Penkios minutės Varėnos krašto grožio

0
94

Varėna gamtos ritmu – tai penkių minučių dokumentinis kinematografinis filmas „Varėna gamtos ritmu. Žmonės“ – apie gyvenimą Varėnos rajone, apie žmonių kasdienybę, buitį, laisvalaikį ir džiaugsmus. Dinamiškas ir jautrus pasakojimas meniškai atskleidžia krašto gyvybę, grožį, ramybę.

Filmo herojai – gamtininkas Henrikas Gudavičius, drevinės bitininkystės puoselėtojas Romas Norkūnas, moksleivė, žirgyno puoselėtoja Danielė Baublytė, kurie myli Lietuvą ir Varėnos kraštą, džiaugiasi, kad čia gyventi patogu, nes viskas yra lengvai pasiekiama, šalia ežeras, miškas, parduotuvės ir kiti reikalingiausi dalykai. Jų istorijose galima pajusti žmogaus sąlytį su gamta, su pačiu savimi.
Filmo režisierius Nerijus Širvys ir operatorius Imantas Boiko pasakoja, kad pradėjus filmuoti ėmė aiškėti pagrindinės gairės ir filmo herojai – laimingai gyvenantys Varėnos rajone, mylintys savo kraštą ir besidžiaugiantys gyvenimu. Pasirinktas filmo žanras – dokumentika, kur visko nesurežisuosi ir nenumatysi, kadangi tai tikri žmonės ir realios situacijos. Režisieriui įspūdį paliko nuostabi gamta, žmonių svetingumas ir kantrybė juos filmuojant. „Mes dažnai paprašydavome jų pakartoti kokį veiksmą ir jie kantriai kartodavo. Neturėjome nei apšvietimo, nei grimo, ar kostiumų dizainerio. Patys žiūrėdavome, kaip kas turi atrodyti, filmavome tik gražiausiu metu – saulei leidžiantis. Kalbinau žmones jų namų aplinkoje, kartais užtrukdavome ir gerą valandą, nors mums reikėdavo kelių minučių medžiagos. Svarbu buvo sudėti filmo istoriją, kad žmonės atsivertų ir skambėtų nuoširdžiai. Norėjome nufilmuoti kuo kokybiškiau ir išgauti kino kokybės vaizdą. Varėnos krašto logotipas – Varėna gamtos ritmu, puikiai tiko filmo pavadinimui“, – savo mintimis dalinosi N. Širvys.
Filmo kūrimas yra viena iš projekto „Daryk su džiaugsmu“ veiklų. Projektu siekiama suaktyvinti Varėnos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos padalinių veiklą. Jis skirtas kaimiškųjų vietovių gyventojams ir yra orientuotas į bendruomenių telkimą. Per aktyvias veiklas siekiama suburti ir skatinti vietos gyventojus bendrauti bei bendradarbiauti.
Projektas įgyvendinamas kartu su partneriais iš Lenkijos Ožyšo savivaldybės. Varėnos rajono savivaldybei tenkanti projekto lėšų dalis – 62 645 Eur, iš Europos regioninės plėtros fondo (Interreg V-A Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo per sieną programos) finansuojama 85 proc. šios sumos.

Filmo nuoroda:
https://welovelithuania.com/ filmas-varena-gamtos-ritmu-zmones-penkios-minutes-varenos-krasto-grozio/

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: