Vienas paslaptingiausių kosmoso reiškinių

0
126

Prof. Jonas GRIGAS

Kosmose gausu paslaptingiausių reiškinių. Gama spindulių pliūpsnis yra stipriausias ir ryškiausias sprogimas kosmose, kaip manoma, sukeltas juodųjų bedugnių formavimosi. Nors jis tęsiasi sekundes, bet išspinduliuoja tiek energijos, kiek jos išspinduliuotų saulė per savo 10 egzistavimo metų. Gama spinduliai yra elektromagnetinės bangos, kurių bangos ilgis yra trumpesnis negu 0,01 nanometro. Gama spindulius skleidžia atomų branduoliai radioaktyviojo skilimo ir branduolinių reakcijų metu.
Gama spindulių pliūpsnį pirmąkart užregistravo 1967 metais JAV palydovas „Vela“, sukurtas sekti sovietų branduolinius bandymus. 1991 metais JAV paleido į kosmosą Gama Spindulių Observatoriją, kuri kasdien aptikdavo kosmose bent vieną gama spindulių pliūpsnį.
Iš kur tie gama spindulių pliūpsniai atsklinda? Pagal NASA, jie atsklinda iš labai galingų supernovų, vadinamų hipernovomis, kai 5-10 kartų masyvesnės už saulę žvaigždės sprogsta ir virsta juodosiomis bedugnėmis, kai susiduria neutroninės žvaigždės ir sukuria juodąją bedugnę arba juodoji bedugnė praryja neutroninę žvaigždę.
Tie pliūpsniai yra tokie galingi, kad jie sukuria erdvėlaikio raibulius, vadinamus gravitacinėmis bangomis. Tačiau tuos sprogimus kosmose ir gama spindulių pliūpsnius vis dar gaubia paslaptys. Pavyzdžiui, stebėjimai parodė, kad gama spindulių pliūpsnių visi fotonai virpa viena kryptimi, bet kintant laikui kažkodėl ta kryptis keičiasi.
Gama spindulių pliūpsniai kažkodėl sufokusuoja savo energiją į siaurą spindulį, vietoj to, kad spinduliuotų visomis kryptimis.
Kol kas gama spindulių pliūpsniai aptikti tik tolimose galaktikose. Tačiau toks pliūpsnis galimas ir Paukščių Tako galaktikoje. Vadinamasis Ordovičių gyvybės rūšių išnykimas Žemėje, atsitikęs prieš maždaug 450 milijonų metų, buvo galbūt sukeltas ledynmečio dėl gama spindulių pliūpsnio. Jeigu naujas gama spindulių pliūpsnis įvyktų netoli Žemės, jis nupūstų mūsų planetos apsauginį ozono sluoksnį ir atidengtų visą gyvybę pražūtingai jonizuojančiai ultravioletinei spinduliuotei. Nors mokslininkams įdomu stebėti gama spindulių pliūpsnius, jie džiaugiasi, kad jie kol kas nevyksta mūsų galaktikoje, rašo žurnalas „Space.“

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: