Tikslinamos sąvokos

0
73

Pastarosiomis dienomis Teisingumo ministerija sulaukia itin daug gyventojų klausimų dėl Vyriausybės sugriežtintų karantino reikalavimų, susijusių su šeimos ir namų ūkio sąvokų, bendravimo su vaikais galimybių tėvams išsituokus bei kitų situacijų.

Ministerija informuoja, jog Civilinis kodeksas numato, kad nutraukę santuoką ir kartu negyvenantys buvę sutuoktiniai nėra laikomi vienu namų ūkiu.
Vyriausybės nutarimu yra numatyta, jog šeimos nariais yra laikomi santuoką arba partnerystę įregistravę asmenys, vaikai arba įvaikiai, taip pat sutuoktinio arba partnerio nepilnamečiai vaikai, tėvai arba įtėviai bei globėjai.
Nepaisant to, kad asmuo ir jo vaikai gyvena skyrium, jie yra laikomi šeima, o vaikai, net ir išsituokus tėvams – laikomi kiekvieno iš išsituokusių tėvų šeimos nariais. Todėl jiems nėra taikomas Vyriausybės nutarimu priimtas draudimas dėl artimų kontaktų ir vaikas gali susitikti tiek su santuoką nutraukusiu tėčiu, tiek mama.
Bendrauti su abiem tėvais – yra vaiko interesus atliepianti teisė. Jei santuoką nutraukęs tėtis ar mama vyktų į kitą savivaldybę pas savo vaiką – tai būtų laikoma objektyvia pagrįsta neatidėliotina priežastimi, kadangi atskirai gyvenančių tėvų bendravimas su vaiku yra jų teisė ir pareiga.
Teisingumo ministerija kviečia tėvus tokiose situacijose atsakingai vertinti galimas bendravimo su kitu šeimos ar namų ūkiu rizikas ir prioritetą teikti nuotoliniams būdams bei susitikimams lauke laikantis visų saugumo reikalavimų – ir taip bendromis pastangomis stabdyti viruso plitimą.
Taip pat raginama vertinant nustatytą daugiau nei vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio artimų kontaktų draudimą, vadovautis vaiko teisių apsaugos srityje galiojančiais teisės aktais bei Vaiko teisių apsaugos konvencijoje įtvirtintu vaiko interesų prioriteto principu.

TM inf.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: