Teatrai grįžta į Varėną

0
118

Trečiadienį Senojoje Varėnoje, prie namo, kuriame gimė ir augo iškili mūsų kraštietė, režisierė ir teatro meno pedagogė Dalia Tamulevičiūtė, buvo atidengta jai skirta atminimo lenta, Senosios Varėnos Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje režisierės atminimui buvo aukojamos šv. Mišios, po jų – įteiktas apdovanojimas Dalios Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių konkurso nugalėtojui – Kauno kameriniam teatrui. Rugsėjo 30 d., jubiliejinę Režisierės gimimo dieną (šiemet jai būtų sukakę 80 metų) tradiciškai – jau vienuoliktąjį kartą – prasidėjo profesionalių teatrų festivalis, truksiantis visą spalį

Romana Vaičkutė

Rugsėjo 30 dieną Daliai Tamulevičiūtei būtų sukakę 80 metų, tačiau likimo valia ji paliko teatrą, savo mokinius, žiūrovus ir artimuosius būdama 66-erių. Prieš vienuoliką metų tuometinio Varėnos rajono mero Vido Mikalausko ir tuometinio kultūros ministro Remigijaus Vilkaičio (jis – vienas iš garsiojo Dalios Tamulevičiūtės aktorių „auksinio“ dešimtuko) iniciatyva buvo pradėtas Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis gimtojoje Varėnoje. Per dešimtmetį ši iniciatyva išaugo į tikrą teatro fiestą, džiuginančią ne tik Varėnos, bet visos Dzūkijos krašto – Alytaus, Druskininkų – teatro mėgėjus.
O trečiadienį į Senąją Varėną suvažiavo buvę režisierės mokiniai aktoriai, kolegos režisieriai, giminės, kiti teatro ir meno žmonės, politikai, paprasti varėniškiai – tądien prasidėjo jau tradicija tapęs vienuoliktasis festivalis.
Pirmiausia buvo aplankyta D.Tamulevičiūtės amžinojo poilsio vieta Senosios Varėnos kapinėse, o paskui įvyko iškilminga Atminimo lentos atidengimo ceremonija prie namo, kuriame gimė, augo ir iš kurio ji išėjo į platųjį pasaulį. Šis namas yra priešais A.Ryliškio progimnaziją. Jame jau seniai gyvena kiti žmonės – Marytė ir Vladimiras Lanevskiai, užauginę 7 vaikus, tačiau mielai sutikę, kad namas būtų pažymėtas garbingu ženklu. Atminimo lentą atidengė Varėnos r. meras Algis Kašėta ir D.Tamulevičiūtės kraštietė, bendražygė, teatro pedagogė, aktorė Elena Savukynaitė. Atminimo lentą pašventino Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas Pranciškus Čivilis. Kalbėjo meras A.Kašėta, keletą jautrių žodžių tarė E.Savukynaitė, o giminių vardu pasisakė Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas Sigitas Lūžys, savo prakalbą baigęs lotyniškai. Žinoma, kad D.Tamulevičiūtė mėgo liaudies dainas, daug jų išmoko iš mamos Onos Tamulevičienės, todėl porą jautrių dainų padainavo iš Nedzingės kilusi dzūkiškų dainų atlikėja Judita Ikasalienė.
Meras A.Kašėta padėkojo M.ir V. Lanevskiams už tai, kad leido režisierės atminimą įamžinti ant jos gimtojo namo sienos Atminimo lenta ir įteikė padėką bei dovanėlę. Marytė Lanevskienė sakė, kad tai jų šeimai – didelė garbė.
Po to renginys persikėlė į Senosios Varėnos bažnyčią, kurioje šv. mišias D.Tamulevičiūtės atminimui aukojo klebonas P. Čivilis. Mišių metu giedojo Senosios Varėnos parapijos choras „Sonata“ (vadovė Ilona Zalanskienė, vargonininkė Elvyra Sinkevičienė), atlikėjai Eglė Juozapaitienė ir Vytautas Juozapaitis.
Po mišių prisiminimais ir pajautomis pasidalijo režisierė, Dalios Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių konkurso komisijos narė Inesa Paliulytė bei garsiojo aktorių dešimtuko atstovė Kristina Kazlauskaitė, kalbėjusi buvusių mokinių vardu.
Paskelbtas ir apdovanotas Kultūros ministerijos organizuoto Dalios Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių konkurso laureatas. Juo tapo Kauno kamerinio teatro režisierius Balys Ivanauskas už spektaklį „Apie ką visa tai?“, sukurtą pagal Gintaro Grajausko eilėraščius ir asmenines aktorių istorijas. Šį spektaklį galėsime išvysti 2021 metų D.Tamulevičiūtės teatrų festivalio pradžioje.
Apdovanojimą Kauno kamerinio teatro atstovei įteikė Kultūros ministerijos profesionaliojo meno skyriaus vyr. specialistė Indrė Šimeliūnė, laureatą pasveikino rajono meras A.Kašėta.
Ir pabaigai nuskambėjo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Vytauto Juozapaičio, Eglės Juozapaitienės, Ievos Barboros Juozapaitytės bei Renatos Marcinkutės koncertas.
Teatro gerbėjų laukia pilnas įspūdžių spalis, padovanosiantis daug neužmirštamų susitikimų scenoje.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: