Kas yra miegas ir kodėl mums reikia miegoti?

0
241

Jei manote, kad miegas yra nereikalingas – pabandykite nemiegoti
Niekas nepaneigs fakto, kad miegas yra gyvybiškai svarbus kaip oras, vanduo ar maistas. Išsimiegoję jaučiamės geriau: turime daugiau energijos, esame laimingesni, atidesni ir galime atlikti dienos darbus. Pabandykite prisiminti, kai nemiegojote bent 24 valandas – ar daiktai nekrito iš rankų? Ar jautėtės drąsiai vairuodami tamsoje? Ar turėjote jėgų nubėgti bent 5 km? Ar akys pačios nesimerkė?

Kas yra miegas?
Miego apibrėžimų galima rasti daug ir įvairių: nuo filosofinių iki moksliškai pagrįstų formuluočių:
Mistinė būsena, apie kurią lyg ir viską žinome, bet iš tikrųjų nežinome nieko.
Poilsio būsena, kai visiškai ar iš dalies neveikia sąmonė.
Sąlyginės ramybės būsena, kurios metu organizmas, iš dalies praradęs kontaktą su aplinka, aktyviai atkuria savo jėgas.
Gyvybiškai būtina organizmo funkcija, skirta jėgoms atnaujinti ir padedanti išlikti budriems bei žvaliems dienos metu.
Neišvengiama organizmo būsena.
Tad kodėl apie miegą ir jo reikšmę tiek daug kalbame, bet vis dar neturime galutinio atsakymo, kas yra miegas? Miegas ypatingas tuo, kad kitus miegančius žmones stebėti galime, bet pajusti jų miego – ne. Savo paties miego irgi nelabai pamatysime ar pajusime – juk miegame! Tačiau šiandien tai, kas vyksta su mūsų kūnu miego metu, stebėti galime naujausių technologijų pagalba.

Miego ciklas. Kas yra REM ir non-REM miego fazės?
Jei prieš tai buvo manoma, kad miegas – tai būsena, kai kūnas ir smegenys “išsijungia” pailsėti kelioms valandoms, tai dabar žinome, kad nei kūnas, nei smegenys miego metu „neišsijungia“. Anaiptol, vyksta dar sudėtingesni ir svarbesni procesai nei dienos metu, kai nemiegame: atstatomos kūno ląstelės, apdorojama gauta informacija, stiprinama imuninė sistema ir t.t.

Mokslininkai išskyrė 2 miego fazes, kurių metu vyksta mūsų organizmui svarbūs procesai:
non-REM, arba kitaip – lėtasis miegas. Ši fazė turi 3 stadijas (kartais skiriama į 4 stadijas), kurios susideda iš lengvo miego ir gilaus miego:
1 lengvo miego stadija: Kai atsipalaiduojame ir užsnaudžiame, kartais atrodo, kad „krentame“. Ši stadija trunka 5-10 minučių.
2 lengvo miego stadija: Snaudžiame budriai – galime bet kada pabusti, jei kas pažadintų. Ši miego stadija trunka 5-15 minučių. Kūno temperatūra pradeda kristi, pulsas sulėtėja.
3 (ir 4) gilaus miego stadija: Giliai užmiegame, sumažėja reakcija į dirgiklius. Kūnas ir smegenys pradeda atsinaujinimo procesus. Tai yra svarbiausia miego stadija, kuri ilgiausiai trunka pirmoje nakties pusėje.
REM (angliškai rapid eye movement, lietuviškai greiti akių judesiai) – dar kitaip vadinama neramaus miego faze arba greituoju miegu, paradoksiniu miegu.
REM fazės metu padažnėja pulsas, kvėpavimas, žmogaus akys greitai juda įvairiomis kryptimis, smegenys intensyviai dirba. Ši fazė priskiriama prie lengvo miego, kuomet galima bet kada pabusti.
Tikėtina, kad būtent šios fazės metu sapnuojame, nes pabudę prisimename sapnus. Pasibaigus REM fazei, pereiname į lengvo miego non-REM stadiją ir kartojame ciklą iš naujo.
Įdomus faktas, kad net 50% kūdikių miego sudaro REM miegas, o suaugusiųjų – 20-25%. Kodėl? Manoma, kad būtent šios fazės metu mes mokomės, tad bemiegės studentų naktys prieš egzaminų sesiją yra labai nerekomenduojamos.
3 non-REM stadijos ir 1 REM stadija sudaro miego ciklą, kuris trunka apie 80-120 minučių. Per naktį abi fazės, arba kitaip – miego ciklas, kartojasi 3-6 kartus. Geras nakties miegas susideda iš maždaug 4-5 miego ciklų.

Kodėl reikia miegoti?
Nors mokslininkai nėra iki galo tikri, kodėl mes miegame, tačiau jie miego naudą pagrindė įvairiais tyrimais, pavyzdžiui, kas atsitinka, jei mums neleidžiama miegoti, kokia yra skirtingų gyvūnų rūšių miego struktūra, kokie panašumai ir skirtumai. Tai leido atskleisti vis daugiau miego funkcijų, tačiau į pagrindinį klausimą, kodėl reikia miegoti – vieningo atsakymo nėra.
Miegas yra tampriai susijęs su imunine sistema, metabolizmu, atmintimi, mokymusi ir kitomis gyvybiškai svarbiomis funkcijomis. Gerai išsimiegoję žmonės mažiau serga hipertenzija, diabetu, būna geros nuotaikos.

Miego kokybės gerinimas
Mums didžiausias iššūkis turėtų būti suprasti, ne kodėl miegame, bet kodėl miegame nepakankamai. Atsakymų gali būti daug: darbai, šeima, draugai, TV, išmanieji telefonai – viskas, atrodo, yra svarbiau už miegą. Mes galime pagerinti savo miego kokybę, išsiugdyti teisingus miego įpročius ir tinkamai susidėlioti dienos planus, skiriant didesnį dėmesį miegui nei iki šiol.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: