Ar žinote?

0
41

Prof. Jonas GRIGAS

Kokia buvo didžiausia pasaulio pandemija?

Buboninis maras, vadinamas Juodąja Mirtimi, Europoje, Afrioje ir Azijoje nuo 1331 iki 1353 metų pražudė tarp 75 ir 200 milijonų žmonių. Liga kasmet kartojosi Anglijoje nuo 1361 iki 1480 metų ir sumažino Anglijos žmonių skaičių 50 proc.

Ar vakcinacija galėjo sustabdyti maro epidemiją viduramžiais?

Marą, pražudžiusį trečdalį Europos, sukėlė bakterija „Yersinia pestis.“ Jei žmonės 13 a. būtų turėję šiuolaikines technologijas, jie būtų sukūrę vakciną. Maras dar neišnyko. Iki 3 000 žmonių per metus miršta nuo jo.

Koks yra pavojingiausias virusas?

Raupai laikomi pavojingiausiais. Jie nusinešė 300 milijonų gyvybių vien 20 amžiuje. Virusas veikia imuninę sistemą. Virusą nugalėjo globali vakcinacija tik praėjusio šimtmečio gale.

Kodėl baltieji banginiai nėra protingesni už žmones, nors jų smegenys yra 5 kartus didesnės?

Baltųjų banginių smegenys sudaro 0,007 proc. kūno masės, o žmonių 0,02 proc., t. y. santykinai 286 kartus didesnės ir turi sudėtingesnes raukšles ir neuronų tinklą.

Kaip delfinai miega?

Jie negali kvėpuoti po vandeniu, negali kvėpuoti nevalingai, kaip žmonės. Todėl pusė jų smegenų ilsisi, pusė dirba, kad iškiltų ir įkvėptų oro.

Ar automobiliai didina klimato šilimą?

Automobilis vidutiniškai išmeta 5 450 kilogramų anglies dioksido per metus. Jis sulaiko šilumą atmosferoje ir didina klimato šilimą.

Kaip daromi beskeveldriai automobilių stiklai?

Tarp dviejų stiklo sluoksnių įterpiamas plastiko sluoksnis ir priklijuojamas aukštoje temperatūroje ir dideliame slėgyje. Stiklo sluoksniams sudužus, jie lieka priklijuoti ir žmonės gali matyti pro langą.

Ar elektriniai automobiliai mažiau teršia aplinką?

Jie naudoja elektrą, kuriai pagaminti 60 proc. naudojamas iškastinis kuras.

Ar dideli meteoritai nukrenta ant Žemės?

Didžiausias nukrito 2013 metais Rusijoje netoli Čeliabinsko. Prieš suirdamas jis svėrė apie 12 000 tonų, bet didžiausias likęs fragmentas yra 654 kilogramų. Prieš 80 000 metų 60 tonų Hoba meteoritas nukrito Namibijoje.

Ar gali kvantiniai kompiuteriai pavogti bitkoinus?

Galbūt ateityje.

Kodėl žemiausia galima temperatūra yra -273,15°C?

Temperatūra yra atomų ir molekulių energijos matas. Šioje temperatūroje jų energija yra mažiausia, kurią leidžia kvantinė fizika.

Kodėl erdvėlaiviai, kaip „Voyager“, skrenda daug greičiau už lėktuvus?

Raketą galima pagreitinti erdvėje iki daug didesnio greičio, nes nėra oro pasipriešinimo. Kai erdvėlaivis palieka Žemės orbitą, jo greitis Žemės atžvilgiu papildo Žemės skriejimo greitis apie Saulę. Jo greitį gali padidinti ir planetų gravitacija.

Kodėl iki 19 a. laivai buvo mediniai?

Iki pramoninės revoliucijos nebuvo didelių plieno lakštų technologijos. Didžioji Britanija 1843 metais pagamino pirmąjį kaltinės geležies laivą. Nuo 1880 m. vietoj geležies naudojamas plienas.

Kodėl auksas nepajuosta ir nerūdija?

Auksas nesudaro cheminių ryšių su deguonimi ir nesukelia rūdijimo. Aukso elektronai juda beveik šviesos greičiu, kad įveiktų sunkių branduolių traukos jėgą. Taip greit judančius elektronus veikia reliatyvumas. Kad skirtingi atomai sudarytų cheminius ryšius, jų elektronai turi turėti panašias energijas. Bet aukso elektronų energijos yra unikalios.

Kaip mobilieji telefonai padaro geras nuotraukas su mažyčiais lęšiais?

Mažesni lęšiai praleidžia mažiau šviesos. Tai kompensuoja vaizdo-signalo procesorius ir kitos programos. Jie turi ne vieną lęšį.

Kas yra GPS ir kodėl ji nemokama?

Globali padėties nustatymo sistema naudoja palydovų tinklą, kuris siunčia signalus į Žemę. Jie turi labai tikslią laiko informaciją. Jūsų imtuvas (telefonas) apskaičiuoja, kiek jūs pajudėjote šių palydovų atžvilgiu lyginant su laiku naujo signalo. Kadangi GPS sukūrė JAV Oro pajėgos, ją apmoka amerikiečiai mokesčių mokėtojai.

Kokiose egzoplanetose tikimiausia gyvybė?

„Habitable Exoplanets Catalog“ nurodo 55 galimas kandidates. Viršuje yra „Teegarden b“, nutolusi 12 šviesmečių nuo Žemės. Kita yra „K2-18b“, atmosferoje turinti vandens garų.

Kas yra IQ ir koks yra didžiausias?

IQ yra intelekto matas, rodantis mąstymo ir problemų sprendimo gebėjmus. Vidutinis IQ yra tarp 90 ir 110, aukščiausią IQ nuo 250 iki 300 turėjo William James Sidis, kurį Harvardo universitetas priėmė 11 metų!

Kur baigiasi Žemės atmosfera?

Ji baigiasi 100 kilometrų aukštyje.

Ar gali Saulės sistema susidurti su kita?

Astronomai įvertino žvaigždžių susidūrimo laiką – jis didesnis už visatos amžių, todėl Saulės sistema nesusidurs su kita.

Ar yra metalinių planetų?

Tik Žemės šerdis sudaryta iš nikelio ir geležies. Panašios yra kitos Žemės dydžio planetos. Tik Merkurijus sudarytas iš 70 proc. geležies.

Ar tikrai drambliai niekada nepamiršta?

Jie tikrai dešimtmečiais išlaiko informaciją ir atsimena po daugelio metų kelius.

Koks yra greičiausias erdvėlaivis?

NASA „Parker Solar Probe“ 2018 metų lapkritį pasiekė didžiausią 343 180 kilometrų per valandą greitį.

Iš kiek atomų objektas gali būti matomas be mikroskopo?

Mažiausus objektus galima matyti 0,4 milimetrų dydžio. Erdvė tarp atomų yra milijoną kartų mažesnė, todėl matomi objektai turi būti milijonų atomų pločio, gylio ir ilgio, t. y. kvintilijonas (skaičius, reiškiamas vienetu su 18 nulių – 1018) atomų.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: