Kaimas dūsta dulkėse

0
857

Pakaršio kaimas skęsta dulkėse, kaimo žmonės prašo valdžios pagalbos, bet ši jų
negirdi

Romana Vaičkutė

Įgriso dulkės
Į redakciją kreipėsi Pakaršio kaimo gyventojai – šią karštą vasarą ir sausą rudenį jie baigia uždusti nuo dulkių! Pro kaimą zuja sunkiasvoriai sunkvežimiai – tai pilni iš Rimėnų karjerų, tai tušti atgal; pradėjus nuimti derlių – ir ūkininkai su grūdais į Alytų. Ir kitos transporto priemonės suka per Pakaršį į Alytų, mat šiuo keliu pasiekti Dzūkijos sostinę dvigubai arčiau – vos 25 kilometai, o per Merkinę ar Bobriškes jau susidaro visas 50 km. Tad ir suka visi tiesiai, jau ir sunkiasvoriai miškovežiai šį kelią surado, keldami dulkių tumulus. O žmonės dūsta.
Dalį kaimo kelio prižiūri Regiono kelių tarnyba, o kitą dalį – Varėnos seniūnija. Pasak Pakaršio gyventojų, didžiausia problema yra ta, kad kelių tarnyba savo dalį nuvalo ir nugreideriuoja, o Varėnos seniūnijos dalis taip ir lieka. O rudenį ir žiemą iškyla kitos problemos – duobės ir purvas bei sniegas. Sniegą žiemą nuvalo vietiniai ūkininkai, nes pro kaimą kursuoja trys mokykliniai autobusai, vežantys vaikus.

Valdžia nekreipia dėmesio
Kaime daug pagyvenusių žmonių, kurių sveikatai kenkia automobilių keliamos dulkės. Kaimo atstovas Juozas Bagdžius buvo pas seniūną ir prašė, kad patarpininkautų ir būtų pastatyti kelio ženklai, ribojantys sunkiasvorių automobilių greitį ir svorį. Buvo atsakyta – surinkit kaimo žmonių parašus, tada komisija spręs. „Tiesiog pasityčiojo iš manęs, man 77 metai ir aš turiu seniūnui tarnauti? Tai ar ne atvirkščiai – jis mums turi tarnauti? – neslepia apmaudo vyriškis. – Užpykau ir išėjau pas merą užtarimo, tačiau pas merą nepavyko patekti. Sekretorė pasakė, kad meras užimtas ir nepriims. Nors ten nė vieno žmogaus nebuvo. Vos neišstūmė per duris, parodė, kur eiti, į kokį kabinetą. Ten radau užrakintas duris. Po kiek laiko užėjau pas Kleponį (mero patarėjas-red.) ir tas pažadėjo spręsti šiuos reikalus, tačiau ir čia niekas nesisprendžia. Visas kaimas tiesiog nusivylęs seniūno darbu. Antrą kadenciją dirbdamas, nė karto neapsilankė kaime. Kaimo žmonės jo nepažįsta. Tai ko iš jo tikėtis?“.

Nemato problemos
Šių metų liepos 29 d. Tolkūnų kaime buvo gyventojų susirinkimas, o jame dalyvavo ir seniūnas Dalius Lukminas bei jo pavaduotojas Petras Keršys. Tame susirinkime buvo perskaitytas ir Pakaršio kaimo gyventojų pareiškimas, kuriame išdėstytos visos su keliu susijusios problemos. Tačiau seniūnas, užuot ėmęsis konkrečių veiksmų, replikavo: „Nesireklamuok!“.

Meras „atsirašė“
Neapsikentę žmonės parašė pareiškimą rajono merui Algiui Kašėtai. Jį pasirašė 105 gyventojai.
Po mėnesio, rugpjūčio 30 d., Juozas Bagdžius, ėmęsis atstovauti kaimo žmonių interesams šiame reikale, gavo rajono mero atsakymą.
Jame, kaip ir galima tikėtis, nieko paguodžiančio. Meras priminė pareiškėjui, kad keliai yra skirstomi į valstybinius ir vietinės reikšmės. Valstybinius prižiūri Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD), o vietinius – prižiūri ir remontuoja seniūnija, atsižvelgdama į turimą finansavimą ir faktinę kelių būklę.
Kelias Nr.5015 Perloja-Tolkūnai-Pakaršys yra valstybinis, t.y. sprendimą dėl jo ruožo, prasidedančio nuo Perlojos k., priėmė LAKD, o ne Varėnos rajono savivaldybė ar jo meras. Šiuo metu LAKD yra parengusi Žvyrkelių asfaltavimo programą. Šioje programoje rajoninio kelio Nr.5015 Perloja-Tolkūnai-Pakaršys ruožas nuo 3,933 iki 8,691 km, t.y. visas likęs neasfaltuotas ruožas iki Pakaršio kaimo užima 9 poziciją Varėnos rajone (280 poziciją Lietuvos mastu). LAKD 2018-2020 metais Varėnos rajono savivaldybėje planuoja išasfaltuoti kelio ruožus, užimančius 1-5 pozicijas minėtame sąraše.
Savivaldybei priklausančios gatvės asfaltuojamos, vadovaujantis Varėnos rajono savivaldybės nuosavybės teise valdomų gatvių su žvyro (grunto) danga asfaltavimo planu. Plane Pakaršio Gedimino gatvė yra 139 pozicijoje, surinkusi 18,119 balo. Tačiau meras „paguodė“, nes „atsižvelgdami, kad gatvėje yra suintensyvėjęs intensyvumas dėl šalia esančių karjerų ir ūkininkų eismo vežant produkciją į Alytų, šiai gatvei nustatant balą pritaikysime maksimalų intensyvumo koeficientą. Atlikus šias korekcijas, Pakaršio k. Gedimino gatvės balas padidės iki 28,658, o gatvės pozicija plane bus 92. Šiuo metu rengiami techniniai dokumentai arba vykdomi asfaltavimo darbai gatvių, esančių plane iki 69 pozicijos“.
Asfaltavimo teks palaukti ne vienerius metus. Apie kelio priežiūrą – greideriavimą šiltuoju metų laiku ar sniego valymą žiemą – mero atsakyme neužsiminta nė žodeliu. Vadinasi, ir pasikeitimų čia nebus.
Ko laukti Pakaršio
gyventojams?

Tad ko tikėtis kaimo žmonėms, sulaukus tokio valdžios požiūrio į jų problemas? Žmonėms vis dėlto kelia nuostabą kai kurie valdžios veiksmai. Juk LAKD į savo planus įtraukia asfaltuoti kelius ne be vietinės valdžios žinios. Tad įdomu, kad kelias į Tolkūnus pradėtas asfaltuoti iš Perlojos pusės, kur eismas nėra toks didelis, jeigu atmesite tą faktą, kad šiuo keliu prie savo žemių tenka važiuoti Seimo nariui Juozui Baubliui ir rajono tarybos nariui Kęstučiui Budėnui – kaip žinia, abu šie politikai glaudžiai susiję politiniais saitais su rajono meru Algiu Kašėta. Tai ir bado žmonėms akis.
O paprastiems žmonėms – kaip Dievas duos. Taigi kai Tolkūnų kaime susirgo nėščia moteris ir ją skubiai reikėjo vežti į Alytų, nes greitoji, gelbėdama moters gyvybę, lėkė didžiausiu greičiu su garsiniu signalu artimiausiu duobėtu keliu per Pakaršio kaimą, žmonės šiurpo, matydami, kaip rizikuoja vairuotojas. Kitas atvejis – blogai pasijautus vienai Pakaršio gyventojai, buvo iškviesta greitoji, o medikė įtarė insultą ir vėl automobilis lėkė tuo pačiu artimiausiu negreideriuotu keliu į Alytų, nes aplinkui būtų dvigubai toliau – 50 km. Trečias atvejis – Rimėnų kaime kilo gaisras, ir pilnas gaisrinės automobilis iš Perlojos skubėjo gesinti gaisro lėkdamas tuo pačiu duobėtu keliu, kuris dvejus metus jau negreideriuotas. Paminėti tik keli pavyzdžiai, o jų kaimo žmonės gali priskaičiuoti daugybę. Taigi, kas svarbiau valdžiai, matyti ir be komentarų.
Atskira tema – Pakaršio kaimo kapinaitės. Prie jų – šiukšlių kalnai, vartai sukrypę, apsamanoję, vandens nėra, privažiuoti neįmanoma. Šiukšlinė neprivažiuoja, tad konteineriai nutempti į klonį. Senyvo amžiaus žmonės neina taip toli, todėl šiukšles meta, kur papuola. Palijus laidotuvių metu katafalką reikia stumti prie vartų, purvas tyška iš po ratų ant žmonių, vainikų…
Seniūnas ten tikriausiai irgi nebuvo, kitaip juk sutvarkytų. Ir žmonėms nereikėtų manyti, kad GĖDA turėti tokią valdžią…

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: