„Ąžuolo“ gimnazijoje – fotografijų paroda „Mokinystės“

0
95

Praėjusį penktadienį Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijoje buvo atidaryta Anos Tichomirovos fotografijų serija „Mokinystės“. Joje atsispindi vaikų gyvenimo mokykloje akimirkos, kurias galima santykinai įvardinti žodžiais: skaityti, rašyti, skaičiuoti, būti, turėti, bausti, piešti ir žaisti

Živilė Puidokaitienė

Paroda
Susirinkusius mokytojus ir moksleivius pasveikino gimnazijos direktorė Milda Padegimaitė: „Mums šiandien pasisekė, atidarome parodą, kurią mums dovanoja Prancūzų institutas Lietuvoje. Manau, kad kiekvienas šią parodą priims savaip ir skirtingai. Nuotraukose yra užfiksuotos akimirkos skirtingose pasaulio vietose. Žiūrėdama į nuotraukas aš supratau, kad mes gyvename vienoje žemėje, bet mes visi esame skirtingi. Šiandien mes sakome, kad mokslas yra vertybė, bet šią sąvoką mes suvokiame savaip, pažvelgus į nuotraukas suvokiame, kad mokymasis kitoje pasaulio pusėje turi visai kitą prasmę. Tuomet pagalvojam, kodėl kartais tai, kas mums ranka yra pasiekiama mūsų gimnazistams, mūsų vaikams, mes nenoriai imame. Kaip tą patį mokslą ir žinias ima šitie vaikai“. Anot direktorės, mūsų siekiai yra skirtingi, mūsų matymai yra skirtingi, net ir mūsų vertybės yra skirtingos, tad palinkėjo, kad ši paroda kai ką pajudintų kiekvieno mūsų širdyse, prote, kiekvieno mūsų mintyse. M. Padegimaitė padėkojo mokytojai Alvyrai Brūzgienei, kurios iniciatyva, bendradarbiaujant su Prancūzų institutu, į mokyklą atkeliavo paroda.
Varėnos rajono vicemeras Giedrius Samulevičius, sveikindamas gimnazijos mokytojus su jų diena, palinkėjo to, ko ir pats norėtų, kad mokiniai gerai mokytųsi ir norėtų mokytis, kad mokiniai gerai ir tiesiog žmogiškai elgtųsi, kad jie būtų žingeidūs ir kad jiems daug kas rūpėtų, kad jie norėtų šiltai bendrauti.
Parodos atidarymo metu skambėjo muzikiniai kūriniai, kuriuos atliko muzikos mokytojas Darius Bachovas su moksleive Milda Miknevičiūte.
Vėliau mokytojai keliavo į aktų salę, kur jų laukė abiturientų jiems paruošta viktorina bei kitokios smagios užduotys. Taip abiturientai įprasmino Tarptautinę mokytojų dieną.

Apie autorę
Ana Tichomirova, vizualiųjų menų atstovė, gimė Prancūzijoje, rusų šeimoje. Vaikystė ir paauglystė praėjo aktyviai sportuojant. Ji buvo komandos „Prancūzijos dailiojo čiuožimo viltis“ narė. Studijavo aktorinį meistriškumą Paryžiuje, vėliau 10 metų dirbo aktore teatre ir televizijoje. Londone studijavo psichologiją ir režisūrą. Vėliau Italijoje kūrė trumpo ir ilgo metro filmus. Susidomėjo dokumentiniais filmais ir ypač tapatybės tremtyje, priklausomybės tam tikai kultūrai, teritorijai tema. Tai nuvedė ją į Rusiją, šeimos kilmės vietą, kur ji įgyvendino video projektą „Inostranka“. Vėliau ji grįžo į Paryžių ir tęsė darbą video ir meninės fotografijos srityse. Šiuo metu gyvena Aukštutinėje Normandijoje dirba ir kuria video, dokumentinės ir meninės fotografijos, skaitmeninius medijų projektus, piešia.
A. Tichomirova sukūrė fotografijų seriją „Mokinystės“. Fotografijose atsispindi vaikų gyvenimo mokykloje akimirkos, kurias galima santykinai įvardinti žodžiais: skaityti, rašyti, skaičiuoti, būti, turėti, bausti, piešti ir žaisti. Menininkė siekė atrasti tai, kas jungia vaikus ir jaunuolius, kurie gyvena ir mokosi skirtingomis sąlygomis, tačiau tuo pat metu patiria panašias patirtis mokykloje. Be to, kas vaikus skiria, jų individualybės, autorė ieškojo bendrų panašumų: energijos, troškimo, motyvacijos, savanoriškos ar ne, dažnai nesąmoningos, mokytis, augti, realizuotis, nepaisant gyvenimo sąlygų. Nors ir neįmanoma nematyti akivaizdžių skirtumų, fotografei nerūpėjo sukurti 2 polių lyginamosios sistemos ar akcentuoti skirtumų. Vis dėlto panašumai, kuriuos menininkė įžvelgė, dar labiau pabrėžia, kokie neteisingi yra skirtumai.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: