Mobilūs pašnekesiai Dargužiuose

0
67

Rugpjūčio 7 d. Dargužiuose vyko jau ketvirtas projekto „Mobilūs pašnekesiai“ susitikimas. Su bibliobusu į Dargužių amatų centrą atvykoprofesionali edukatorė, knygų „Natūralus rauginimas“ ir „Ką kanda šalna?“ autorė Ieva Šidlaitė. Ji vedė seminarą apie sveiką mitybą bei sveikų maisto produktų gamybą.

„Žmonės rauginimą dažniausiai pradeda ir baigia raugintais agurkais ir raugintais kopūstais. Tačiau rauginimas – labai platus maisto paruošimo, išsaugojimo, perdirbimo ir net žmonių ryšio su gyvenamąja vieta reiškinys. Rauginimas apima ne tik daržoves, o visas produktų grupes, tai ir duona, ir gėrimai, pieno produktai, žolių fermentacija, vytintos mėsos, sūdymas. Raugintuose produktuose esančios gerosios bakterijos, probiotikai labai svarbūs, nes padeda mūsų organizmui ir imuninei sistemai lengviau susidoroti su virusais.

Rauginimas –vienas iš konservavimo būdų. O raugti galima visas daržoves. Rauginimas skirstomas į mielinį ir bakterinį. Daržovių rauginime svarbu žinoti proporcijas, druskos, kuri reguliuoja rūgimą, kiekį. Maždaug nuo 2010 metų pasaulyje prasidėjo rauginimo „atgimimas“. Rauginimas – vienas iš naudingiausių, sveikiausių būdų išlaikyti, išsaugoti vasaros daržų derlių, kad šios gėrybės neprarastų naudingų savybių. O mes, lietuviai galime didžiuotis, kad valgome daug raugintų produktų. Ypač unikalus produktas – mūsų lietuviška juoda duona. Beveik 8 metus rauginimu besidominti Ieva Šidlaitė mielai atsakinėjo į žiūrovų klausimus, vaišino savo atsineštomis raugintomis vaišėmis.

Kitas „Mobiliųjų pašnekesių“ susitikimas vyks rugpjūčio 14 d. 12.00 val. Krūminiuose prie Bendruomenės namų. Jūsų laukia įdomūs pokalbiai su keliautojais, renginių vėjais, populiarių knygų autoriais Vytaru Radzevičiumi ir Martynu Starkumi.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Varėnos rajono savivaldybės administracija.

Renata Česnulevičienė Varėnos viešosios bibliotekos  Skaitytojų aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: