Ant ledo tyko pavojai

0
48

Paspaudus žiemos šaltukui ir vandens telkiniams pasidengus ledu retas pagalvojame apie pavojus, tykančius ant ledo. Labai gaila, bet juos įvertiname tik atsitikus nelaimei.

Be abejo, geriausia nerizikuoti ir nevaikščioti ant užšalusių vandens telkinių, tačiau, kaip taisyklė, kasmet užsitraukus ledui čia tuoj pat renkasi žvejai, neretai ir vaikai. Pramogaujantiems ant ledo būtina žinoti, kokie pavojai jų tyko ir kaip išsigelbėti ar išgelbėti kitus įlūžus.

Ledas laikomas tvirtu ir išlaiko žmogų, jeigu jo storis yra daugiau kaip 7 cm. Tačiau, kad jis išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis kaip 12 cm. Tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas.  

Vandens telkiniai niekada neužšąla vienodai. Svarbu žinoti, kad silpnesnės vietos yra ten, kur vanduo po ledu juda, auga žolės arba ledas užsnigtas, įšąla medžių šakos ar kiti daiktai. Čia ledas paprastai trapus ir plonas, todėl šias vietas einant ledu derėtų aplenkti. Ypač atsargiems reikia būti prie kranto, nes čia ledas silpnesnis ir jame gali būti įtrūkimų.

Pajutus linkstantį ledą ar jam pradėjus traškėti, tam, kad išvengtumėte įlūžimo, reikėtų padidinti atramos į ledą plotą, t. y. atsiremti į jį rankomis, panaudoti meškerę ar kitokį daiktą ir gulint šliaužti į krantą.

Jeigu pamatėte skęstantį žmogų, kvieskite pagalbą telefonu 112. Šaltame vandenyje žmogus greitai sušąla ir negali ilgai išsilaikyti vandens paviršiuje, todėl gelbėjant skęstantį reikia veikti greitai, tačiau atsargiai. Artinantis prie įlūžusiojo geriausia šliaužti plačiai ištiesus rankas, esant galimybei po savimi patiesti lentą ar slides ir šliaužti ant jų. Prišliaužti prie pat eketės krašto negalima, nes ledas išlaiko žmogų tik už 3 – 4 m nuo eketės krašto, todėl skęstančiajam reikia numesti virvę, gelbėjimui galima panaudoti ir tvirtai surištus šalikus ar kt.

Ištraukus žmogų ant ledo, su juo reikia šliaužti kuo toliau nuo pavojingos vietos ir kaip galima greičiau skendusįjį pristatyti į šiltą vietą, jį perrengti sausais rūbais, jeigu reikia – suteikti pirmąją medicinos pagalbą.

Jei įlūžote ir šalia nėra jums galinčių padėti žmonių, svarbiausia neprarasti savitvardos ir nesiblaškyti – lėtai ir atsargiai ropštis ant ledo į tą pusę iš kur atėjote, tik neplaukti pirmyn. Ant ledo užšliaužti reikia plačiai ištiesus rankas, kad padidėtų atramos plotas. Stengtis kaip galima daugiau krūtine užgulti ledą, paskui atsargiai ant jo iškelti vieną koją, po to kitą. Užšliaužus ant ledo būtina nusiridenti nuo eketės kuo toliau į tą pusę iš kur atėjote, nes ten ledas tvirtesnis.

Žinokime saugaus elgesio ant ledo taisykles ir jų laikykimės – tik taip nugalėsime pavojus, tykančius ant ledo… Varėnos priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: