Rugsėjį pasitinka ir ištuštėjusios rajono mokyklos

0
559
Vydenių pagrindinėje mokykloje kiekvienas mokinys turės po asmeninį mokytoją: mokysis tik 13 mokinių, o juos mokys 14 pedagogų...

Jau seniai netilo kalbos dėl Marcinkonių ir Vydenių pagrindinių mokyklų likimo. Visą vasarą mokytojai nežinojo, ar bus kur sugrįžti į darbą, ar teks ieškotis kitų darboviečių. Vis dėlto Varėnos rajono savivaldybės Švietimo skyrius kartu su rajono taryba nusprendė palikti tą patį rajono mokyklų tinklą, nors, kaip teigė tarybos narė Angelė Malinovskienė, dviejose mokyklose tiesiog kvepia egzotika, mat Vydenių mokykloje išlieka tik 13 mokinių, kuriuos mokys 14 pedagogų. Situacija išties paradoksali, tačiau Švietimo skyriaus vedėja Stasė Bingelienė patikino, kad šios mokyklos paliekamos tik šiems mokslo metams, mat rugsėjo-spalio mėnesiais prasidės diskusijos dėl šių mokyklų likvidavimo ir mokyklų tinklo pertvarkymo

Živilė Puidokaitienė

Mokykla išlieka
Varėnos rajono savivaldybės komitetų posėdžių metu Švietimo skyriaus vedėja Stasė Bingelienė informavo, kad kovo mėnesį Švietimo komiteto diskusijoje ir siūlymuose buvo prašoma Vydeniuose neformuoti pradinės jungtinės klasės, tad ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo Vydenių mokykloje nebelieka. Tačiau, anot S. Bingelienės, buvo kalbėta su seniūne, mokyklos vadovybė bendravo su mokinių tėvais, kurie išreiškė didelį norą, kad mokykla išliktų: „Diskutavome ir su seniūnais, ir su mokyklų vadovais, situacija yra gana sudėtinga, galvojome apie mokyklų tinklo pertvarkos planą, kuris turėtų startuoti nuo kitų metų. Todėl siūloma dar šiais metais palikti šias klases, seniūnai to pageidavo, mokinių tėvai taip pat prašė. Tiek Vydenių, tiek Marcinkonių mokyklų direktoriai įsipareigojo mažinti personalą“.
Daiva Tamulevičienė pasidomėjo dėl mokytojų nuomonės, ar jie sutinka su tokiu mažu krūviu, juk pamokų valandų skaičius labai minimalus. Skyriaus vedėja atsakė, kad mokytojai arba sutinka, arba nesutinka. Kai kurie mokytojai iš Marcinkonių mokyklos planuoja išeiti, kurie turi kitas darbovietes.

Formuojama klasė
Tarybos posėdžio metu S. Bingelienė informavo, kad rugpjūčio 26 d. duomenimis, Marcinkonių pradinėje jungtinėje klasėje yra ne 5, kaip buvo teigiama komitetų posėdžių metu, o 7 mokiniai: pirmoje klasėje – 2, antroje – 3, trečioje – 2, todėl prašoma formuoti pradinę jungtinę klasę. Prieštaraujančių dėl formavimo nebuvo.
Algis Miškinis pastebėjo, kad kiek jam yra žinoma iš pokalbių su Vydenių mokyklos mokytojais, tai šiandien dienai ten yra 13 mokinių.
S. Bingelienė patvirtino šį faktą, tačiau akcentavo, kad prašoma tvirtinti šių klasių komplektaciją, kadangi šių klasių ugdymo programą dengia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir jos atitinka visus kriterijus, o savivaldybė įsipareigojo padengti tik ūkio lėšas.
A. Miškinis pasidomėjo, ar buvo bendrauta su mokytojais: „Kai kuriems būtų žymiai lengviau, kad mokykla užsidarytų ir jie gautų išeitines išmokas nei dabar , kai teks dirbti su 2 ar 3 pamokomis“.
S. Bingelienė informavo, kad, formuodami švietimo politiką, pirmiausia bendrauja su mokinių tėvais: „Tą padarėme per seniūnijas, nes pirmiausiai yra mokinių interesas. Mokytojai šiuo konkrečiu klausimu nesikreipė. Su savo mokytojais bendravo mokyklos direktorė“.

Mokinių tiek, kiek ir
mokytojų
Vidas Mikalauskas pasitikslino, kiek Marcinkonių ir Vydenių mokyklose bus moksleivių, o kiek mokytojų.
Švietimo skyriaus vedėja pateikė skaičius: Vydenių mokykloje – 13 mokinių, 13 mokytojų ir direktorius, tuo tarpu Marcinkonių mokykloje – 26 mokiniai, 14 mokytojų ir direktorius.
Tarybos posėdžio metu Marijonas Čapkovskis paprašė vedėjos patikslinti, kiek metams kainuoja išlaikyti Vydenių pagrindinę mokyklą. A. Bingelienė patikslino, jog 2018 m. išlaikymas atsiėjo 79 tūkst. Eur, o 2019 m. – 90 tūkst. Eur.
14 balsavus „už“ ir 8 susilaikius, sprendimo projektui buvo pritarta.

Švietimo skyriaus vedėja Stasė Bingelienė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: