Nusiauskim knygos skirtuką

0
74

Puodžių bibliotekoje išbandytas tradicinis lietuvių amatas ‒ audimas, kurio subtilybes dalyviams pristatė profesionali dailininkė-edukatorė Giedrė Antanavičienė.

Audimas yra viena iš daugelio tekstilės meno rūšių. Giedrė parūpino visas audimui reikiamas priemones: audimo staklytes, šaudykles, adatas ir šukas bei verpalus (taip vadinami audimui skirti siūlai). Šios pamokos užduotis ‒ nusiausti skirtuką knygai.

Buvome trumpai supažindinti su audimo istorija, priemonėmis, audimo būdais, sužinojome, kas yra metmenys ir ataudai. Pats audimo procesas nėra labai sudėtingas, bet daug kruopštumo ir atidumo reikalauja darbo pradžia ir užbaigimas. Pasiruošę reikiamo pločio metmenis (vertikaliai ant staklių užmesti siūlai), pradėjome darbą paprastu drobiniu pynimu, kai šaudyklės pagalba ataudas (horizontalus siūlas) prakišamas pro kas antrą metmenų siūlą. Šiek tiek pasipraktikavę, išbandėme ir keletą kitų audimo būdų: olandišką, olandišką dvigubą, ruoželį. Kiekvienas ataudas gerai prispaudžiamas šukomis, kad audinys būtų tankus. Ne taip greit, kaip norėjosi, bet savo darbelius užbaigėme.

Galima tik stebėtis, kiek kantrybės turėjo ir kiek laiko užtrukdavo mamos ir močiutės, kol nuausdavo rankšluosčius ar raštuotas lovatieses. Ir šiais laikais rankomis austi drabužiai, juostos yra labai vertinami.

Veronika Tiškevičienė

Puodžių bibliotekos bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: