Marcinkonių kaimo šventę papuošė sportinės pramogos ir nuotaikingas koncertas

0
24

Rūta Averkienė

Šiemet Marcinkonių kaimo šventės organizatoriai prie Kastinio ežero vėl sukvietė į nuotaikingą tradicinę, jau dvidešimt šeštąją šventę. Joje paminėta, prasmingo ir gražaus per metus Marcinkonyse įvyko ar padaryta, tautine juosta apdovanotas vienas iš labiausiai kaimui nusipelniusių žmonių, pagerbtas jauniausias kaimo gyventojas bei gražiai savo sodybas puoselėjantys bendruomenės nariai. Prie Kastinio ežero vykusios šventės dalyviai buvo linksminami nuotaikingu koncertu, vaišinami skania ant laužo virta sriuba ir kitais dzūkiškais skanėstais.

Šventė, kaip ir kasmet, prasidėjo vidurdienį tradiciniu bėgimo maratonu, kurį sporto aistruoliai bėgo nuo bažnyčios kalno papėdės iki Kastinio ežero. Vėliau čia vyko įvairiausios sportinės varžybos: tinklinio, baudų metimo, baidarių slalomo ir kitos rungtys.

Vakarop į lauko švenčių vietą šalia ežero į smagų koncertą rinkosi marcinkoniškiai ir kaimo svečiai. Nors koncerto pradžią „palaimino“ lietus, tačiau šventinės nuotaikos šventės dalyviams ir žiūrovams jis tikrai nesugadino.

Gražia daina šventės dalyvius pasveikino Marcinkonių folkloro ansamblio dainininkai.

                      Marcinkonių seniūnijos seniūnas Vilius Petraška pasidžiaugė, jog marcinkoniškiai gražiai puoselėja bendruomenės tradicijas, nuotaikingas šventes rengia bei jose linksminasi kiekvienais metais. „Smagu, kad Marcinkonių seniūnijoje iš dvidešimt šešių kaimų dešimtyje yra įkurtos bendruomenės. Marcinkonių kaimo bendruomenė yra viena aktyviausių mūsų seniūnijoje. Galiu paliudyti, kad bendruomenės aktyvėja, rašo projektus, rengia šventes ir gražina savo kaimus. Kviečiu visada būti aktyviems, dalyvauti mūsų bendruomenių šventėse, bendrauti“.

                      Šventės dalyvius sveikindamas Marcinkonių parapijos klebonas Bronius Krakevičius pasidžiaugė, kad Marcinkonių kaimo bendruomenė aktyvi ir yra puikus pavyzdys, kad kiekvienu atliktu darbu būtina pasidžiaugti visiems drauge.

Kūrybiškumo ir energijos nestokojanti Marcinkonių kaimo bendruomenės pirmininkė Rimutė Avižinienė sakė, jog nė viena šventė neįvyktų be darbščių bendruomenės narių, kurie noriai prisideda prie įvairių renginių organizavimo.

Pirmiausia buvo apdovanoti dieną vykusių varžybų nugalėtojai. Bendruomenės šventėje puoselėjama graži tradicija pagerbti labiausiai kaimui nusipelniusius žmones. Šiemet simbolinė gerumo nominacija atiteko Marcinkonių seniūnijos seniūnui Viliui Petraškai. Jis apdovanotas tautine juosta ir gėlėmis.

Tradiciškai buvo pasveikinta jauniausia bendruomenės narė, šiais metais gimusi Liepa Šalaševičiūtė.

Kiekvienais metais būna pagerbiami savo sodybas puoselėjantys marcinkoniškiai. Šiemet dailūs pinti krepšiai buvo įteikti Chanevičių bei Tamaros Zacharko šeimoms.  Pasak R. Avižinienės, nors apdovanoti tik dviejų sodybų šeimininkai, tačiau marcinkoniškių, darančių gražius darbus ir puoselėjančių kaimą, yra daug daugiau.

Šventės dalyvius gražiomis dainomis linksmino Marcinkonių folkloro ansamblis,

Marcinkonių vaikų dienos centro „Šypsenėlė“ vaikai, nuotaikingą pasirodymą padovanojo romantiškos muzikos grupė „Liocai R“ iš Kudirkos Naumiesčio, Birštono krašto muzikantai.

Tradiciškai veikė dzūkiškas turgelis, kuriame buvo galima įsigyti Marcinkonių seniūnijos žmonių rankomis sukurtų rankdarbių, papuošalų, keramikos, pintų gaminių, skanėstų.

Po šventės visi buvo pakviesti į smagią vakaronę – pasivaišinti skania dzūkiška sriuba ir kitais kulinarinio paveldo skanėstais, padainuoti, pašokti ir pabendrauti. Jaunimas linksminosi jiems skirtoje diskotekoje. Idėja suorganizuoti pirmąją  Marcinkonių kaimo šventę prieš dvidešimt šešerius metus kilo norint pagerbt kaimą puoselėjančius žmones. Džiugu, kad tradicija iki šiol tęsiama ir šventės džiugina kasmet.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: