Ką valgyti balandį: TOP 5 gėrybės ir dar neragauti lengvai paruošiami patiekalai su jomis

0
12

Gamtoje dar tik prasideda atbudimas, tačiau parduotuvėse vis gausėjanti daržovių ir vaisių spalvų gama jau signalizuoja įsibėgėjantį pavasarį. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pastebi ir besikeičiantį pirkinių krepšelio turinį. Pirkėjus išnaudoti besiplečiančią šviežių gėrybių įvairovę skatina ne tik dėmesys sveikai mitybai, bet ir galimybės sutaupyti. Pasikliaujant sezoniniais produktais ir jiems taikomomis akcijomis, savo mitybą galima paįvairinti labai palankiomis kainomis – štai į kokias verta atkreipti dėmesį balandį.

„Kasmet matome, kad pavasario orai pirkėjus įkvepia šiek tiek atnaujinti savo meniu, kuriam laikui atidėti sunkius, šildančius patiekalus ir į valgiaraštį įtraukti daugiau lengvesnių patiekalų. Pavyzdžiui, auga salotų, kurios tampa įvairių spalvingų derinių pagrindu, populiarumas. Taip pat pirkėjai dairosi įvairesnių vaisių, uogų, daržovių, ypač mėgsta vis gausiau pasirodančius naujo derliaus egzempliorius – šylantys orai, regis, savaime skatina daugiau dėmesio skirti šviežumui savo mityboje ir pakoreguoti savo įprastą pirkinių sąrašą“, – pastebi G. Kitovė.

„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė šį mėnesį rekomenduoja 5 gėrybes, kurios kovą bus skanios, naudingos ir nebrangios. Tuo tarpu tinklo kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi originaliais receptais – nors šie vaisiai ir daržovės gerai pažįstami, tačiau keli triukai virtuvėje privers į jas pažvelgti kitaip.

Brokoliai. Ryškios žalios spalvos daržoves pavasarį tik ir norisi vis dažniau traukti į valgiaraštį. „Priežasčių jų valgyti dažniau netrūksta. Brokoliuose yra daug naudingų medžiagų, įskaitant vitaminą C, vitaminą K, geležį ir kalį. Ypač jie vertinami dėl vitamino C – vos 100 g brokolių yra daugiau nei 90 proc. šio stipraus antioksidantų paros poreikio. Brokolį galima valgyti ir virtą, ir keptą, tačiau tyrimai rodo, kad švelnus virimas garuose išlaiko daugiausia brokolių naudos sveikatai. O šiltuoju metų laiku, žinoma, be galo skanu iš jų gaminti salotas“, – pataria J. Sabaitienė.

Išbandykite: sveikas ir greitas brokolių salotas. Reikės: kąsnio dydžio gabalėliais supjaustytų brokolių, šviežių šilauogių, smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno, džiovintų spanguolių, saulėgrąžų sėklų, gabalėliais supjaustyto obuolio, citrinos sulčių. Padažui: puodelio graikiško jogurto, šaukšto citrinos sulčių, šiek tiek obuolių sidro acto, kelių šaukštų medaus, šaukšto aguonų.

„Į didelį dubenį sudėkite brokolius, šilauoges, svogūną, spanguoles ir saulėgrąžas. Sumaišykite obuolį su 1 šaukštu citrinos sulčių ir tuomet sumaišykite su daržovėmis. Nedideliame dubenyje suplakite visus padažo ingredientus. Užpilkite padažą ant salotų ir atsargiai išmaišykite. Salotas galima patiekti iš karto arba laikyti šaldytuve, kol bus patiektos“, – receptu dalijasi G. Urbonavičiūtė.

Salierai. Tai viena iš daržovių, kurių šviežių galima įsigyti įvairiais metų laikais, o jų kaina visuomet palanki piniginei. „Šios sveikos daržovės gali būti švelnaus arba kartaus skonio – kuo tamsesnė salierų spalva, tuo stipresnis jų skonis, – kaip išsirinkti, pataria J. Sabaitienė. – Salierai yra ne tik traškūs ir gaivūs, bet ir kupini sveikatai naudingų savybių. Jie pasižymi mažu kaloringumu ir dideliu vandens kiekiu, todėl yra puikus pasirinkimas siekiantiems kontroliuoti svorį.“

Išbandykite: Viduržemio jūros virtuvės įkvėptus salierų užkandžius. Reikės: salierų stiebų, humuso, kubeliais pjaustytų slyvinių pomidorų ir agurkų, alyvuogių, fetos sūrio.

„Salierų kotus patrumpinkite ir storesnius galite perpjauti išilgai pusiau, kad būtų lengviau valgyti. Ant kiekvienos saliero lazdelės užtepkite humuso, tuomet pabarstykite pjaustytų pomidorų, agurkų ir alyvuogių. Ant viršaus užbarstykite fetos ir mėgaukitės iš karto arba laikykite šaldytuve ir patiekite atvykus svečiams“, – siūlo „Iki“ kulinarijos technologė.

Svogūnai. Kukli daržovė itin dažnai naudojama įvairiausiuose patiekaluose – ji turi kone stebuklingą galią kiekviename jų pagerinti tiek aromatą, tiek skonį. Tik kartais pamirštama, kokia naudinga ir universali ji yra. Svogūnai yra puikus vitaminų C, B6 ir folato šaltinis. Be to, svogūnai turi antibakterinių ir priešvirusinių savybių, todėl gali padėti stiprinti imunitetą ir kovoti su peršalimo ligomis, kurių apgaulingu pavasario laikotarpiu būna nelengva išvengti.

Išbandykite: svogūnų ir brie sūrio „palmių“ sausainukus. Reikės: 2 svogūnų, supjaustytų plonais griežinėliais, 3 šaukštų sviesto, 2 šaukštų rudojo cukraus, ½ šaukštelio baltojo vyno acto, 1 lakšto šaldytos sluoksniuotos tešlos, 115 g bri sūrio, su pašalinta odele ir suminkštinto, 1-2 šaukštelio kmynų sėklų, 1 kiaušinio.

„Keptuvėje pakepkite svogūnus, sviestą, rudąjį cukrų ir actą, kol svogūnai pasidarys auksinės spalvos. Išimkite ir atvėsinkite. Ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite sluoksniuotą tešlą į stačiakampį. Sūrį supjaustykite plonais griežinėliais ir tolygiai išdėliokite ant tešlos. Uždenkite svogūnais, pabarstykite kmynais. Užvyniokite vieną ilgąją pusę iki tešlos vidurio; pakartokite tą patį su kita puse, kad 2 suktinukai susiliestų centre. Supjaustykite 1-1,5 cm storio griežinėliais. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotų skardų, patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 190 laipsnių orkaitėje 12-14 minučių“, – receptą siūlo G. Urbonavičiūtė.

Mangai. Kadaise buvęs egzotika, dabar šis vaisius yra dažnas pirkinių krepšelio ingredientas. Jis dažnam yra tiesiog gaivus delikatesas, bet iš tiesų jame slypi ir daug vitaminų bei mineralų. Mangai pasižymi dideliu vitaminų A, C ir B6 kiekiu, taip pat juose gausu kalio ir skaidulų. Pasak J. Sabaitienės, mangus verti ne tik valgyti vienus, bet ir derinti salotose, glotnučiuose, salsose, netgi kepti ant grotelių ir gaminti desertus.

Išbandykite: šviežių mangų salsą. Reikės: 3 mangų, supjaustytų kubeliais, 1 susmulkintos raudonosios paprikos, ½ puodelio smulkinto raudonojo svogūno, ¼ puodelio smulkintų kalendros lapų, 1 Chalapos paprikos, be sėklų ir susmulkintos, sulčių iš vienos žaliosios citrinos, druskos.

„Dubenyje sumaišykite mangą, papriką, svogūną, kalendrą ir Chalapos papriką. Apšlakstykite vieno laimo sultimis ir dideliu šaukštu išmaišykite ingredientus. Pagal skonį pagardinkite druska ir dar kartą išmaišykite. Kad salsa būtų geriausio skonio, leiskite jai pailsėti 10 minučių ar ilgiau. Patiekite su traškučiais, ant takų, salotų arba kaip atskiras salotas“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Salotos. Šiuolaikinės technologijos dabar užtikrina, kad šviežių Lietuvoje užaugintų salotų galima įsigyti ištisus metus. Visgi jų populiarumas akivaizdžiai pradeda augti šylant orams, kai pasirodo dar platesnė šviežia jų įvairovė. Jeigu salotos atrodo nuobodu, J. Sabaitienė kviečia išbandyti jų įvairovę. Pavyzdžiui, lapiniai kopūstai orkaitėje gali virsti traškučiais, su stambialapių salotų lapais verta ruošti pavasarinius suktinukus, o norint didesnio traškumo gaminti su aisbergo salota. Beje, ne visi žino, kad aisbergo salotą skanu ir apdoroti termiškai.

Išbandykite: troškintas aisbergo salotas. Reikės: 1 aisbergo salotos, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 150 ml daržovių sultinio, ½ puodelio šaldytų žirnelių, druskos ir pipirų, sojų padažo.

„Salotas supjaustykite ketvirčiais. Apkepkite juos iš visų pusių didelėje keptuvėje su įkaitintu aliejumi, kol salotos pradės ruduoti. Supilkite sultinį, uždenkite dangčiu ir sumažinkite kaitrą. Troškinkite apie 15 minučių, tuomet sudėkite žirnelius ir virkite dar 5 minutes be dangčio. Pagardinkite druska, pipirais, įpilkite sojų padažo ir patiekite“, – idėja dalijasi G. Urbonavičiūtė.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: