Kaip „spindi“ Varėnoje demokratija (1)

0
106
Rajono tarybos narys Vidas Mikalauskas sulaukė vienos Panočių pagrindinės mokyklos pedagogės skambučio, kuri matyt supainiojusi jo ir dabartinio mero Algio Kašėtos telefono numerius, su juo kalbėjo kaip su meru ir atskleidė nuo žmonių slepiamus valdžios planus

Kitą penktadienį, vasario 26 d., vyksiančiame rajono tarybos posėdyje turėtų būti padėtas taškas Panočių pagrindinės mokyklos byloje: taps aišku, ar rajono meras su valdančiąja dauguma bando įsiklausyti į mokyklos bendruomenės – vaikų, tėvų ir mokytojų – lūkesčius ir rajono tarybos opozicijos siūlymus, ar vykdo vien tik jiems žinomą planą

Romana Vaičkutė

Prašė neuždaryti mokyklos
Prieš mėnesį redakciją pasiekė Panočių pagrindinės mokyklos bendruomenės laiškas, kuriame rajono valdžios buvo prašoma neuždaryti vienintelės dviejose seniūnijose – Vydenių ir Kaniavos – esančios Panočių pagrindinės mokyklos. Arba bent jau palikti galimybę patiems mažiausiems – ikimokyklinukams, priešmokyklinukams ir pradinukams – lankyti mokyklą arčiau namų, kitu atveju, pvz., vaikams iš Dubičių iki artimiausios mokyklos Varėnoje tektų važiuoti apie 40 km.

Rajono mokyklų tinklo pertvarkos projekte, kuris turėjo būti svarstomas sausio mėn. pabaigoje, numatyta nuo 2021 m. rugsėjo 1-osios šią mokyklą uždaryti. Tačiau to klausimo svarstymas buvo atidėtas ir, kaip sakė meras Algis Kašėta, reikia sulaukti Švietimo ir mokslo ministerijos rašto. Šią savaitę vyksta komitetų posėdžiai. Jie uždari – nei stebėti, nei pamatyti vaizdo įrašo nei žurnalistai, nei visuomenė negali. Tokia nedemokratiška rajono valdžios valia. Dabar mokyklų tinklo pertvarka bus svarstoma vasario 26-osios posėdyje.

Peržengtos padorumo ribos
Vasario 9 d. įvykusiame rajono tarybos posėdyje opozicijos vardu pareiškimą pateikė Povilas Saulevičius. Posėdyje tarybos nariai tvirtino, kad daugybę kartų yra susidūrę su Varėnos rajono mero nepakantumo demonstravimu opozicijos nariams, paminant bet kokius padorumo ir teisiškumo principus. Kiekvieno tarybos posėdžio metu meras savavališkai neleidžia užduoti klausimų, pasisakyti, replikuoti ir dažnu atveju išjungia kalbėtojo mikrofoną, nors šios teisės tarybos nariams yra garantuotos Varėnos rajono savivaldybės tarybos reglamente.
Pareiškime teigiama: „Paskutiniai įvykiai jau paržengė ne tik padorumo ribas, tačiau ir balansuoja ties teisės aktų klastojimo ir netinkamo valstybės tarnautojo pareigų atlikimo riba. Kartu su šios tarybos sprendimų projektais buvo pateiktas klausimas dėl mokyklų tinklo pertvarkos 2021-2025 m. plano patvirtinimo. Šio sprendimo preambulėje ir aiškinamajame rašte nurodyta, kad jis parengtas atsižvelgiant į Varėnos rajono savivaldybės mokyklų sprendimus bei suderintas su visomis bendrojo ugdymo mokyklų ir lopšelio-darželio „Nykštukas“ tarybomis. Tačiau vėliau visi tarybos nariai gavo Panočių pagrindinės mokyklos pranešimą, kuriame aiškiai nurodyta, jog jų taryba nepritaria mokyklos likvidavimui.
Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje tarybos nariui Algiui Miškiniui davus pastabą, kad sprendimo projekte buvo pateikta neteisinga informacija ir tarybos nariams buvo meluojama, Švietimo skyriaus vedėja atsiprašė už tai, kad pateikė tikrovės neatitinkančią informaciją. Tačiau kitą dieną vykusiame Teritorinio vystymo ir kaimo reikalų komitete vedėja pakeitė savo nuomonę ir teigė, jog sprendimo priėmimo eigoje lyg ir galima pakeisti informaciją, o paaiškėjus naujoms aplinkybėms sprendimo projektą atsiėmė.
Opozicijos narių nuomone tikrovės neatitinkančios informacijos pateikimas tarybos sprendimo projekte galėjo būti atliktas tyčia, siekiant suklaidinti tarybos narius ir balsuoti už pateiktą sprendimo projektą dėl mokyklų tinklo pertvarkos. Šį teiginį galimai patvirtina faktas, kad toks sprendimo projektas buvo suderintas su Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Vilma Miškiniene, Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėju Aivaru Batūra bei kitais savivaldybės specialistais, o šį sprendimo projektą pasirašė administracijos direktorius Alvydas Verbickas ir tik Panočių pagrindinės mokyklos bendruomenės dėka, viešai paskleidus informaciją apie jų nepritarimą Varėnos rajono valdžios siekiui likviduoti mokyklą, pavyko šį sprendimą sustabdyti. Tik neilgam.“

Opozicijos siūlymas
Vasario 12 d. rajono Tarybos opozicija kreipėsi į rajono valdžią – tarybą, merą, administracijos direktorių – teikdami alternatyvų pasiūlymą prie sprendimo projekto Nr.T-IX-p-590, kad ši svarstytų galimybę palikti bent pradinę mokyklą ir tai aptarti visų komitetų posėdžių metu. Šio pasiūlymo esmė – prie Matuizų pagrindinės mokyklos prijungti Panočių ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo skyrių bei įpareigoti Švietimo skyrių suorganizuoti Matuizų pagrindinės mokyklos bendruomenės susirinkimą. Per dvi savaites buvo surinkta beveik 150 žmonių parašų, tėvų sutikimai, kad jie ves savo vaikus į Panočių pradinę mokyklą.

Sumaišė merus
Kol dalis tarybos narių laužė galvas, kaip išspręsti šią problemą, rinko parašus, teikė pasiūlymus, rajono valdžia, apsimesdama, kad rūpinasi vaikų gerove, patyliukais vykdė savo planą. Ir tai išaiškėjo pačiu netikėčiausiu būdu.
Šio pirmadienio rytą rajono tarybos narys Vidas Mikalauskas sulaukė vienos Panočių pagrindinės mokyklos pedagogės skambučio. Pasak V.Mikalausko, tik pakirdęs iš miego nelabai suvokė, kas vyksta, bet supratęs, kad moteris jį, buvusį merą, sumaišė su dabartiniu meru A.Kašėta, įdėmiai išklausė jos monologo. Be kita ko, pedagogė merui pažadėjo padaryti viską, kad Panočiuose neliktų ne tik pagrindinės, bet ir pradinės mokyklos. Ji ėmėsi įkalbinėti visus pedagogus ir mokyklos tarybos atstovus, netgi mokinius.
Trečiadienio rytą visi tarybos nariai gavo Panočių pagrindinės mokyklos tarybos sutikimą uždaryti mokyklą.
Kai kuriems rajono tarybos nariams kyla abejonių, kokiu būdu vyko tas paslaptingas mokyklos tarybos posėdis ir kaip visu šimtu procentų buvo pritarta tokiam sprendimui.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: