Nepatogiausias“ pastarųjų metų lietuvių dokumentinis filmas atkeliauja į kino ekranus

0
73

Praėjusį savaitgalį JAV vykusio tarptautinio Kamdeno (Camden) filmų festivalio žiūrovai pirmieji išvydo paslaptingą istoriją apie herojų iš Lietuvos – misionierišką veiklą Pietų Amerikoje vykdžiusį lietuvį kunigą ir gydytoją Aleksandrą F. Bendoraitį. JAV puikiai sutikto ir į Lietuvą netrukus atkeliausiančio Vytauto Puidoko dokumentinio filmo „El Padre Medico“ kūrimas dėl netikėtų faktinių posūkių užsitęsė 5 metus – pradėjus pasakoti istoriją apie beveik mitinę asmenybę, Brazilijos džiunglėse ėmė aiškėti prieštaringi faktai. Lietuvos žiūrovai šį filmą pirmieji galės išvysti spalio 11 d. tarptautiniame žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalyje „Nepatogus kinas.

„Kamdeno festivalis yra vienas iš greičiausiai augančių ir vertinamų nepriklausomo (indie) kino festivalių. Dėl stiprios dokumentikos programos jis kasmet sulaukia didelio žiniasklaidos ir didžiųjų JAV kino industrijos žaidėjų – „Netflix“, „Amazon“, ir pan., dėmesio. Mūsų filmas čia buvo labai laukiamas ir patekome į didžiosios industrijos akiratį, todėl tikime, kad ši premjera filmui padės įgauti gerą tarptautinį pagreitį,“ – džiaugiasi filmo prodiuseris Paulius Juočeris.

„Puikiai sutapo, kad šiemetinė Kamdeno festivalio tema buvo „Istorija ir galia“. Filmas „El Padre Medico“ su tuo susijęs visomis prasmėmis. Pirmiausia, pati A. F. Bendoraičio istorija yra būtent apie tai – jis, būdamas gydytoju ir kunigu atokioje džiunglių bendruomenėje, buvo galios pozicijoje prieš vietinius žmones. Temą atspindėjo ir mūsų iššūkiai kuriant šį filmą – sprendėme daugybę etinių galvosūkių, ieškojome balanso ir siekėme žiūrovo empatijos kiekvienam personažui, nepaisant jo nuomonės apie pagrindinį herojų. Manau, debiutas pavyko – jaučiau, kad publiką stipriai palietė religijos tema, su indėnais susiję klausimai. Nekantrauju pamatyti, kaip filmas provokuos žiūrovus Lietuvoje ir kokius klausimus jis iškels namie,“ – sako „El Padre Medico“ režisierius Vytautas Puidokas.

„Tai, ko gero, yra pats nepatogiausias pastarųjų metų lietuviškas dokumentinis filmas, kurio premjera „Nepatogiame kine“ bus svarbus festivalio akcentas. „El Padre Medico“ pasakojama istorija iškelia daug klausimų ir abejonių apie tai, kaip kuriamas ir palaikomas nacionalinio herojaus mitas. Ši tema – kaip niekad aktuali Lietuvoje, kuomet viešojoje erdvėje vyksta mūšiai dėl atminties politikos ir dėl prieštaringų asmenybių vertinimo. Filmo kūrėjų laukė nelengvi išbandymai ir etiniai pasirinkimai ir aš džiaugiuosi, kad režisierius nepasuko lengviausiu keliu, pasakodamas paslaptingą kunigo Bendoraičio istoriją“, – sako festivalio „Nepatogus kinas“ direktorius Gediminas Andriukaitis.

Debiutinio režisieriaus Vytauto Puidoko filmo „El Padre Medico“ nacionalinė premjera vyks spalio 11 d. „Nepatogaus kino“ festivalyje. Seansus lydės susitikimai su filmo kūrėjais, o spalio 16 d. Kaune po filmo žiūrovų lauks diskusija „Kai griūva nacionalinio herojaus mitas“, kurioje bus kalbama apie istorinę atmintį ir prieštaringų istorinių asmenybių vertinimą.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: