Kam noriu, tam – duodu

0
262

Kodėl ne visi Varėnos PSPC darbuotojai gavo priedus, nors pagal Sveikatos apsaugos ministro įsakymą, COVID-19 priedus turi gauti visi medikai, turintys kontaktą su šia liga sergančiais pacientais? Varėnos PSPC vieni darbuotojai gauna 100 proc., kiti – 60 proc., o kitiems išvis nebelieka. Už šių metų sausio mėnesį priedų negaus niekas, nes paaiškėjo, kad Varėnos PSPC nesugebėjo Vilniaus teritorinei ligonių kasai laiku pateikti reikiamų dokumentų…

Romana Vaičkutė

Klausimai Varėnos PSPC direktoriui
Antradienį rajono tarybos posėdyje Jaunius Grikšas prašė Varėnos PSPC direktoriaus Dano Bortkevičiaus paaiškinti apie COVID-19 atlyginimo priedus, apie kuriuos buvo kalbama komiteto posėdyje ir kur direktorius teigė, kad pinigų nepervedė ligonių kasos, todėl ir nesumokėjo darbuotojams.
Į tai D.Bortkevičius atsakė, kad „pinigai yra pervesti žmonėms nuo 2020 m. kovo mėn,, už 4,5, 6 mėn. Vėliau tie pinigai buvo nepervedinėjami, po to pinigai buvo pervesti lapkričio mėnėsį, su jais yra atsiskaityta, gruodžio mėn. taip pat yra atsiskaityta. Laukiame pinigų už vasario mėn., jie yra įkritę ir žmonės gaus šituos pinigus su balandžio mėn. atlyginimais, taip pat laukiame pinigų už kovą, jie yra įkritę, laukiame dar už balandžio mėnesį. Pinigai yra vėluojantys“.
Povilas Saulevičius sakė, kadangi niekas nesiėmė spręsti klausimo dėl PSPC darbuotojų atlyginimų priedų, tai to ėmėsi opozicija. Jis kalbėjo, jog po komiteto posėdžio, kuriame PSPC vadovas teigė, jog vėluoja pinigai iš Ligonių kasų, jis kreipėsi į Vilniaus teritorinę ligonių kasą, prašydamas paaiškint, kodėl taip yra.

Kreipėsi į Vilniaus teritorinę ligonių kasą
Rašte P.Saulevičius rašo: „Informuoju, kad pastaruoju metu gaunu daug nusiskundimų iš VšĮ Varėnos PSPC greitosios medicinos pagalbos darbuotojų dėl laiku negaunamų priedų už darbą su COVID-19 užkrėstais pacientais. Pagal man pateiktą informaciją, nuo 2020 m. lapkričio iki 2020 m. gruodžio 31 d. Varėnos PSPC GMP darbuotojams buvo mokami priedai, nesiekiantys 60 proc., o nuo 2021 m. sausio 1 d. Varėnos PSPC GMP darbuotojai išvis nėra gavę jokių priedų už darbą su COVID-19 užsikrėtusiais pacientais, t.y. tokiu atveju galimai buvo pažeistos LR Sveikatos apsaugos ministro 2020 m. balandžio 30 d. įsakymo Nr. V-1057 „Dėl asmens sveikatos priežiūros įstaigų išlaidų darbo užmokesčio padidinimui dėl COVID-19 ligos (koronoviruso) infekcijos) kompensavimo privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis tvarkos aprašo tvirtinimo“ 2.2 ir 11 p. nuostatos. 2021 m. balandžio 22 d. vykusio Varėnos r. savivaldybės tarybos Teritorinio vystymo ir kaimo reikalų komiteto posėdyje Varėnos PSPC direktoriaus paprašiau atsakyti, kodėl Varėnos PSPC GMP darbuotojai iki šiol nėra gavę priedų nuo 2021 m. sausio 1 d., į ką direktorius Danas Bortkevičius atsakė, jog GMP darbuotojams priedai neišmokėti todėl, kad iki šiol Vilniaus teritorinė ligonių kasa nėra pervedusi lėšų minėtiems priedams išmokėti.“
Varėnos PSPC laiku
nepateikė dokumentų
Vilniaus teritorinė ligonių kasa su atsakymu nedelsė. Jame rašoma: „VšĮ Varėnos pirminis sveikatos priežiūros centras (toliau – Varėnos PSPC) 2021 m. sausio mėnesį laiku nepateikė dokumentų (prašymo, įstaigos vadovo laisvos formos pagrindimo ir paraiškos), reikalingų kompensuoti darbo užmokesčio padidinimo sąnaudas. Dokumentai buvo pateikti tik 2021 m. balandžio 9 d. Rašte buvo nurodyta, kad minėti dokumentai buvo išsiųsti Vilniaus teritorinei ligonių kasai registruotu laišku 2021 m. vasario 10 d., tačiau patikrinus siuntos turinį nustatyta, kad prašymo ir paraiškos nebuvo, lydraštis su siunčiamais dokumentais taip pat nebuvo pridėtas, todėl gauti dokumentai 2021 m. balandžio 9 d. nebuvo priimti ir darbo užmokesčio padidinimo išlaidos nekompensuotos.
Varėnos PSPC dokumentus kompensuoti 2021 m. vasario mėnesio darbo užmokestį pateikė 2021 m. kovo 8 d. – 30 544,97 Eur. Lėšos 2021 m. vasario mėn. darbo užmokesčiui kompensuoti Varėnos PSPC pervestos 2021 m. kovo 31 d. – 8 339,18 Eur ir 2021 m. balandžio 8 d. – 22 205,79 Eur.
Varėnos PSPC dokumentus kompensuoti kovo mėn. darbo užmokestį pateikė 2021 m. balandžio 12 d. – 15 331,15 Eur, lėšos bus pervestos laikantis Apraše nustatytos tvarkos.
Atkreipiame dėmesį, kad ASPĮ vadovas atsako už teritorinei ligonių kasai teikiamų duomenų teisingumą ir lėšų naudojimą pagal paskirtį.“.
Taigi Varėnos PSPC direktorius laiku nepateikė Ligonių kasai visų reikalingų dokumentų ir prarado galimybę gauti valstybės skiriamas lėšas bei paliko darbuotojus be priedų už sausio mėnesį. Jų žmonės negavo ir nebegaus.

Kai kurie darbuotojai negavo priedų
P.Saulevičiaus teigimu, kai kurie Varėnos PSPC darbuotojai, kuriems pagal ministro įsakyme nustatytą tvarką priedai priklauso, 2020 metų lapkričio ir gruodžio mėnesiais negavo net minimalaus 60 proc. priedo ir sakė galėsiąs tai įrodyti. „Kodėl vyksta tokia situacija ir kodėl meluojama tarybos nariams?“, – klausė politikas.
D.Bortkevičius sakė norįs patikslinti šią informaciją: „Įstaiga neprivalo kiekvieną mėnesį skirti vienakartinių priedų savo darbuotojams. Tai yra atsakymas dėl sausio mėnesio. Jeigu šnekam apie kitus mėnsesius, t.y. 2020 metus (lapkričio ir gruodžio mėn. – red.) taip, yra išmokėti 60 proc. priedai visiems darbuotojams“ ir reikalavo įrodymų.
M.Katelynas klausė: „Direktoriau, kodėl jūs ir poliau stengiatės meluoti, juk tame rašte (Ligonių kasos-red.) yra aiškiai parašyta, kad už sausio mėn. dokumentus jūs pateikėte tik balandžio 9 d., nors savo rašte nurodėt, kad išsiuntėt vasario 10 d. Ar melavot Teritorinei ligonių kasai ar tarybai dabar meluojat?“.
D.Bortkevičius: „Nesiruošiu meluoti, dar kartą kartoju – įstaiga neprivalo skirti vienkartinius priedus savo darbuotojams“.
Angelė Malinovskienė kalbėjo: „Ministras rašydamas dokumentą nurodo, kad darbuotojams priklauso priedai nuo 60 iki 100 proc., t.y. žmonėms, kurie tiesiogiai yra susiję su COVIDU sergančiais ligoniais. Ar čia yra Jūsų išmislas, kad nepriklauso mokėti priedus, ar jūs kam nors kitam išmokėjot? Gal išmokėjot savo administracijai? Jei jūs neprivalot mokėti, o pinigai pervesti, tai kur tie pinigai?“.
D.Bortkevičius: „Aš tiesiog pakartosiu trečią kartą, kad įstaiga neprivalo skirti vienkartinius priedus savo darbuotojams kiekvieną mėnesį ir pinigai už sausio mėnesį nėra pervesti; įstaiga nėra jų gavusi už sausio mėnesį. Už vasario mėn. pinigus mes gavome tik balandžio mėn. ir jie dar nėra išmokėti.“
J.Grikšas: „Mes pasidomėjom ir sužinojom, kad Vilniaus teritorinė ligonių kasa labai kategoriškai žiūri, kad nebūtų mokami COVID-19 ligos priedai administracijos darbuotojams. Jūs komiteto posėdyje aiškinot, kad visiems administracijos darbuotojams išmokėjot 100-tinius priedus, kuomet eiliniai darbuotojai – med. seserys, ypač greitosios medicinos pagalbos medikai, turintys tiesioginį kontaktą su COVID pacientais, nesulaukė netgi minimalių. Kodėl nesumokėjot žmonėms ir kodėl piktybiškai nesikreipėt sausio mėnesį?“.
D.Bortkevičius: „Sausio mėn. priedai nebuvo išmokėti“.
P.Saulevičius: „Kodėl jūs nusprendėte greitosios medicinos pagalbos darbuotojams mokėti 60 proc. priedus, o kitiems darbuotojams – 100 proc.?“.
D.Bortkevičius: „100 proc. priedai yra skiriami tiems darbuotojams, kurie kiekvieną dieną turi kontaktą su COVIDU“.
P.Saulevičius: „O greitosios medicinos pagalbos darbuotojams? Juk jie irgi dirba su COVID pacientais, jie važiuoja į iškvietimus?“.
D.Bortkevičius: „100 proc. paskirti darbuotojams, kurie kiekvieną dieną turi kontaktą su COVID pacientais, o greitosios med.pagalbos darbuotojai tikrai kiekvieną dieną neturi kontakto su COVID pacientais. Ir mes fiksuojam tuos dalykus, kiek yra pervežama covidinių pacientų ir tikrai ne kiekvieną dieną.“.
P. Saulevičius ragino merą atkreipti dėmesį į situaciją Varėnos PSPC. Meras Algis Kašėta teigė, kad į jį taip pat kreipėsi Varėnos PSPC darbuotojai, tad situacija žinoma ir teigė paprašysiąs direktorių D.Bortkevičių pateikti informaciją raštu, bei patikino, kad su ja supažindins ir opoziciją.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: