Žiedadulkių sklaida pavojinga alergiškiems asmenims

0
110

Gegužės mėnesį Lietuvoje jau sužydėjo daugelis medžių. Ore pasklido vietinių klevų, uosių, ąžuolų, tuopų bei beržų žiedadulkės, atkeliaujančios iš šiauriau Lietuvos esančių teritorijų, tačiau žiedadulkių koncentracija ore šiomis lietingomis dienomis yra žema.

Oru plintančios žiedadulkės – svarbus išorinis aeroalergenas, kuris žiedadulkėms jautriems žmonėms sukelia alerginio rinito požymius. Tokie asmenys turėti žinoti, kad medžių žiedadulkės pasižymi sinerginiu poveikiu sveikatai. Tai reiškia, kad kelių tipų alergenai, veikdami kartu, sukelia didesnį poveikį, dar vadinamą kryžminėmis reakcijomis, todėl alergenams jautrūs asmenys gegužės mėnesį gali pastebėti stipresnę alergijos raišką.

Žiedadulkėms jautrūs asmenys dažnai jaučia tokius alerginės slogos simptomus: nosies užgulimas, čiaudėjimas ar akių niežėjimas, ašarojimas ir kt., gali skųstis ir nemaloniais ausų simptomais. Ilgai besitęsiantis alerginis rinitas gali sutrikdyti kvėpavimo funkciją: sergantieji knarkia, kvėpuoja atvira burna, padidėja slėgis sinusuose, o niežėjimas gerklėje gali tarpti nevalingu nuolatiniu gomurio spaudimu. Alerginiu rinitu sergantys asmenys turi žinoti, kad vėlesni kontaktai su alergenu sukelia vis sunkesnes reakcijas, požymiai tęsiasi ilgiau, atsiranda ilgalaikių liekamųjų reiškinių.

Žinomi keli būdai, kaip galima kontroliuoti žiedadulkių poveikio jautrių asmenų organizmui stiprumą. Tai ne tik apsauginės priemonės, kurios taikomos gyvenamosiose patalpose, bet ir asmens gyvenimo būdas, įpročiai, fizinis aktyvumas lauke.

Geriausias būdas išvengti sveikatą trikdančių simptomų – vengti kontakto su alergizuojančiomis žiedadulkėmis. Veido kaukės gali padėti gyventojams apsisaugoti ne tik nuo COVID-19 infekcijos, bet ir nuo oru plintančių žiedadulkių. Vis dėlto žiedadulkėms jautriems asmenims rekomenduojame lauke vaikščioti anksti ryte ar vakare, kai žiedadulkių koncentracija aplinkoje būna žemiausia. Neigiamą žiedadulkių poveikį sveikatai sumažinsite, jei grįžę iš lauko iš karto persirengsite, nusiprausite veidą ir visą kūną po dušu.

Namuose galima taikyti apsauginės priemones nuo žiedadulkių. Dažniausiai tokios priemonės montuojamos į orlaides ar langus, kad žydėjimo metu būtų galima išvėdinti patalpas ir taip sumažinti kitų alergenų kiekį arba pagerinti oro kokybę namuose. Pavyzdžiui, orlaidėse nuo žiedadulkių yra sumontuoti specialūs keičiami filtrai, kurie sulaiko ore sklandančias žiedadulkes ir į pastato vidų praleidžia švarų orą. Taip pat galima rinktis langus su antialerginėmis orlaidėmis. Tokio tipo orlaidėms gaminti naudojamas Europos centro alergijos tyrimų fondo (ECARF) sertifikuotas antialerginis tinklelis, kuris sulaiko žiedadulkes ir padeda apsaugoti namus nuo nepageidaujamų alergenų iš išorės. Šio fondo sertifikuoti tinkleliai (efektyvumas nuo 90 %) montuojami ir į langus.

Kita svarbi prevencinė priemonė – žiedadulkių dienoraštis. Jį sukūrė mokslininkai, siekdami padėti asmenims, kurie yra jautrūs įvairiems augalų žiedadulkių alergenams, stebėti savo savijautą. Dienoraštis patogus, nes savo alergijos požymius galima susieti su oru plintančių žiedadulkių kiekiu bet kurią norimą dieną. Pildydami žiedadulkių dienoraštį gausite ne tik informacijos apie žiedadulkių kiekį, bet ir personalizuotą alergijos simptomų prognozę. Žiedadulkių dienoraštis gali būti naudingas keliaujant po Europą: žinosite šalies, kurioje tuo metu esate, žiedadulkių poveikį sveikatai. Nauda akivaizdi, nes nuolatos stebint savo savijautą galima pasikoreguoti dienos ar net savaitės planus ir taip išvengti nemalonių pojūčių.

Tarptautinė Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos, Latvijos universiteto, Vienos medicinos universiteto bei Suomijos meteorologijos instituto mokslininkų ir specialistų turinti komanda, dirbanti aerobiologijos srityje, jau daugiau nei 10 metų tiria ir analizuoja oro alergenų (daugiausia žiedadulkių) sklaidą ir poveikį sveikatai. Ši mokslininkų komanda sukūrė unikalią personalizuotą alergijos simptomų prognozės sistemą (angl. Personal Alergy Symptoms Forecasting System (PASYFO). Ši sistema įtraukta į Koperniko atmosferos stebėjimo tarnybos (CAMS) paslaugas. Savo sveikatai stebėti galite atsisiųsti ir PASYFO mobiliąją programėlę (Android ar iOS).

Parengta pagal „PASYFO“ interneto svetainės informaciją

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: