Tiesiog tapyba

0
319

Šiandien, vasario 12 d., Varėnos kultūros centro parodų salėje buvo atidaryta vieno žymiausių peizažo žanro meistrų Lietuvoje Arvydo Kašausko tapybos paroda „Tiesiog tapyba“

Živilė Puidokaitienė

Arvydas Kašauskas – vienas žymiausių peizažo žanro meistrų Lietuvoje. Dailininko kūryboje dominuoja peizažai, kurie išsiskiria savitu tapymo stiliumi. Ekspresyviais spalviniais potėpiais autorius perteikia skirtingų metų laiką, skirtingus vietovaizdžius. Atpažįstami motyvai, absoliuti spalvinė klausa, struktūriškos kompozicijos, įvairios faktūros ir paveiksluose atsiverianti gelmė pajautai – tai tiesiog tapyba.

A. Kašauskas teigė, kad daug laiko su varėniškiais Dalia Šemeškiene-Kleponyte ir Valdemaru Šemeška praleidžia kelionėse, ten pasisemia naujų minčių, emocijų: „Aš nesiimu kažkokių rimtų, filosofinių temų, socialiai aktyvių projektų. Aš viską darau labai paprastai, žiūriu pro langą, įsimenu motyvus ir iš to bandau padaryti tapybą. Tas parodos pavadinimas – „Tiesiog tapyba“ – yra labai taiklus. Esu 1980 metų produktas, esu kaip tas dinozauras, valgantis 1980-ųjų metų idėjas ir madas“.

Seimo narys Juozas Baublys pasakojo, kad, gavęs kvietimą į A. Kašausko parodą, nustebo ir pasidžiaugė: „Nustebau, kodėl būtent Varėnoje atidaroma paroda ir apsidžiaugiau, kad būtent Varėnoje atidaroma. Ilgai žiūrėjau į Arvydo nuotrauką, po kelis kartus skaičiau jo biografiją, vis bijodamas suklysti, ar Arvydas yra tas pats žmogus, su kuriuo beveik prieš 40 metų suskirto mūsų gyvenimo keliai. Jis su teptuku, aš su parkeriu, spausdinimo mašinėle, o kartais abudu su ginklu atidavėm duoklę, tarnaudami sovietinėje armijoje. Beveik pusantrų metų koja kojon bendravom. Labiausiai užsifiksavo vienas momentas, kai Arvydui atnešė atvirutę ir paprašė ją perpiešti ar tapyti ant didesnio formato. Kai jis tą padarė, tai majoras, paėmęs paveikslą, bėgiojo po kabinetus ir rodė visiems, kaip gražiai nutapyta“. J. Baublys akcentavo, kad jau tada visi matė, jog iš Arvydo išaugs didis menininkas, o dabar džiaugiasi, kad susitiko po ilgo laiko bei palinkėjo kūrybinės sėkmės.

D. Šemeškienė-Kleponytė pabrėžė, kad šiandien Varėną turi didelę šventę, nes po kelių mėnesių pertraukos pristato dar vieną didelę meno žvaigždę: „Nebijau to žodžio, nes tai yra menininkai, kuriems nereikia nieko įrodinėti. Noriu pakalbėti apie tai, kas čia svarbiausia ir dėl ko čia mes visi susirinkome, t. y. apie paveikslus. Svarbus ir kontekstas, kuris yra neatsiejamas. Arvydas labai daug keliauja. Dažnai mes diskutuojame, kam tos kelionės? Gal kam nors gerai Kibyšiuose sėdėti, gal kam nors gerai Dubičiuose, gal kam Merkinėje ar Raseiniuose. Tačiau labai svarbu, ką tu parsiveži iš tų kelionių, kokias tu išvadas pasidarai. Tuomet visos išgyventos emocijos atsiduria jų darbuose“.

D. Šemeškienė-Kleponytė džiaugėsi, kad pavyko šią parodą atvežti į Varėną ir kvietė visus atsivesti savo draugus, giminaičius, šeimos narius, kad pamatytų unikalius darbus. Anot menotyrininkės, meno kūriniai kuriami ne tuščioms sienoms ar patalpoms, jie kuriami tam, kad juos pamatytų. Kasmet autorius dalyvauja ne mažiau kaip dvidešimtyje autorinių ir grupinių parodų: Lietuvoje, Lenkijoje, Latvijoje, Italijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kt.

Parodos atidarymo metu gitara grojo ir dainavo Meda Švedaitė.

Paroda veiks iki kovo 10 d.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: