Gyvulininkystės ūkiai kviečiami investuoti į biosaugą – tam skirta daugiau kaip milijonas eurų

0
15

Investicijos į biosaugą yra geriausias būdas užkirsti kelią užkrečiamųjų ligų protrūkiams, tad Žemės ūkio ministerija vėl kviečia gyvulininkyste užsiimančius ūkininkus pasinaudoti galimybe gauti paramą pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencinę priemonę „Investicijos į prevencinę veiklą, kuria siekiama sumažinti galimų gaivalinių nelaimių, nepalankių klimato reiškinių ir katastrofinių įvykių padarinius“.

Šiam kvietimui teikti paraiškas skirta 1 097 499 Eur paramos lėšų. Paraiškos bus priimamos nuo kovo 4 d. iki balandžio 30 d.

„Lietuvos laukinėje gamtoje periodiškai nustatomi nauji paukščių gripo ir afrikinio kiaulių maro atvejai, todėl ūkininkams vertėtų investuoti į savo ūkių biosaugą. Tai investicijos į savo ūkio stabilumą bei konkurencingumą. Daugelis gyvulių augintojų yra susidūrę su užkrečiamosiomis gyvūnų ligomis ir žino, kad tai reiškia ekonominius nuostolius dėl kritusių gyvulių, gydymo išlaidas, negautą produkciją. Svarbu prisiminti, kad su infekcinėmis ligomis galima kovoti ne tik gyvulius vakcinuojant arba juos gydant, tačiau ir naudojantis biosaugos priemonėmis“, – sako Žemės ūkio ministerijos Europos Sąjungos reikalų ir paramos politikos departamento Paramos verslui skyriaus patarėja Inga Budzevičiūtė.

Ministerijos atstovė pabrėžia, kad biologinio saugumo priemonės – tai ne tik dezinfekcinės medžiagos, tvartų dezinfekavimas, tvoros, bet ir žmonių požiūris, elgsena ir žinios, kaip tas priemones įgyvendinti.

„Biosaugos priemonės padeda išvengti nuostolių, nes galima neleisti užkratui patekti į ūkį, o jei liga jau ūkyje – gyvuliai mažiau serga ir gaišta, išlaikoma geresnė produkcijos kokybė, saugumas ir gyvūnų gerovė“, – sako I. Budzevičiūtė.

2023-2027 m. šiai priemonei iš viso skirti 5 mln. eurų.

Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencinės priemonės „Investicijos į prevencinę veiklą, kuria siekiama sumažinti galimų gaivalinių nelaimių, nepalankių klimato reiškinių ir katastrofinių įvykių padarinius“ įgyvendinimo taisykles galima rasti čia.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: