Meras ir saviems „rauna“ galvas?

0
391

Antradienį rajono tarybos posėdis jau vyko nuotoliniu būdu, tačiau, kaip ir visada, svarstant rimtus reikalus, netrūko linksmų dalykėlių… Štai civilinės saugos specialistas Nikolajus Lysenkovas atėjo į posėdį tam nepasirengęs ir nesugebėjo nei tinkamai pateikti sprendimo projekto, nei atsakyti į klausimus, o meras Algis Kašėta pats bandė užglaistyti spragas; paskelbus pertrauką meras neišjungė mikrofono ir visi išgirdo grasinimą: „Klausykit, aš jums galvas nurausiu!“, bet vaizdo įraše šių žodžių nebeliko…

Rita Reivytė

Nikolajus Lysenkovas namų darbų neatliko
Dirbti prieš kamerą, pasirodo, nėra taip paprasta. Taigi ir savivaldybės administracijos civilinės saugos specialistas Nikolajus Lysenkovas, pristatydamas sprendimo projektą dėl „Dėl saugaus elgesio Varėnos rajono savivaldybės paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo taisyklių patvirtinimo“ kalbėdamas slidinėjo ir griuvinėjo tarsi ant ledo – sunkiai pasakė tuos kelis sakinius. Daiva Tamulevičienė domėjosi, kiek rajone yra vietų, kur galima patekti po valties sraigtu ir kiek yra paplūdimių, kurie sužymėti plūdurais, raudonomis vėliavomis, kurios draudžia eiti į vandenį, ir yra pastatyti stendai. Paplūdimiai arba maudyklos, pasak N.Lysenkovo, yra septynios, iš kur imami mėginiai, o plūdurų, vėliavų ir stendų nėra, o punktas dėl motorinių valčių sraigtų įdėtas tam, jei vyktų kokie gelbėjimo darbai, tai būtų reikalingas. D. Tamulevičienė klausė: „Jei neturim paplūdimių, kam tvirtinam paplūdimio taisykles?“. N.Lysenkovas atsakė, kad taip skamba „paplūdimių ir maudyklų“. Algis Miškinis klausė, ar projektas buvo derintas su kalbos tvarkytoja ir jei nederintas, tai kodėl? N.Lysenkovas pripažino, kad nederintas.

Pasak A.Miškinio, neaišku, ar kai kurie punktai yra kreipimasis ar taisyklės.
Meras A.Kašėta pripažino, kad pastaba teisinga ir prašymas administracijai – „nepraėjus kalbos tvarkytojos, sprendimo neteikti“.
Vidas Mikalauskas klausė, kaip savivaldybė ketina vykdyti 5dalį ir kontroliuoti taisyklių laikymąsi bei bausti juos pažeidusius? Į tai N. Lysenkovas: „Neatsakysiu, atsakymo neturiu“.
V.Mikalauskas teigė manąs, kad didesnė dalis tarybos narių išvis nėra susipažinę su šiuo projektu, jis yra nukopijuotas nuo 2019 12 12 vidaus reikalų ministrės R.Tamašunienės įsakymo, o taisyklės lyg ir taikomos Varėnos gyventojams. Pagal siūlomas priimti taisykles, maudymosi sezonas Varėnos rajone prasideda gegužės 20 d. ir baigiasi rugpjūčio 31 d. Maudymosi sezono metu paplūdimio lankymo valandos – nuo 9 val. iki 19 val. Pasak V.Mikalausko, pradėti maudymosi sezoną gegužės 20 dieną yra nelogiška, kitos savivaldybės visai nenustato laiko, taip pat netikslinga numatyti maudynių valandas; be to, sprendimo projekte yra ir daugiau absurdiškų teiginių ir daugiau loginių klaidų, todėl siūlė sprendimo projektą atidėti, „kad neapsijuoktume prieš kitas savivaldybes“.
A. Kašėta pripažino, kad dalykinės pastabos yra teisingos, tačiau esmės tai nekeičia, „galbūt atsiras paplūdimys, bet dokumento priėmimas reikalingas, paplūdimio laikas taip pat yra reikalingas, jei tai nustato kitos savivaldybės“. Tipiniai nuostatai, pasak mero, buvo rengiami remiantis daugiamete patirtimi ir logika. Dėl kalbos redakcijos, pasak mero, belieka apgailestauti, kad nepadaroma taip, kaip turi būti.
Povilas Saulevičius paprieštaravo, kad valandos yra svarbu, nes jei nesilaikys tų valandų, žmonėms gali grėsti administracinė atsakomybė.
Į tai meras atsakė, kad „apie nuobaudas mes nekalbam, aš manau, kad Jūsų pergyvenimas yra perteklinis. Šis dokumentas prieš maudymosi sezoną turi būti priimtas, dokumentą ateityje galima pataisyti, iš principo prašau priimti“.
A.Miškinis pasitikslino, ar priimamas koks pateiktas, ar su sąlyga, kad bus tvarkomas?
Meras atsakė, kad kalbinė redakcija bus padaryta,
16 balsavus „už“, 1 susilaikius ir „prieš“ 8, taisyklės buvo priimtos.

Meras „raus“ galvas?
Posėdžio dieną Martyno Katelyno facebooko paskyroje pasirodė tokia žinutė: „Vyksta Varėnos rajono savivaldybės tarybos posėdis nuotoliniu būdu. Pranešėjas pristatė nelabai kokybiškai paruoštą projektą ir sulaukė kritikos. Sekantis projektas – mero ataskaita už 2019 metus. Meras paprašo 15 minučių pertraukos, tarybos nariai pritaria. Meras netyčia neišsijungia mikrofono ir vos tik pakilęs nuo kėdės taria: „Klausykit, aš jums galvas nurausiu…“.
Po pertraukos M.Katelynas merą paprotino: „Nėra gražu sakyti administracijos darbuotojams, kad „aš jums galvas nurausiu“… Tačiau meras vikriai išsisuko: „Jūs nežinot, kam aš tą sakiau, galim apie tai padiskutuoti atskirai“.
Vaizdo įraše grėsmingojo mero pažado jau nėra, iškirpta. Liko tik trumpas dialogas su M.Katelynu, įrodantis, kad tokie žodžiai buvo.
Betgi merą galima suprasti – ateiti į posėdį visiškai nepasiruošus ir užtraukti vadovui šitokią gėdą, tikrai nedovanotina. Tikėkimės, kad administracijos darbuotojai liks su galvomis, bet susilauks pelnytos pylos…

Paskolos
Savo įspūdžiu apie pirmąjį rajono tarybos posėdį nuotoliniu būdu socialiniame tinkle pasidalijo tarybos narys Povilas Saulevičius:
„Vakar pirmą kartą po karantino paskelbimo įvyko nuotolinis tarybos posėdis. Iš techninės pusės, tiesa sakant, viskas praėjo be didesnių nesklandumų. Posėdžiui specialistai pasiruošė tikrai gerai! Įdomu tik, kodėl tokiu būdu negalėjom posėdžiaut kovo 31 dieną…
Bet to paties pasakyti apie visus kitus priimtus sprendimus negaliu.
Savivaldybė ims paskolą… ne, ims dvi paskolas. Vieną krizės padariniams įveikti, o kitą – savo išvaizdai pagerinti! Viso už 4 MILIJONUS eurų.
Taigi: vienu sprendimu savivaldybė iš vyriausybės skolinasi 3,2 milijonus eurų su darbo užmokesčiu susijusioms išlaidoms kompensuoti, nes dėl Covid-19 pasekmių savivaldybė nesurinks mokesčių. Šias lėšas reikės grąžinti iki metų pabaigos. Opozicija tokiam sprendimui vienbalsiai pritaria, nes nepaliksi gi savivaldybės ir kitų įstaigų ir įmonių darbuotojų be darbo užmokesčio!
Bet štai kitu sprendimu savivaldybės vadovai nori modernizuoti savivaldybės pastatą už 821 tūkst. eurų! Tokiam projektui įgyvendinti reikės imti 790 tūkst. eurų paskolą ir dengti kitas išlaidas.
Kad šį pastatą tvarkyt reikia – faktas. Tik ar dabar tam tinkamas metas? Ar tikrai mums reikia dabar dėtis kilpą (paskolą) ant kaklo ir įgyvendinti tokio pobūdžio projektą, ypač žinant tai, jog ir šie, ir kiti metai bus itin sudėtingi Varėnos rajono savivaldybei? Suprasčiau dar, jeigu tai būtų ligoninė, mokykla ar net daugiabutis namas. Bet šiuo atveju tai tikrai nėra pirmos būtinybės klausimas. Dar vienas argumentas neskubėti yra tas, kad tokio pobūdžio projektus savivaldybės gali įgyvendinti iki 2023 m., tad skubėti tikrai nėra reikalo. Išklausę visus už ir prieš valdančiosios daugumos (ne visi) nariai nusprendė, kad tokio projekto reikia. Opozicija ir keletas daugumos atstovų tokiam sprendimui nepritarė.“

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: