Paminklas karo lakūnui

0
26

Varėnoje planuojama įamžinti čia žuvusio Lietuvos karo lakūno
Juozo Kumpio atminimą

Varėnos rajono savivaldybėje apsilankė Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų atstovai – seržantas majoras Alvydas Tamošiūnas ir viešųjų ryšių specialistas Donatas Vonžodas. Jų vizito tikslas – aptarti klausimą dėl Varėnoje prieš šimtą metų žuvusio Lietuvos karo lakūno lietuvio Juozo Kumpio atminimo įamžinimo. Jis buvo pirmasis Lietuvos karo lakūnas, žuvęs karo mūšyje. 1920 metais spalio 4–ąją šešių lėktuvų būrys gavo užduotį Varėnos stotyje surasti į lenkų apsuptį patekusį šarvuotą traukinį ir jį sunaikinti. Bombardavimo metu J. Kumpio lėktuvas buvo apšaudytas, o lakūnas sužeistas į galvą. Sunkiai sužeistas leitenantas pateko į lenkų nelaisvę ir po savaitės mirė Varėnos ligoninėje.
Susitikimo metu Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta pažymėjo, kad įamžinti Varėnoje šį istorinį įvykį siūlė ne kartą. Susitikimo metu buvo sutarta, kad būtų prasminga Juozo Kumpio žygdarbį įamžinti ant Varėnos geležinkelio stoties pritvirtinant sukurtą jo biustą ir šio legendinio lakūno žūties šimtąsias metines paminėti bendru Lietuvos kariuomenės bei savivaldybės renginiu.
Meras A. Kašėta taip pat pažymėjo, kad artimiausiu metu inicijuos, jog apie Lietuvos Nepriklausomybės kovas, taip pat ir šią asmenybę būtų parengtas ir prie Varėnos geležinkelio stoties pastatytas stendas, kuris bus įrašytas į Varėnos krašto lankytinų objektų sąrašą.

Savivaldybės inf.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: