Žolynų takeliais į sveikatos kelią

0
129

Liepos 10 d. Dargužių bibliotekoje žinoma kaimo žolininkė Bronislava Kazlauskienė papasakojo apie žolelių naudą sveikatai, kaip jas rinkti, džiovinti ir saugoti. Žolininkė ne vienerius metus tuo užsiima, yra sukaupusi nemažai žinių iš savo močiutės, kuri taip pat turėjo pomėgį žoliauti. Turi įvairios literatūros apie vaistažoles, yra išsaugojusi močiutės dovanotą knygutę, kurios leidimo metai yra 1937.
Susitikimo metu žolininkė pasakojo, kad augalus reikia rinkti kiek įmanoma švaresnėse vietose, toliau nuo kelių. Taip pat jų nerekomenduojama rinkti šalia didelių pasėlių laukų, nes jie būna purškiami įvairiomis cheminėmis medžiagomis. Geriausi rinkti pamiškėse, miškuose, kur mažai lankosi žmonės, kur gamta yra švari ir rami. Šiuo metu galima prisirinkti siauralapio gauromečio žolės, kuri veikia priešuždegimiškai, gausu vitamino C (10 kartų daugiau nei citrinoje); pelkinės vingiorykštės – šio augalo lapų arbata veikia panašiai kaip aspirinas bei puikiai malšiną skausmą; paprastosios jonažolės – vaistas nuo 99 ligų. Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad jonažolė padeda nuo nervinio išsekimo, nerimo, depresijos, tonizuoja organizmą.
Kaip pasakojo B.Kazlauskienė, taip pat svarbus ir atsakingas yra vaistažolių džiovinimas. Patalpa turi būti sausa, ne saulėta, gerai vėdinama. Svarbus ir laikymas. Vaistažoles reikia laikyti tamsioje, sausoje vietoje, sudėtas į drobinius maišelius.
Pasak Bronislavos, reikia tik apsidairyti aplink ir pamatysim, kiek daug įvairių žolynų yra čia pat, mūsų kasdieninėje aplinkoje, tai – ir liepų žiedai, čiobreliai, dilgėlės, raudonieji ir baltieji dobilai, beržo lapai ir pumpurai, žemuogių lapai, avietės, dirvinis asiūklis, bitkrėslė…. Na, o norint išsikasti valerijono šaknies, jau reikėtų paieškoti, reikėtų pažinti jo stiebą, o tai jau žino tik mūsų Bronislava.
Popietės dalyviai Bronislavai uždavinėjo daug įvairių klausimų: kur galima rasti vienos ar kitos vaistažolės, kokios jų gydomosios savybės, kaip rinkti žiedus, lapus, ar šaknis. Visi iškeliavome namo su naujomis žiniomis, naujomis patirtimis ir naujais skonių potyriais, nes susitikimo metu vaišinomės gauromečio ir vingiorykštės arbata, kuri be galo skani, kvapni ir saldi….

Rimutė Gudonienė
Dargužių bibliotekos
bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: