Merkinės dvaras jau turi šeimininką

0
509

Merkinės globos namams persikėlus į naujas patalpas iš buvusios dvarvietės, pastatas kurį laiką buvo tuščias, o praėjusiais metais jį šiek tiek nuniokojo chuliganai. Tačiau istorinei miestelio vietai nelemta nunykti – šeimininkas jau yra!

Rita Reivytė

Šią savaitę Varėnos r. savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas pasirašė nuomos sutartį su UAB „Merkinės muilo fabrikas“ direktoriumi Vytaru Radzevičiumi ir šiai bendrovei 40 metų išnuomota Merkinės dvarvietė. Išnuomotose patalpose numatoma teikti apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas. Bus organizuojami renginiai, mokymai, įvairios pramogos, planuojama atgaivinti senuosius istorinius Merkinės verslus – muilo ir saldainių gamybą.
Vytaras Radzevičius Lietuvos žmonėms gerai žinomas žurnalistas, keliautojas, įvairių laidų ir renginių vedėjas. Varėniškiai irgi puikiai jį pažįsta – čia jis vedė ne vieną sporto renginį. Beje, jis jau kuris laikas įsikūręs įsigytoje sodyboje už Merkinės. Skaitytojams taip pat priminsime, kad jo iniciatyva pernai Merkinės sankryžoje suplevėsavo Vyčio vėliava, o Marcinkonyse pastatytas kryžius iš dviračių detalių – tai projekto „Valstybė tai Tu arba LT-100: Dviračiais aplink Lietuvą“ dovanos mūsų rajonui.

Savo socialinėje paskyroje Vytaras Radzevičius naują veiklą komentuoja taip: „Daug metų Merkinę pralėkdavau šonu. Kaip ir daugelis žmonių iš miestų. Kai dirbau žurnalo „Istorijos“ redaktoriumi, iš Merkinės gerų istorijų parvežė žurnalistė Brigita Balikienė. Toks mįslingas kraštas vaizduotėje atsivėrė. Pažinojau nuostabų dzūką iš Merkinės krašto, a.a. poetą Stasį Stacevičių. Prieš 7 metus netikėtai (kaip visada) įsikūriau vienkiemyje miškuose už Merkinės. Sudzūkėjau, nors esu mišrūnas, aukštaičio ir suvalkietės sūnus. Vis dažniau jaučiuosi „viecinis“. Merkinės kraštas ypatingas. Tik Merkinėje kojos kliuvinėja už LDK plytų nuolaužų ir Viduramžių šukių, o daržuose gali rasti kokį nors karaliaus karietos ratą. Tai vienintelis miestas, kurį buvo užėmę partizanai su A. Ramanausku-Vanagu priešakyje. Čia daug istorijos. Ir karališkos meilės istorija. Merkinėje buvo ir dvaras. Neišliko. Bet dvarvietėje XIX a. pabaigoje buvo pastatyta muilo gamykla. Dėl to su bendraminčiais – Tomu Radzevičiumi ir Tomu Balžeku pavadinome naują UAB „Merkinės muilo fabrikas“. Ir laimėjome konkursą dvarvietės nuomai 40-iai metų. Regime čia viešbutį, restoraną su istorine gastronomija ir keliautojų bazę su maršrutais įvairiomis kryptimis dviračiais, laivais ir pėsčiomis. Bei nakvynės vietą piligrimams kelyje tarp Merkinės ir Liškiavos. Regime ir nuostabų vaizdą į Nemuno ir Merkio santaką. Nuotykiai tęsiasi.“
Vietiniams belieka tikėtis, kad žinomo keliautojo nuotykiai Merkinėje bus produktyvūs ir sėkmingi.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: