Respublikiniame „Tramtatulio“ ture dalyvaus trys varėniškės

0
50

Jau devintą kartą Lietuvoje vyksta vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkursas „Tramtatulis“, kuriame dalyvauja 3–19 metų vaikai ir moksleiviai.

Gegužės mėnesį vykusiuose nuotoliniuose regioniniuose ratuose dalyvavo 324 atlikėjai. Į nacionalinį ratą pateko 120 atlikėjų (pavienių ir grupių): 48 muzikantai, 44 dainininkai ir 28 pasakotojai – iš viso 151 vaikas. Tarp jų – ir trys varėniškės: dainininkė Ugnė Sereičikaitė (6 m.) iš Varėnos „Pasakos“ vaikų lopšelio-darželio (mokytoja Vaida Žilinskienė); pasakotoja Neda Janevičiūtė (12 m.) iš Varėnos r. Senosios Varėnos Andriaus Ryliškio pagrindinės mokyklos (mokokytoja Irena Naujūnienė); dainininkė Saulė Miškinytė (14 m.) iš Varėnos kultūros centrao (mokytoja Vaida Naruševičiūtė).

Šiųmetis konkursas skirtas vienos žymiausių pasaulio archeologių, baltų ir indoeuropiečių kultūros tyrinėtojos, archeomitologės Marijos Gimbutienės 100-osioms gimimo metinėms paminėti, todėl kai kurie pasakotojai pasirinko mitologines sakmes apie dievybes, mitines būtybes, gamtos galias, vietovardžius, o muzikantai ir dainininkai senąjį folklorą – piemenų, darbo, kalendorinių, šeimos švenčių, vaikų dainas, sutartines ir pan. Dėl šalyje paskelbto karantino teko keisti konkurso formatą, kaip ir daugelis renginių „Tramtatulis“ persikėlė į virtualią erdvę. Tai buvo nauja patirtis ir didelis iššūkis rengėjams, dalyviams, tėveliams ir mokytojams. Konkursui vaikus ruošti ir nuotoliniu būdu mokyti ryžosi ne kiekvienas mokytojas, todėl šiemet nuotoliniuose vietiniuose ratuose sulaukėme 612 dalyvių (įprastai jų būdavo per 1000). Atlikėjai filmuotą medžiagą teikė vietinių ratų organizatoriams, o šie ją skelbė savo įstaigų „Youtube“ ar „Facebook“ paskyrose. Dalyvių pasirodymus peržiūrėjo vertinimo komisijos ir išrinko vietinių ratų laureatus.

Šiaurės ir Vidurio Aukštaitijos ratą organizavo Aukštaičių kultūros draugija (koordinatorė Lina Vilienė), Rytų ir Vidurio Aukštaitijos – Molėtų rajono kultūros centras (koordinatorė Rita Pelakauskienė), Dzūkijos – VšĮ Lazdijų kultūros centras (koordinatorė Ingrida Malinauskienė), Sūduvos – Prienų savivaldybės kultūros ir laisvalaikio centras (koordinatorė Dalė Zagurskiene), Žemaitijos – Telšių rajono savivaldybės kultūros centras (koordinatorė Rita Macijauskienė), Mažosios Lietuvos – Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centras (koordinatorius Alvydas Vosgirdas), Vilniaus miesto – Vilniaus etninės kultūros centras (koordinatorė Kristina Aponavičiūtė), Kauno miesto – Kauno tautinės kultūros centras (koordinatorė Vaida Kasparavičienė).

Nacionalinis ratas taip pat vyks nuotoliniu būdu. Jo dalyviai iki gegužės 24 d. filmuotą medžiagą turėtų pateikti regioninių ratų rengėjams, o šie iki gegužės 28 d – nacionalinio rato organizatoriams Kauno tautinės kultūros centrui. Sumontuota ir pagal galimybes meniškai apipavidalinta vaizdo medžiaga bus skelbiama Kauno tautinės kultūros centro ir Lietuvos nacionalinio kultūros centro „Youtube“ ar „Facebook“ paskyrose. Nacionalinio rato laureatai ir diplomantai bus paskelbti birželio 17 d.

Tikimasi, kad liepos mėnesį Vilniuje pavyks surengti gyvą konkurso laureatų koncertą bei laureatų ir diplomantų apdovanojimą. Jo data bus patikslinta vėliau.

Pagrindinis konkurso rengėjas – Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Renginį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Pagal Lietuvos nacionalinio kultūros centro informaciją parengė R.V.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: