Pelningiausi kada nors sukurti išradimai

0
9

Prof. Jonas GRIGAS

Pasaulį keičia mokslas ir iš jo kylantys išradimai. Kai kurie pasirodė neįtikėtinai pelningi.
Elektros lemputė yra vienas iš pasaulį keičiančių ir pelningiausių išradimų. 1800-ųjų pabaigoje Tomo Edisono ir Jozefo Swano sugalvota lemputė veikia gana paprastai: elektros srovė teka volframo laidu ir jį kaitina vakuume, sukeldama švytėjimą. Kiek šis išradimas davė pajamų, neįmanoma apskaičiuoti, tačiau naujausių lempučių – šviesos diodų (LED) rinka iki 2027 m. pasieks 127 mlrd. dolerių.
Automobilis, kurį 1886 m. išrado Karlas Benzas, pakeitė žmogaus gyvenimą ir planetą, tapo nepaprastai pelningas. Vien 2016 m. buvo pagaminta daugiau nei 70 milijonų lengvųjų automobilių. Šiandien turtingiausios kompanijos pasaulyje yra automobilių gamintojos, tokios kaip „Toyota“, „Mercedes-Benz“ ir BMW.
Telefonas, kurį 1876 m. išrado Aleksandras Grahamas Bellas, dabar yra vienas iš labiausiai paplitusių įrenginių žemėje, iš kurio gaunamos neapskaičiuojamos pajamos. Vienos turtingiausių pasaulyje yra telekomunikacijų bendrovės, tokios kaip JAV „AT&T“ ir „Verizon“, kurių vertės siekia 37,3 ir 32,3 mlrd. dolerių.
Kompiuteris pakeitė mūsų gyvenimo, darbo ir žaidimo būdus, veikia praktiškai visus mūsų gyvenimo aspektus – nuo nusileidimo Mėnulyje iki apsipirkimo internete. 1800-ųjų viduryje sugalvotas britų matematiko Charleso Babbago, kompiuteris gali viską apskaičiuoti neįtikėtinu greičiu ir stulbinančiu tikslumu. Šiandien kompiuterių bendrovių „Apple“, „Microsoft“ ir „IBM“, vertė „Forbes“ duomenimis yra 241,2, 162,9 ir 26,8 mlrd. dolerių.
Internetas radikaliai pakeitė mūsų bendravimą ir verslą. Jį 1989 m. sugalvojo britų mokslininkas Timas Bernersas-Lee. Dabar sunku įsivaizduoti gyvenimą prieš jį. 2019 m. 50,8 proc. pasaulio gyventojų buvo prisijungę prie interneto, o jo rinka 2016 m. pasiekė 981,4 mlrd. dolerių.
Paieškos sistemos. 1998 m. Laris Peidžas pateikė patentą „Google PageRank“ ir kartu su Sergejumi Brinu įkūrė „Google“. Šiandien šios paieškos milžinės vertė siekia 207,5 mlrd. dolerių.
Socialinė žiniasklaida. 1997 m. atsirado pirmoji socialinės žiniasklaidos svetainė „Six Degrees“, po kurios sekė „MySpace“ ir „LinkedIn“. „Facebooką“ 2003 m. sukūė Harvardo universiteto studentas Markas Zuckerbergas, o pasauliniu tinklu jis tapo 2006 m. Šiandien socialinė žiniasklaida yra viena iš pelningiausių išradimų, o „Facebook“ vertė siekia 70,3 mlrd. dolerių, juo kasdien naudojasi 3,14 mlrd. žmonių.
Bankų kortelės. Kreditinę kortelę 1946 m. išrado Bruklino bankininkas Johnas Bigginsas. „Diners Club“ kortelė pasirodė 1950 m. ir tapo pirmąja plačiai naudojama kredito kortele. Šiandien bankų kortelių įmonės yra vienos iš pelningiausių.
Mobilieji telefonai. Bendravimas radikaliai pasikeitė nuo Aleksandro Grahamo Bello telefono laikų. Šiandien du trečdaliai pasaulio gyventojų turi mobilųjį telefoną. Vien „Apple“ nuo 2007 m. iki 2017 m. pardavė daugiau nei milijardą „iPhone“. 2018 m. „iPhone“ pardavimai sudarė maždaug 70 procentų visų „Apple“ pajamų ir uždirbo daugiau nei 61 mlrd. dolerių.
Lėktuvas. Lėktuvą 1903 m. išrado broliai Wrightai, tačiau jie nuėjo ilgą kelią. Per visą istoriją buvo pagaminta daugiau nei 150 000 orlaivių.
Antibiotikai. 1928 m. Škotijos gydytojas Aleksandras Flemingas atrado peniciliną. Su Howardu Florey ir Ernstu Chainu Flemingas 1945 m. pelnė Nobelio premiją. Farmacijos pramonės pasaulinė rinka 2017 m. siekė 934,8 mlrd. dolerių. Šis skaičius šiais metais pasiekė 1170 mlrd. dolerių.
Skaitmeniniai atsiskaitymo būdai. Skaitmeninėje eroje atsirado skaitmeninių mokėjimų bendrovių. Pirmąsias „PayPal“ ir „eBay“ įkūrė Elonas Muskas. 2018 m. jos įvertintos 25 mlrd. dolerių.
Dronai. Prieš šimtą metų pirmąjį kvadrokopterį sukūrė broliai Jacquesas ir Louisas Bréguet, bendradarbiaudami su Nobelio premijos laureatu profesoriumi Charlesu Richetu. Šiandien bepiločiai orlaiviai vis labiau plinta oro erdvėse, atveriantys naujas rinkas.
Bankomatai yra nepaprastai pelningas išradimas, tačiau jų išradėjas škotas Jamesas Goodfellowas gavo tik dolerį už patentą, kurį nupirko 15 šalių. 2021 metais pasaulyje yra 4 milijonų bankomatų.
Mikrobangų krosnelė. Ją sugalvojo amerikiečių inžinieriaus Percy Spenceris, pirmoji mikrobangų krosnelė pasirodė parduotuvėse 1974 m. Iki 2022 m., manoma, jų pasaulinė rinka pasieks 12,70 mlrd. dolerių.
Robotika. 1954 m. amerikietis Georgas Devolis išrado pirmąjį skaitmeniniu būdu valdomą ir programuojamą robotą. Šiandien komerciniai ir pramoniniai robotai užduotis atlieka greičiau, pigiau ir geriau nei žmonės ir rūpinasi nešvariais, pavojingais ar nuobodžiais darbais. Robotai naudojami daugelyje pramonės šakų, tokių kaip gamyba, surinkimas ir pakavimas, transportas, kosmoso tyrimai, chirurgija, ginklai, laboratoriniai tyrimai ir masinė gamyba.
Dirbtinis intelektas diegiamas į „intelektualias mašinas, kurios veikia ir reaguoja kaip žmonės“. Jis diegiamas į įvairias pramonės šakas, tokias kaip transportas, pramonė, sveikatos priežiūra, žemės ūkis ir informatika. Manoma, kad 2025 m. pasaulinė dirbtinio intelekto rinka pasieks 190,61 mlrd. dolerių.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: