Darbai, kuriuos iš žmonių atims robotai

0
157

Prof. Jonas GRIGAS

Technologijos greit keičiasi, žmones pakeičia robotai, dirbtinis intelektas ir automatizuotos mašinos. Nereikalingais tampa milijonai žmonių. O jūsų profesija ar saugi? Ar jūsų vaikai renkasi saugias profesijas? Portugalijos dienraštis „Expresso“ skelbia profesijas, kurias pirmiausia gali pakeisti robotai.
Yra milijonai prekes vežiojančių sunkvežimių vairuotojų, kurių gali nereikti „Google“ ir „Tesla“ bendrovėms kuriant savivaldžius sunkvežimius, kurių prototipai jau išbandyti keliuose.
Reporteriai yra sekantys eilėje. Gilios analitinės žurnalistikos jie nepakeis, bet tokios Lietuvoje jau beveik nėra, o rutinines istorijas robotai gali rašyti neblogiau už menkos kvalifikacijos žurnalistus.
Judrūs ir „protingi“ robotai vis labiau keičia didelių parduotuvių ir bazių sandėlių darbuotojus ir ateityje jų gali nebelikti.
Programuotojai automatizavo jų pačių duomenų suvedimo darbą ir duomenų suvedėjai kompiuteriams taps nereikalingi.
Robotai pakeis kasininkus ir sandėlių tarnautojus.
Robotai jau keičia draudimo agentus. Toliau tiriamos robotų galimybės.
Klientų aptarnavimą daug kur perima dirbtinio intelekto valdomi aparatai. Juos lengva įdiegti, jie niekada neįžeidžia klientų ir išvaduoja nuo didelių klientų aptarnavimo centrų.
Maisto pristatymas į namus populiarėja visame pasaulyje ir ne tik karantino metu. Maisto pristatymo robotai, kurie jau išbandyti Šiaurės Kalifornijoje (JAV), gali tapti gera alternatyva.
Yra nesunku automatizuoti svarbiausius buhalterių atliekamus darbus. Jau yra programinė įranga smulkiam verslui ir didelėms įmonėms, kuri ateityje pakeis buhalterius.
Advokatai ir kiti teisininkai taip pat yra eilėje. Mes neapsieisime be jų greitai, bet galėsime gyventi pasaulyje su mažiau jų, dirbtiniam intelektui atliekant sunkiausius ir daug laiko reikalaujančius darbus.
Branduolinės energijos pramonėje technikai neturi teisės suklysti. Branduolinėse jėgainėse robotai diegiami visur, kur tik galima. Jie užtikrina saugumą jėgainių darbuotojams ir aplinkiniams gyventojams.
Maisto ruošimas yra monotoniškas darbas, mažai apmokami darbuotojai praleidžia daug laiko, dirbdami tą patį darbą. Juos greit pakeis robotai, kurie nesiskųs ir popandeminiame pasaulyje mažiau kontaktuos su žmonėmis.
Statybos reikalauja daugelio žmonių sunkaus darbo. Nors robotai ir automatai greit nepakeis žmonių statyboje, bet padidins jų darbų produktyvumą ir palengvins darbus.
Pigūs robotai pakeis žmones telefoninėje prekyboje.
Robotai pakeis įstaigų ir viešbučių administratorius, kurie galės užsiimti svarbesnėmis problemomis.
Bankų paskolų tiekėjai atlieka stropų darbą, tirdami verslo ir individualių klientų finansinę padėtį. Daugelis jų darbų bus automatizuota.
2013 metais Oksfordo universiteto tyrimas parodė, kad sporto teisėjus galima pakeisti robotais.
Automatai visiškai pakeis bankų kasininkus.
Nereikalingi taps išgražinti modelių namų modeliai. Juos pakeis kompiuterių kuriami modeliai.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: