Teplazdena Vilties aitvaras…

0
102

Sekmadienį Varėnoje, prie paminklo tremtiniams, buvo paminėta
Gedulo ir vilties diena

Romana Vaičkutė

Prieš 79-erius metus, 1941-ųjų birželio 14-ąją pajudėjo pirmieji ešelonai tremtinių iš įvairių Lietuvos vietovių į tolimąjį Sibirą, atšiaurią ir šaltą, nesvetingą žemę. Per vieną savaitę iš Lietuvos buvo ištremta 17 500 žmonių – senų ir jaunų, brandžių ir kūdikių. Skausmu ir netektimis, baime ir nežinia paženklinti tremties metai nepalaužė buvusių tremtinių dvasios ir suteikė stiprybės visai tautai, siekiant nepriklausomybės.
O šį šaltą sekmadienį prie paminklo tremtiniams atėjo buvę tremtiniai, kurių gretos sparčiai retėja, varėniškiai, norėdami išreikšti pagarbą tautos kankiniams. Tylos minute buvo pagerbtos okupacijos aukos, jų atminimui uždegtos žvakutės.
Minėjimą pradėjo buvę tremtiniai, politiniai kaliniai ir Laisvės kovų dalyviai, kurie padainavo bendrą dainą „Ešelonų broliai, ešelonų sesės…“
Kalbėjo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Varėnos skyriaus pirmininkė Jadvyga Akulavičienė: „Sąmoninga tauta randa stiprybės savo praeityje. Svarbu nepasiduoti atvirai brukamam tautiniam nihilizmui, besaikio turtėjimo vergovei, suprasti, kad mes turime didžiuotis ir išlaikyti savo lietuvišką kultūrą, kad Lietuva yra mūsų namai, o mes šių namų šeimininkai. Tremtiniai, politiniai kaliniai, ne savo noru netekę tėvynės, ilsisi Sibiro žemėje. Ilsisi turtingi savo siela, kančia, palikę šviesų atminimą lietuvių širdyse“. Po jos kalbos nuskambėjo ir bendra tremtinių daina-himnas „Tremtiniai tau dėkoja, Tėvyne“.
Į susirinkusiuosius kreipėsi Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Giedrius Samulevičius, Seimo narys Juozas Baublys.
Keletą dainų atliko „Bočių“ bendrijos ansamblis „Šarma“ (vadovė Gražina Kuodienė) bei politinių kalinių ir tremtinių ansamblis „Viltis“ (vadovė Gražina Kuodienė), Varėnos kultūros centro folkloro ansamblis „Žeiria“ kvartetas (vadovė Vaida Naruševičiūtė). Jautrią dainą „Rudens naktis sustojo“ padainavo jaunoji solistė Vaiva Gaidytė (vadovė Asta Kašėtienė).
Minėjimą užbaigė Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos gimnazistai (mokytojos Virginija Samulevičienė ir Rūta Jasevičienė), kurie dalyvauja pilietinėje iniciatyvoje „Vilties aitvaras“. Jie pagamino Vilties aitvarą, kuris turi teigiamą simbolinę prasmę – jis yra laisvas ir plazdena ore, kaip ir žmonių svajonės. Tremtiniai neteko visko: Tėvynės, laisvės, namų, artimųjų, galimybės rinktis, tačiau svajonių ir vilties iš jų niekas atimti negalėjo… Tad teplazdena Vilties aitvaras dabar ir ateityje…

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: