Varėnoje – įspūdingas koncertas

0
43

Didžiojo lietuvių genijaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio šimtas keturiasdešimt penktosios gimimo metinės jo gimtinėje paminėtos prasmingais akcentais. Neseniai atsinaujinusioje Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokykloje gražiausiais muzikos garsais nuskambėjo įspūdingas koncertas „Čiurlionio Zodiakas“, kuriame čiurlionišką muziką virtuoziškai grojo ir neįkainojamą muzikinę dovaną varėniškiams dovanojo M.K. Čiurlionio provaikaitis, profesorius Rokas Zubovas, koncertavo „Jazz trio“ iš Latvijos bei styginių kvartetas iš Lietuvos. Jie klausytojus simboliniais laiko tiltais pakvietė keliauti kartu su Čiurlioniu. Menų šventovėje iškiliojo kraštiečio gimtadienio proga atidaryta spalvinga šios mokyklos mokinių dailės darbų čiurlioniška tematika paroda.

Rūta Averkienė

Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos direktoriaus pavaduotoja Dalia Šemeškienė–Kleponytė pasidžiaugė, kad mokyklos bendruomenei yra didelė garbė tokiu solidžiu koncertu ir vaikų piešinių paroda minėti didžiojo menininko gimtadienį. „Šiandien tikrai džiugi diena, nes iškilaus muziko, dailininko, švietėjo, nešusio lietuvybę visame pasaulyje M.K. Čiurlionio gimimo dieną vyksta daug nuostabių dalykų. Šiandien jam skiriame koncertą ir nuoširdžią dovaną – mūsų mokyklos mokinių darbų parodą. Sankt Peterburge, nuostabioje M. Lermontovo bibliotekoje šįvakar atsidaro paroda, kurioje bus eksponuojami ir Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos mokinių darbai. Pirmą kartą Sankt Peterburge jie buvo eksponuoti šių metų pradžioje, kai Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos kolektyvas dalyvavo meniniame vakare „Svečiuose pas Čiurlionį“, skirtame žymiojo menininko šimtas keturiasdešimt penktosioms gimimo metinėms. Tai bendras varėniškių ir Sankt Peterburgo M. K. Čiurlionio kūrybos puoselėtojų meninis projektas, kurio metu buvo atidaryta tarptautinė paroda – konkursas „Pasivaikščiojimai su Čiurlioniu“. Štai taip labai natūraliai – per muziką ir spalvas – M.K. Čiurlionis ateina į vaikų širdis“.
Profesorius Rokas Zubovas, pristatydamas koncertinę programą, kurioje – dvylika nuostabių muzikinių peizažų, pažymėjo, kad labai prasminga prosenelį pagerbti šiuo koncertu, kuris, skambėdamas baltų vienybės dieną koncertuojant kartu su latviais ir grojant latvių aranžuotus kūrinius, simbolizuoja Baltijos tautų vienybės dermę. „Zodiako ženklas“ sukurtas latvių muzikų iniciatyva. Šiuos kūrinius grosim drauge su latviais, tad yra puiki galimybė išgirsti, kaip latviai muzikantai „perskaitė“ M.K. Čiurlionį ir kaip drąsiai, bet labai jautriai aranžavo jo kūrybą“. Profesorius taip pat pasidžiaugė atnaujinta menų mokykla, kuri „šviečia iš toli ir kviečia užeiti“.
Koncerte nuostabius M.K. Čiurlionio kūrinius atliko Rokas Zubovas (fortepijonas), „Jazz trio“ iš Latvijos: Edgars Cīrulis (fortepijonas), Janis Rubiks (kontrabosas), Rudolfs Dankfelds, (mušamieji) bei Styginių kvartetas (Lietuva): Rasa Vosyliūtė (smuikas), Agnė Švagždytė (smuikas), Arūnas Staškus (altas), Onutė Švabauskaitė (violončelė). Talentingų kūrėjų subtiliai perteiktuose kūriniuose tarsi atgyja, atbunda ir į dvasinę erdvę beldžiasi M.K.Čiurlionio paveikslai. Jaukioje menų mokyklos salėje, kur išeksponuoti mokinių piešiniai, vykęs koncertas šį įspūdį dar labiau sustiprino.
Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta pasveikino renginio dalyvius su gražia švente, profesoriui Rokui Zubovui bei kitiems atlikėjams padėkojo už virtuoziškai pagrotą sudėtingą čiurlioniškos muzikos kompoziciją, pasidžiaugė vaikų piešiniais. „Tikri talentai yra nemirtingi. Labai smagu matyt, kaip M.K. Čiurlionis inspiruoja jūsų mintis ir jūsų kūrybą. Esam dėkingi už didelę dvasinė dovaną“, – sakė meras, įteikdamas atlikėjams padėkas.
„M.K. Čiurlionio gimtinėje jo gimimo dieną kitokia muzika ir negali skambėt. Dėkoju už profesoriui Rokui Zubovui, kuris kasmet aplanko ir lepina varėniškius aukščiausio lygio meniniais projektais“, – dėkojo Varėnos Jadvygos Čiurlonytės menų mokyklos direktorė Renata Bakulienė.
Koncertas „Čiurlionio Zodiakas“ – neabejotinai vienas iš tų skambių akordų, kurie labai simboliškai ir prasmingai skamba Varėnos krašte puoselėjant didžiausio visų laikų lietuvių genijaus M.K.Čiurlionio atminimą ir tarsi sugrąžina žymų kraštietį į savo gimtinę.
„…reikia turėti šviesos su savimi, iš savęs, kad šviestum tamsybėse visiems ant kelio stovintiems, kad jie išvydę patys rastų šviesos savyje ir eitų savo keliu, kad nestovėtų tamsybėse…“ – kadais rašė M.K.Čiurlionis.
Varėniškiai labai didžiuojasi, kad būtent smėlėtoje Senosios Varėnos žemėje įsižiebė ir iki šiol po visą pasaulį sklinda M.K.Čiurlionio kūrybos šviesa, kuri sušildo ir įkvepia visus, neabejingus muzikai ir menui.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: