Sausio 13-ąją liepsnojo laužai ir širdys

0
20

Laisvės gynėjų dieną varėniškiai minėjo pagerbdami žuvusius, minėdami anų metų Sausio 13-osios įvykių liudininkus ir kalbindami tų skausmingų, bet garbingų įvykių dalyvius.

Varėnos rajono meras Algis Kašėta pabrėžė, kad Lietuvos Nepriklausomybė buvo apginta ne ginklu, o žmonių drąsa, pasiaukojimu ir ryžtu. Savivaldybės aikštėje skambėjo Urtės Fialkovskytės ir Juditos Ikasalienės dueto jautriai ir darniai atliekamas šalies himnas, kitų varėniškių traukiamos liaudies bei patriotinės dainos.

Laisvės gynėjų dienos minėjimą rikiuote ir vėliavomis pagerbė ir Varėnos šauliai, ir VSAT Varėnos pasienio rinktinės pareigūnai. Susirinkusius aikštėje šildė laužai ir karšta arbata.

Vėliau Varėnos viešoji bibliotekoje kalbėjo „gyvosios knygos“ – renginio „Atsiminimai ateičiai“ dalyviai ir Sausio 13-osios įvykių liudininkai: meras Algis Kašėta, buvęs pasienietis Kęstutis Maksimavičius ir Rimutė Slapikienė. Jaunimui atstovavęs Titas Zajančkauskas ragino pasvarstyti, ar jaunoji karta geba išjausti bei išpildyti Laisvės kovotojų lūkesčius. Šis renginys sukūrė jaukią atmosferą, kurioje buvo galima dalintis prisiminimais, užduoti rūpimus klausimus ir, svarbiausia, kurti dialogą tarp skirtingų kartų.

Laisvės gynėjų dienos minėjimą užbaigė dokumentinio filmo „Antanas Lukša. Brolio pažadas“ peržiūra, kurioje dalyvavo filmo autorė ir režisierė Rūta Sinkevičienė, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro vadovas dr. Arūnas Bubnys ir šio centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus direktorė Ramunė Driaučiūnaitė.

Filmo žiūrovai taip pat galėjo stebėti ir išskirtinę fotografijų parodą „Laikom frontą. Antanas Lukša“. Šią kilnojamąją parodą parengė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro darbuotojai, o pristatė R. Driaučiūnaitė.

Džiugu, kad gausioje renginių programoje kiekvienas varėniškis atrado jam artimą būdą paminėti Laisvės gynėjų dieną.

Varėnos kultūros centro informacija ir nuotraukos

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: