Atgal į praeitį – grįžta žalios rodyklės posūkyje į dešinę

0
64

Nutarimas nuo šių metų pradžios pašalinti visas žaliąsias rodykles buvo
priimtas 2014-ųjų spalį, per šį laiką savivaldybės turėjo pasiruošti šiam žingsniui. Nuo sausio 1 d. žaliosios rodyklės turėjo nebegalioti, tačiau
didmiesčiuose, o ypač sostinėje, kilus vairuotojų nepasitenkinimui, pradėta kalbėti apie žaliųjų rodyklių sugrąžinimą. Tokiam sprendimui sausio 7 d.
pritarė ir Vyriausybė. Trečiadienį žaliosios rodyklės buvo sugrąžintos į vietą ir Varėnoje

Susisiekimo ministerijos atstovai teigė, kad tyrimai ir praktika rodo, jog šis eismo organizavimo būdas nedera su jutikliniu šviesoforų valdymu, turi neigiamos įtakos eismo saugai ir kitų sankryžų krypčių pralaidumui. Šviesoforais reguliuojamose sankryžose dešiniojo posūkio reguliavimui panaudojus lenteles su žalia rodykle sumažėja į dešinę sukančiųjų laukimo laikas, tačiau padidėja konfliktinių situacijų su kitais eismo dalyviais, judančiais pagal eismą leidžiančius signalus. Didžiausias pavojus sukeliamas labiausiai pažeidžiamiems eismo dalyviams – pėstiesiems ir dviratininkams. Tai lemia žmogiškasis faktorius, nesugebėjimas aprėpti informacijos gausos ar elementari vairuotojo klaidos galimybė, nes būtina stebėti pėsčiuosius ir transportą, kuriems dega leidžiamasis signalas.
Siekiant sumažinti konfliktinių situacijų skaičių ir apsaugoti pažeidžiamiausius eismo dalyvius, 2014 m. buvo priimtas sprendimas nuo 2020 metų atsisakyti lentelės su žalia rodykle, kaip eismo saugumo neužtikrinančio ir jutikliniam šviesoforų valdymui ydingo eismo organizavimo būdo. Savivaldybės turėjo 5 metus tinkamai pasiruošti eismo organizavimo pokyčiams.
Kaip matyti, nepasiruošė…
Sausio 7 d. Vyriausybės posėdyje buvo apsvarstytas klausimas dėl žaliųjų rodyklių grąžinimo į gatves.
Posėdyje buvo pritarta rodyklių grąžinimui į gatves, tačiau Premjeras, baigdamas posėdį, pridūrė, kad tai ydinga praktika.
Trečiadienį Varėnos rajono savivaldybės administracija taip pat informavo, kad sausio 21 d. Varėnos miesto šviesoforinėse sankryžose grąžinamos šviesoforų lentelės su žaliomis rodyklėmis.

Parengė Ž.P.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: