Nuvilnijo lietingoji Grybų šventė

0
439

Vakar, rugsėjo 28 d., Varėna buvo gausi ne tik svečių iš įvairiausių Lietuvos ir užsienio kampelių, bet ir gausi lietumi. Vis dėlto tai nesutrukdė grybautojams surasti daugybės grybų, o mieste esantiems šventės dalyviams puikiai praleisti laiką

Živilė Puidokaitienė

Šventės atidarymas

Grybų šventę šiais metais atidarė varėniškių šokis pagal Varėnos himną. Anot šventės vedėjo Mariaus Galinio, pavasarį vykusiame tarptautiniame chorų festivalyje „Širdžių kalba“ visiems labai didelį įspūdį paliko sukurtas ir pirmą kartą tuomet nuskambėjęs Varėnos himnas, todėl Grybų šventės metu šis kūrinys nuskambėjo kitame vaidmenyje.

Pasveikinimo kalbą tarė ir Varėnos rajono meras Algis Kašėta: „Didžiuojuosi jumis, kad nepabūgot lietaus ir esate čia. Tai yra mūsų 24-oji Grybų šventė Varėnoje. Visą vasarą prašėm lietaus. Prašėm, maldavom, meldėmės ir atėjo. Nežinau, ar laiku, bet lietaus šiandien tikrai netrūksta. Tačiau šūkis „Gamtos ritmu“ reiškia, kad bus visko: bus lietaus, bus ir saulės. Vadinasi, kad po pietų gal matysim ir vaivorykštę“. Mero įsitikinimu, blogo oro nebūna, būna tik bloga nuotaika ir siūlė šioje šventėje pasidžiaugti bendryste ir tuo, ką Varėnos krašto žmonės paruošė.

Susirinkusiuosius pasveikino Seimo narys Juozas Baublys, o renginio vedėjai perskaitė ir Lietuvos Premjero Sauliaus Skvernelio pasveikinimą.

Šiemet šventė šurmuliavo visame mieste – moderniai atsinaujinusiame Varėnos krašto legendų ir padavimų parke svetingai kvietė apsilankyti ir vaiskiausiomis spalvomis, skambiausiais garsais ir skaniausiais kvapais vilios seniūnijų kiemeliai, kuriuose visą dieną vyko krašto kultūros, tradicijų, amatų, kulinarinio paveldo pristatymai.

Grybavimo čempionatas

Nuo pat ankstyvo ryto prasidėjo 17-asis grybavimo čempionatas Varėnos rajono savivaldybės mero Algio Kašėtos taurei laimėti. Rimutė Avižinienė informavo, kad grybavimo čempionate šiais metais dalyvavo 19 komandų: „Tie, kurie grybavo, tai grįžo šlaput šlaputėliai, nė vieno sauso siūlo neliko. Iš viso yra pririnkta 97 kg grybų. Kitais metais bus 200 kg, šiemet grybai ilsėjosi, tai kitais metais kaip pradės dygti, tai ot tada jau bus. Grybautojai surado 69 baravykus, taip pat norime pasidžiaugti, kad šiemet yra labai daug gražių grybautojų, norim padėkoti, kad jie nepabijojo lietaus, sušlapo, grybų rado ir sakė, kad kitais metais vėl atvažiuos ir dar draugus pakvies“. R. Avižinienė vylėsi, kad kitais metais galbūt taurė atiteks varėniškiams, ji taip to laukia.

Pats vyriausias grybautojas – Kazys Pačkauskas, pats jauniausias grybautojas – aštuonmetis Daniel Grudinskij. Didžiausią baravyką varžybų metu rado „Kremblių“ komandos iš Paluknio veteranas Vytenis Daugudis. Pagal varžybų taisykles „Krembliai“ šiemet negalėjo varžytis dėl pagrindinio prizo, todėl iš miško laiku grįžo tik jų kapitonas.

Daugiausiai baravykų rado komanda „Giminės“ – 21. Nors dauguma baravykų buvo akivaizdžiai sukirmiję, bet komandos dalyviai teigė, kad niekas į tai nekreipė dėmesio, kadangi miškas šiemet ir taip pagailėjo grybų. Šmaikščiausia komanda – „Alytiškės“. Ypatingas prizas buvo skirtas svečiui, grįžusiam iš toliausiai – iš Vašingtono – Rimui Čikotui. R. Avižinienė pasigyrė, kad jai teko valgyti šio svečio džiovintą kelmutį ir, kaip visuomet, nestokojo humoro: „Buvau kažkadu gyvenimi jų prisrinkus ir priėdus, ale dabar dziovytų suvalgiau ir visai gardu. Po to buvo tokios įdomios asociacijom, bet man labai patiko“.

R. Čikotas teigė, kad apie šią šventę jis girdėjo Amerikoje, nes buvo laikraštyje parašyta apie grybų čempionatą. Svečias stebėjosi, kaip iki šiol nežinojo apie šią šventę: „Dažnai važiuoju su šeima, bet mes vasaros metu daug laiko praleidžiame Druskininkuose ir sunku prisitaikyti laiką prie šios šventės. Mano uošvis yra iš Alytaus, jis labai geras grybautojas ir mane vis mokina. Mūsų komandos vardas buvo „Baravyčiai“, tai mes kitą kartą galvojome padaryti Vyčio ženklą su baravyku, o ne su kardu. Gal būtų visai įdomu“.

Varėnos rajono savivaldybės mero Algio Kašėtos taurę, sukurtą juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio, iškovojo 15 kg 580 g grybų surinkusi alytiškių ir kaišiadoriečių komanda „Grybas“. Antra liko komanda „Kalpokas“, sverti pateikusi 13 kg 221 g grybų, trečia – „Trakų raudonviršiai“, prirovę 12 kg 301 g grybų.

Šventės programa

Ryte varėniškiai ir miesto svečiai sutiko šventinį traukinį prie Varėnos geležinkelio stoties, vėliau laukė teatralizuota šventinė eisena; tautodailės mugė Vasario 16-osios g., prekybos mugė Vytauto ir Basanavičiaus g., automobilių paroda aikštelėje prie teismo ir Aušros g., sporto varžybos aikštelėse prie Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos ir M. K. Čiurlionio g. Programos kiemeliuose: krašto kultūros, tradicijų, amatų, kulinarinio paveldo pristatymas (Varėnos krašto legendų ir padavimų parke).

Didžiojoje scenoje dalyvavo Kybartų kultūros centro pučiamųjų instrumentų orkestras „Kybartai“, Varėnos moksleivių kūrybos centro šokių studija „Mikitukas“, vokalinė grupė, vaikų šokių studija „Dosado“, Merkinės šokių kolektyvas „Versmė“, Varėnos kultūros centro grupė „Varėniai“, vaikų grupė „Bruknelė“ ir Igoris Berinas, šokių studija „Fantazija“; Marijampolės kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis Žolynukai“; Birštono kultūros centro vokalinė grupė „Crazy“; Nemajūnų bendruomenės „Santalka“ vokalinis ansamblis; Šakių kultūros centro vokalinis ansamblis „Gaudenė“; Mamų ir dukrų kvartetas iš Šakių r.; Lietuvos kapelų koncertas. Dalyvavo Tirkšlių kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Subatvakaris“, Virbalio kultūros namų liaudiškos muzikos kapela „Pliumpa“, Nevarėnų kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Šmukšt“, Girėnų kultūros centro tradicinė kapela „Versmė“, Akmenės kultūros romansų grupė „Akmenės vyrai“; tautinis baltarusiškų dainų ansamblis „Siabryna“; Varėnos krašto muzikantų koncertas; Viekšnių kultūros centro modernaus folkloro grupė „Vo tap tada“; Grupė „Three Generations“ iš Lenkijos; jaunųjų atlikėjų koncertas: dalyvavo šokių studija „Dosado“ (vadovas Povilas Lapinskas), Goda Debesiūnaitė, Patricija Mickutė, Brigita Janušauskaitė, Karolina Kastinevičiūtė, Karolina Lyndo, Ugnė Martusevičiūtė, Monika ir Simona Juknevičiūtės; grupės „Elektra Band“ gyvo garso koncertas; Monique koncertas; grupės „Pop Ladies“ koncertas.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: