Paminėta Gedulo ir vilties diena

0
36

Visa Lietuva paminėjo ir vilties dieną, taip pat ir mūsų rajono žmonės.

Į Merkinę parskrido Vanagas

Sekmadienį, po šv.Mišių Merkinės bažnyčioje vyko jautrus ir prasmingas renginys – eilėmis, skirtomis tremtiniams, partizaniškomis dainomis buvo paminėta Gedulo ir vilties diena. Paskui merkininškiai ir svečiai užplūdo Merkinės krašto muziejų, kur laikinai įkurdinta skulptūra „A. Ramanauskas–Vanagas su vanagėliais“. Merkinė pasirinkta neatsitiktinai, nes būtent šiose apylinkėse garsusis partizanų vadas Alfonsas Ramanauskas – Vanagas pradėjo kovų kelią, o viena jo vadavietė buvo įrengta visai netoli, miškuose prie Merkio esančiame Kasčiūnų kaime, Juozo Jakavonio – Tigro sodyboje.

Skulptūros autoriui Gintautui Lukošaičiui pavyko sukurti įspūdingą partizanų vado paminklą.

Daug rūpesčio ir darbo įdėjo Merkinės krašto muziejaus darbuotojai, kad skulptūra būtų sukurta – jie iniciajavo lėšų rinkimą, rūpinosi, kad gatavas paminklas saugiau pasiektų muziejų.

Skulptūra kol kas bus muziejuje, kitais metais, planuojama, ją pastatyti tinkamoje vietoje šiame miestelyje.

Gyvybės medis sujungė praeitį ir dabartį

Varėnoje pirmadienį prie paminklo tretiniams ir politiniams kaliniams rinkosi varėniškiai, norėdami išreikšti pagarbą tautos kankiniams

Prieš 80-šimt metų, 1941-ųjų birželio 14-ąją pajudėjo pirmieji ešelonai tremtinių iš įvairių Lietuvos vietovių į tolimąjį Sibirą, atšiaurią ir šaltą, nesvetingą žemę. Per vieną savaitę iš Lietuvos buvo ištremta 17 500 žmonių – senų ir jaunų, brandžių ir kūdikių. Skausmu ir netektimis, baime ir nežinia paženklinti tremties metai nepalaužė buvusių tremtinių dvasios ir suteikė stiprybės visai tautai, siekiant nepriklausomybės.

Po šv.Mišių Varėnos Šv.arkangelo Mykolo bažnyčioje, kur mišias už politinius kalinius ir laisvės kovų dalyvius aukojo kunigas Almantas Kibirkštis, o jų metu giedojo Varėnos kultūros centro mišrus choras „Varpilė“ (vadovė R. E.Velžienė), žmonės susirinko prie paminklo, šalia geležinkelio stoties. Pagerbdami žuvusiųjų atmintį, buvo uždegtos žvakutės, padėta gėlių.

Kasmet buvusių kankinių gretos retėja. Ir pirmadienį į paminėjimą atėjo du pirmųjų trėmimų liudytojai – šiemet devyniasdešimtmetį švenčianti Vincutė Valackaitė ir Vytautas Dunderis.

Į susirinkusiuosius kreipėsi Kalbėjo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos, Varėnos skyriaus pirmininkė Jadvyga Akulavičienė, prisiminusi tragiškas mūsų tautai dienas; rajono meras Algis Kašėta, buvęs rajono meras Kazimieras Velžys.

Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos mokiniai nupiešė gyvybės medį, simbolizuojantį viltį, kurio tvirtos šaknys giliai žemėje, kaip ir mūsų tautos praeitis, o šakos kyla į dangų – iš praeities pasisėmę stiprybės, sugebėsim išlikti tvirti… Gimnazijos jaunimo kompozicija jautriai įprasmino šią skaudžią patirtį. Jaudino jaunimo skaitomi senelių prisiminimai apie tremtį, Politinių kalinių ir tremtinių kolektyvo „Viltis“ ir „Bočių“ bendrijos ansamblio „Šarma“ (vadovė Gražina Kuodienė) dainos.

Kol atmintis gyva, žuvusiųjų tremtyje ir nukankintų lageriuose auka neišblės…

Rūtos Averkienės nuotr. Romanos Vaičkutės nuotr

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: