Kur gyvena lėlės“, „Visi ką nors turi“, „Vėjas“, „Eglutė“, „O vilkas?“. Paskaitę vaikams skirtą žurnalą „Tipu Tapu“ sužinojo, koks buvo poetės vaikystės kambarys – daug lėlių, įvairiausių žaidimų, daug knygų ir dar vienas jai svarbus daiktas: tikras medicininis švirkštas! Žinoma, be adatos. Vaikystėje norėjo būti gydytoja. Popietės dalyviai papasakojo apie savo kambarius ir kuo svajoja būti užaugę. Nes ir poetės žaismingi eilėraščiai kviečia įsivaizduoti, džiaugtis ir mėgautis, jausti ir dainuoti, jie kupini tikėjimo gėriu ir grožiu.

Bibliotekininkė kiekvienam dalyviui įteikė simbolinę dovanėlę, paragino skaityti, priminė rašytojos žodžius: „Oi, pasakyti pamiršau: aš ir toliau rašau, rašau… Pasiskaitykit, jei neskaitę, Jus mylinti – V. Palčinskaitė.“.

Ona Jauneikienė

Pilvingių bibliotekos bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: