Po gaisro Alytuje

0
70

Atliekant kraujo tyrimus, papildomi motinų pieno tyrimai nebūtini

Po Alytuje kilusio padangų gaisro viešojoje erdvėje pasirodžius motinų, maitinančių savo pienu kūdikius, nuogąstavimų dėl galimos žalos jų pienui, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) paaiškina, kodėl nereikėtų nerimauti, kad motinų pieno tirti nenumatoma.
Anot tarptautinių ekspertų, kraujo tyrimai ne tik nenusileidžia motinos pieno tyrimams, bet ir yra vertingesni tuo, kad, esant reikalui, galima imtis prevencinių veiksmų dar iki gimstant kūdikiui.
Kaip teigiama Pasaulinio patvariųjų organinių teršalų (POT) monitoringo plano rekomendacijose, dioksinai, furanai ir polichlorinti bifenilai (policikliniai angliavandeniliai) gali būti tiriami tiek motinų piene, tiek kraujyje. Platūs POT tyrimai pasaulyje atliekami nuo 1980 metų ir įrodyta, kad šių medžiagų koncentracijos kraujyje, piene ir riebaliniuose audiniuose yra panašios.
Taigi jei nustatomos minėtos medžiagos motinų piene, jų koncentracijos reprezentuoja koncentracijas kraujo plazmoje, kraujo serume ar riebaliniuose audiniuose ir atvirkščiai – nustatytos koncentracijos kraujyje atitinka koncentracijas piene ar riebaluose.
Kaip jau skelbta anksčiau, SAM, siekdama ištirti padangų gaisro galimą žalą žmonių sveikatai, numato vykdyti daugiausiai gaisro dūmų paveiktų Alytaus rajono ir Alytaus miesto teritorijų gyventojų sveikatos biologinį monitoringą – tyrimus dėl ilgalaikio vieno ar kito veiksnio poveikio žmogaus sveikatai.
Biomonitoringą atliks mokslininkai, parinkdami tam tikro dydžio žmonių, atitinkamai paveiktų dūmų ir nepaveiktų, grupes, kad galima būtų palyginti, ir vykdydami žmonių sveikatos stebėseną, įskaitant kraujo tyrimus. Ši stebėsena galės būti pradėta tik gavus ir įvertinus visų tyrimų, atliktų gaisro dūmais paveiktose teritorijose, rezultatus, mat prieš pradedant biologinį monitoringą būtinas aplinkos oro, geriamojo vandens, maisto, dirvožemio taršos įvertinimas, kad galima būtų nustatyti gaisro paveiktos teritorijos dydį. Tad plačiau apie būsimą biomonitoringą bus galima informuoti vėliau.
Svarbu pastebėti, kad tiriamųjų gyventojų grupės nustatomos tik vadovaujantis mokslo ir tarptautinių rekomendacijų pagrįsta metodika, kad tyrimų rezultatus būtų galima taikyti visiems gaisro paveiktiems žmonėms. Tiriamieji turi būti atrinkti atsitiktinės atrankos būdu, klausimynu įvertinus, ar jų organizmas negalėjo būti užterštas POT dėl rūkymo, gyvenamosios ar darbo vietos šalia POT šaltinių (katilinių, deginimo įmonių, stambių automagistralių).
SAM taip pat primena, kad visi Alytaus regiono gyventojai, kurie buvo dūmais užterštoje teritorijoje ir šiuo metu skundžiasi sveikatos sutrikimais, galimai sąlygotais dūmuose buvusių cheminių medžiagų, turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris nuodugniai ištirs sveikatą ir paskirs reikalingą gydymą bei rekomenduos individualią profilaktiką.

SAM inf.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: