Pokalbis apie smiginį su Raimundu Garbumi

0
119

Varėnos sporto centras ir toliau supažindina su Varėnos kraštą garsinančiais sportininkais bei organizatoriais. Raimundas Garbus ne tik pats žaidžia smiginį, tačiau yra įkūręs Varėnos smiginio lygą, kurioje dalyvauja būrys varėniškių ir svečių iš gretimų miestų bei miestelių

  • Kada ir kaip atėjo smiginis į Jūsų gyvenimą?
  • Smiginiu domiuosi bemaž jau ketveri metai. Pirma pažintis buvo darbe, kada vadovas darbo vietoje pakabino smiginio taikinį, kuris buvo pakabintas tam, kad laisvu nuo darbo metu kolegos turėtų vietą, kurioje galėtų atsipalaiduoti ir pabendrauti neformalioje aplinkoje, taip tikintis, kad kolektyvas dar labiau „susilipdys“ ir taps darnesniu. Iš pradžių tokie metodai kėlė šypseną ne vienam, tačiau laikui bėgant norinčių išbandyti save prie taikinio atsirasdavo vis daugiau. Iki tol, kol smiginis neatsirado darbo vietoje, apie šį žaidimą žinojau tik tiek, kiek buvau matęs per televiziją, bet nejučia pradėjus juo domėtis vis labiau, pasirodė, kad smiginio bendruomenė Lietuvoje nėra jau tokia maža.
  • Kokios yra pagrindinės smiginio taisyklės, kurias turėtų žinoti visi pradedantys?
  • Populiariausias žaidimo formatas yra 501, tačiau yra žaidžiama ir 301, kažkur esu skaitęs, kad kai kuriose šalyse žaidžiama ir 701, tačiau toks formatas yra taikomas labiau mėgėjų porinėse varžybose. Tai kaipgi vyksta pačios varžybos? Kiekvienas žaidėjas kiekvieno žaidimo pradžioje, turi 501 tašką ir jų tikslas, mėtant strėlytes į taikinį, kuo greičiau surinkti tuos taškus, kad liktų 0. Tiesa, žaidimas privalo būti baigiamas pataikant į dvigubą sektorių. Kiekvieno priėjimo metu žaidėjas meta tris strėlytes, didžiausias įmanomas skaičius, kurį galima surinkti trimis strėlytėmis – 180. Greičiausiai žaidimą baigti galima 9 strėlytėmis, jas visas pataikant idealiai į visus norimus sektorius. Didžiausias įmanomas skaičius, kurį galima „uždaryti“ trimis strėlytėmis – 170. Lietuvos smiginio federacijos organizuojamuose turnyruose grupių ir atkrintamųjų etapuose yra žaidžiamas formatas 501, paguodos turnyre – 301, tiesa žaidžiant šiuo formatu žaidimas yra pradedamas ir baigimas dvigubu sektoriumi.
  • Ar esate dalyvavęs kokiose nors didesnėse varžybose?
  • Didžiausios varžybos, kuriose teko dalyvauti, yra Lietuvos smiginio federacijos organizuojamos varžybos. Varžybose užsienyje neteko dalyvauti, tačiau planuose tokios varžybos tikrai yra ir atsiradus galimybei tikrai išbandysiu savo jėgas ir užsieny.
  • Kaip kilo mintis suvienyti visus Varėnos smiginio mėgėjus ir sukurti lygą?
  • Idėją steigti smiginio klubą Varėnoje pasiūlė Vilniaus legiono klubo prezidentas Erikas Mačiūnas. Į tokią idėją iš pat pradžių buvo žiūrima labai skeptiškai ir mąstant apie varžybas Varėnoje labiausiai buvo bijomasi, kad tiesiog nebus kam žaisti. Bėgant laikui, kalbantis su žmonėmis pasirodė, kad norinčių bent kartą per savaitę susirinkti ir žaisti smiginį būtų ne vienas ir ne du. Pamačius, kad norinčių yra tikrai nemažai, buvo pradėta rimtai svarstyti idėją iš tikrųjų organizuoti varžybas. Norint startuoti, reikėjo išspręsti nemažai problemų – surasti tinkamą vietą, įsigyti inventorių ir kt. Norėjosi ir tokios vietos, kurioje būtume matomi ir čia pagalbos ranką ištiesė kavinė „Šaka“, kuri ne tik leido naudotis jų patalpomis, tačiau ir savo lėšomis įrengė žaidimo zoną, pagamino apsaugines lentas taikiniams, įrengė takelius, sumontavo papildomą apšvietimą. Ne ką mažesnę pagalbą suteikė ir Varėnos sporto centras, kuris nupirko reikiamą kiekį smiginio lentų bei sezono pabaigoje įsteigė apdovanojimus prizininkams ir geriausiai pasirodžiusiems žaidėjams.
  • Papasakokite plačiau apie praėjusį sezoną, kam geriausiai sekėsi, kas labiausiai nustebino?
  • Praėjusį sezoną dėl visų paruošiamųjų darbų ir jau minėtų kitų priežasčių startavome ganėtinai vėlai, pirmasis etapas įvyko tik balandžio 4 d. ir iš viso sužaidėme XXXVII etapus, vadinasi, 37 pirmadienius iš eilės rinkomės žaisti smiginį. Pradžioje geriausiai sekėsi Edgarui Pigulevičiui ir Gintarui Vosyliui, tačiau vėliau Edgarui praleidus keletą etapų išryškėjo labai aiškus lyderis – G.Vosylius. Tačiau sezono pabaigoje puikią formą pradėjo demonstruoti Deivis Janulevičius ir paskutiniuose etapuose turėjo labai puikius šansus aplenkti G.Vosylių ir tapti nugalėtoju.
    Taip pat labai nustebino dalyvių skaičius – per visą sezoną bent kartą varžybose sudalyvavo net 42 dalyviai.
    Kitas nustebinęs dalykas buvo, kokią svarbią vietą kai kurių žmonių gyvenime jau dabar užima smiginis, tam, kad galėtų sudalyvauti varžybose žmonės keitėsi darbo grafikus, kad pirmadieniai jiems būtų laisvi, kiti grįždavo iš kitų miestų – Vilnius, Kaunas, Rukla ir pan. kad tik galėtų pažaisti. Nustebino ir kai kurie žaidėjai, kaip stipriai jie patobulėjo vos per vieną sezoną, tai – Darius Bliznevič, Gediminas Barysas, Edvinas Antropikas ir kiti žaidėjai, tapę labai stipriais varžovais ir konkurentais visiems.
  • Ar Varėnos smiginio lygoje žaidžia kitų miestų gyventojai?
  • Taip, Varėnos smiginio lygoje žaidžia ne tik varėniškiai, bet ir žaidėjai iš Alytaus, Vilniaus, Elektrėnų, Trakų ir kitų miestų. Praėjusiame sezone turėjome ir svečią iš Švedijos bei šių metų sezone turime nuolatinį dalyvį britą David Pringul, kuris šiuo metu gyvena Druskininkuose.
  • 2019 metais labai išpopuliarėjo smiginio žaidėjas iš Lietuvos Darius Labanauskas. Ar jo sėkmė prestižinėse varžybose paskatins lietuvius dar labiau žaisti ir domėtis šia sporto šaka?
    Darius Labanauskas, manau, išpopuliarėjo jau metais anksčiau, kai 2018 m. debiutavo Pasaulio smiginio čempionate. Jau tada buvo jaučiamas didesnis susidomėjimas smiginiu Lietuvoje. Bet, žinoma, po 2019 metų Pasaulio smiginio čempionato, kai pateko tarp 8 stipriausių žaidėjų pasaulyje, smiginio populiarumas smarkiai šoktelėjo. Pirmiausia yra juntamas pagyvėjimas pačių klubų treniruotėse. Kitas dalykas – nuo šių metų buvo atnaujinta smiginio Mėgėjų lyga, kurią organizuoja Vilniaus legiono klubas ir vasario 27 d. startavusiame pirmame etape dalyvavo net 58 žaidėjai, kurių dauguma strėlytes į rankas paėmė kone pirmą kartą. Belieka tik apgailestauti, kad susiklostė tokia padėtis pasaulyje ir visos treniruotės bei varžybos yra sustabdytos, bet labai tikimės ir viliamės, kad tai nepakenks smiginio populiarumui ir pasibaigus karantinui žmonės bus jo pasiilgę dar labiau ir dalyvaus smiginio veikloje aktyviau.
  • D.Labanauskas vasario 9 d. Anglijoje įveikė ketvirtą pasaulio reitinge užimantį žaidėją Robą Crossą. Kokie faktoriai labiausiai lemia tokiose svarbiose turnyruose?
    Smiginis yra labai individualus sportas, kuriame viską lemi tu pats, ne varžovas. Lemiančių faktorių gali būti labai daug ir kiekvienam žaidėjui skirtingi faktoriai gali lemti pergalę arba pralaimėjimą. Tačiau patys pagrindiniai faktoriai manau yra psichologiniai, žaidėjo charakteris, gebėjimas susitvarkyti su jauduliu ir įtampa lemiamais momentais, mokėjimas save nuraminti ir atsipalaiduoti, koncentracija, užsispyrimas. Jaudulys ar įtampa daro didelį poveikį žaidėjų taiklumui ir jeigu nesugebame to kontroliuoti, metant dreba rankos, žaidžiant su stipriu varžovu gero rezultato yra sunku tikėtis. Visi šie faktoriai sueina į vieną dalyką – patirtį. K
  • Kokie yra tolimesni Jūsų planai?
    Šiais metais buvo planų surengti vieną Lietuvos smiginio reitingo etapą Varėnoje. Jau buvau nuveikęs ir nemažai paruošiamųjų darbų, Varėnos Sporto centras buvo sutikęs steigti prizus šioms varžyboms, buvom radę vietą, kurioje būtų vykusios varžybos. Vilniaus legiono klubo prezidentas buvo pažadėjęs pagalbą organizuojant tokio masto varžybas. Reikėjo tik nustatyti varžybų datą ir ją suderinti su Lietuvos smiginio federacija. Tačiau varžybas tikriausiai teks nukelti į kitus metus. Kita siekiamybė yra įkurti oficialų smiginio klubą Varėnoje. Per šį laiką jau išryškėjo klubo branduolys ir jeigu bus norinčių, tikrai bus ir oficialus klubas, o tuomet Lietuvos ir užsienio varžybose galėtume atstovauti Varėnos miestui.
  • Jūsų palinkėjimas mūsų skaitytojams?
  • Stebėdamas socialinius tinklus bei kalbėdamas su žmonėmis tikrai matau ir girdžiu, kad Varėnoje nemažai žmonių ieško, ar smiginio strėlyčių, ar taikinio, ar kito inventoriaus, todėl galima daryti išvadą, jog žaidžiančių smiginį Varėnoje yra kur kas daugiau žmonių negu mus aplanko pirmadieniais. Todėl pasinaudodamas proga, norėčiau padrąsinti ir palinkėti smiginį žaisti ne tik namuose, bet ir pabandyti savo jėgas Varėnos smiginio lygoje. Norėdami tobulėti turime žaisti su kitais, stipriais žaidėjas, kad mūsų pačių meistriškumas augtų. Varėnos smiginio lyga priima visus norinčius žaisti, stebėti varžybas, pasidaliname savo patirtimis, padedame tobulėti, todėl atnaujinus varžybas tikrai visi galite drąsiai jungtis prie mūsų ir žaisti smiginį kartu. Na ir pabaigai, norint kuo greičiau pratęsti sezoną noriu visiems palinkėti likti savo namuose ir svarbiausia – likti sveikiems.

Motiejus Baublys
Varėnos sporto centras
Autoriaus nuotr.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: