Nedegink žolės!

0
59

Už sausos žolės, nendrių, medžių lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės atliekų, ražienų ar kitų žemės ūkio kultūrų deginimą laukia nemažos baudos

Dažniausiai gaisrai atvirosiose teritorijose kyla pavasarį, kai gyventojai pradeda masiškai deginti pernykštę žolę. Nuo padegtos žolės šalyje kasmet užsidega gyvenamieji namai ir kiti pastatai. Skaudžiausia, kad degančioje žolėje beveik kasmet patiria traumas ir net žūsta žmonės.

Kaip ir kasmet atšilus orams Valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai pasitelkdami aplinkos apsaugos pareigūnus, savanorius ugniagesius ir Varėnos r. SPAT ugniagesius gelbėtojus vykdys reidus Varėnos rajono teritorijoje.
Valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai primena, kad už sausos žolės, nendrių, nukritusių medžių lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės atliekų deginimą pažeidžiant aplinkos apsaugos reikalavimus numatyta administracinė atsakomybė ir gali būti skiriama nuo 30 iki 230 eurų bauda. Pareigūnams – nuo 60 iki 300 eurų bauda.
Už ražienų, nenupjautų ir nesugrėbtų žolių, javų ir kitų žemės ūkio kultūrų deginimą – nuo 50 iki 300 eurų bauda. Pareigūnams šios baudos dar didesnės – nuo 120 iki 350 eurų.
Numatyta atsakomybė ir žemės savininkams, naudotojams ir valdytojams, kurie, nesiima priešgaisrinės saugos priemonių, pastebėję savo žemėje žolės, ražienų ar nesugrėbtų (nesurinktų) šiaudų gaisrus bei nepranešus apie degančius durpynus. Jiems gali būti skiriama nuo 30 iki 170 eurų bauda. Be to, žolės degintojams teks atlyginti gaisro metu gamtai padarytą žalą.
Neretai žolės gaisrus sukelia vaikai bei paaugliai, todėl tėvams ir mokytojams būtina jiems priminti apie tokių gaisrų padaromą žalą.
Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspektoriai kreipiasi į visus rajono gyventojus – būkite atsargūs ir atsakingi – liepsnojančią žolę nedideliame plote lengvai galite užgesinti patys užplakdami liepsną medžių šakomis bei užtrypdami kojomis. Nepavykus gaisro pažaboti, nedelsiant praneškite ugniagesiams gelbėtojams bendruoju pagalbos telefonu 112.

Varėnos priešgaisrinė
gelbėjimo tarnyba

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: