O muzika? Muzika – veža!

0
270
Po koncerto „Gatvės muzikos dienose“ su draugais Druskininkuose. Vytauto Černiausko foto

Neribotų galimybių pasaulyje seniai išaušo muzikos gerbėjų era. Muzika lengvai keliauja kartu. Galima sakyti, kad gyvename muzikos apsuptyje. Radijas, internetas, įvairiausios muzikinės platformos, asmeninės kolekcijos leidžia mėgautis muzika kad ir kiaurą parą. Neabejotinai turime savas mėgstamas grupes, dainas, o gal net ir patys pasvajojame bent kartą gyvenime užlipti į sceną ir sudainuoti kokią trankią, o gal lyrišką dainą. Ir nors muzikinėje galaktikoje žiba neaprėpiama galybė žvaigždžių, šį kartą ketinu jums pristatyti tik vieną. Ką tik užgimusią, bet vis ryškiau muzikinėje padangėje šviečiančią žvaigždę – alternatyvaus roko grupę „Sidabrõ”.

„Sidabrõ” – Merkinės ir Druskininkų jaunimas, grojantis puikų roką ir svarbiausia – dainas, melodijas kuriantys patys, o ir atliekantys jas – gyvai. Tad jokio žiopčiojimo ar muzikos imitavimo šios grupės pasirodymuose neišvysime. O tai jėga! Grupėje – penki nariai: Kristupas Černiauskas (gitara, vokalas), Dovydas Kalėda (bosinė gitara), Kotryna Černiauskaitė (klavišiniai, vokalas), Danielis Butauskas (mušamieji), Gabija Račkauskaitė (smuikas). „Sidabrõ” logotipą sukūrė Gabija Matkutė.

„Sidabrõ” siela ir vadovas – Kristupas Černiauskas, ką tik baigęs profesionalaus muzikanto studijas Vilniaus kolegijoje. Kalbėdamas apie kūrybinį įkvėpimą Kristupas sako, kad jis suplaukia iš skirtingų šaltinių: „Kiekviena diena atsineša savo muziką. Mane kaip gitaristą žavi atlikėjai – John Mayer, Eric Johnson ir Mark Knopfler. Tai yra tie atlikėjai, kurių grojimo maniera bei frazuotės patraukia ir intriguoja. Nesvetima man ir humoro gaidelė, kurią galima išgirsti mūsų grupės kūryboje.“ Pridėsiu, kad šioje kūryboje galime išgirsti ir dar daugiau – pradedant jaunatviškais, savais ir draugų tekstais, baigiant nuostabaus poeto Kazio Bradūno eilėmis. O muzika? Muzika – veža! Dar Kristupas prideda, kad grodamas gali būti savimi. Ar gali būti geriau?

Bosine gitara grojantis Dovydas Kalėda – būsimasis aukštųjų technologijų specialistas irgi sako kad muzika jam padeda realizuoti save. O dar geriau, kad „Sidabrõ” kuriama muzika ir įdėtas sunkus darbas ją kuriant džiugina kitus. Dovydo dievukai – Steve Harris iš „Iron Maiden“ bei Joe Dart iš „Vulfpek“. „Žavi tas mažas jauduliukas koncertų metu ir jis tik dar labiau įprasmina mūsų atlikimą bei užveda trankiau groti”, – prasitaria Dovydas ir nusišypso.

Grupės smuikininkė Gabija Račkauskaitė, šiuo metu dirbanti bariste, kalbėjo, kad turi daug laisvės ir galimybių kurti savo skambesį, savo stilistiką, kadangi smuikininkai tokių grupių sudėtyje yra retenybė. Ji irgi išskyrė keletą atlikėjų turinčių nemažai  įtakos kuriamoms melodijoms: „Burzum“, „Talking Heads“, „Foje“, „Primus“, „Korpiklaani“, „Žalvarinis“ ir kt. „Gana marga kompanija, tiesa?” – sako Gabija pridėdama, kad muzika pažadina joje vidinę raganėlę. „Grodama tarytum stengiuosi užburti klausytojus, įdomiais sąskambiais atitolinti juos nuo realybės. Muzika padeda paversti šią akimirką magiška.”

Kotryna Černiauskaitė – jauniausia grupės narė, dar tik mokosi Merkinės V. Krėvės gimnazijoje, tačiau jau yra sukaupusi nemenką muzikinį bagažą. „Grojant „Sidabrõ” mane labiausiai žavi energija ir nuotaika. Būna akimirkų per pasirodymus, kada noriu atsistot, nuspirt kėdę ir tiesiog šokinėt, bet, deja, mano instrumentas neleidžia, tai tiesiog esu priversta linguoti galvą, kol pati apsvaigstu”, – dalijasi įspūdžiai Kotryna. Dar ji sako, kad jos mylima grupė, padėjusi orientuotis muzikoje, – „Radiohead“, prie šios prisideda „Baltojo Kiro“, „The Doors“, Chet Baker, Jimi Hendrix kompanija… „Klausydama jų aš paskęstu kažkur giliai, tuomet stengiuosi išgirsti kiekvieną instrumentinį ar vokalinį „šposą”, kuris nustebina ir geba užkurti kūrybinę kibirkštėlę.“

Danielis Butauskas – garsiausiai grupėje skambantis muzikantas. Jis – būgnininkas. Paklaustas, kas jam yra muzika, atsako, kad muzika jam padeda atskleisti giliausias svajones. „Taip pat ji suteikia drąsos ir vidinės stiprybės būti tokiam, koks realiame pasaulyje nedrįsčiau būti.“ Šiuo metu Danielį stipriai įkvepia grupė „Rush“ ir jų būgnininkas Neil Peart. „Ši grupė man ne tik muzikos bei kūrybos etalonas, bet ir pavyzdys, kaip teisingai dirbti grupėje ir kaip gerbti bei mylėti savo bendražygius“, – sako Danielis.

O man norisi pasidžiaugti, kad jų grojama muzika – perspektyvi ir turinti ką papasakoti. Joje galime rasti visko, kas gali tapti artima ir tau. „Sidabrõ”, debiutavusi Merkinėje 2021 birželio 19 d., rugpjūčio 22 dieną pristatė pirmą savo profesionaliai įrašytą dainą. Dar daugiau apie šią šaunią grupę surasite „Facebook“, „Instagram“ bei „Youtube“ paskyrose. Netrukus jų kūryba skambės ir „Pakartok“ bei „Spotify“ platformose. Eime paklausyti! Vytautas Sidabris

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: