Atradimai ir naujos patirtys stovykloje

0
52

Varėnos rajono savivaldybės bendruomeniniai vaikų globos namai vykdė projeką „Žilinų kaimo vaikų ir jaunimo laisvalaikis“ ir surengė stovyklas vaikams ir jaunimui

Varėnos rajono savivaldybės bendruomeniniai vaikų globos namai pagal VPS priemonę „Parama vaikų ir jaunimo laisvalaikio užimtumo gerinimui“ (kodas LEADER-19.2-SAVA-9) suorganizavo vasaros stovyklą, kuri vyko Jakėnų seniūnijos Žilinų kaime, Mokyklos g. 22, dviem pamainomis: nuo 2021 08 09 iki 2021 08 13 ir nuo 2021 08 16 iki 2021 08 20. Projekto tikslas – pasitelkiant socialinius partnerius organizuoti vaikams ir jaunimui vasaros stovyklą, renginius, neformaliojo švietimo užsiėmimus ir kitą veiklą, padedančius ugdyti jų verslumą, lyderystę ir savarankiškumą.

Buvo suorganizuotos dvi stovyklos po 5 dienas. Iš viso stovyklavo 30 vaikų ir jaunimo. Vienoje grupėje dalyvavo 15 vaikų. Su vaikais ir jaunimu stovyklos metu dirbo Varėnos rajono savivaldybės bendruomeninių vaikų globos namų darbuotojai ir bendruomenės savanoriai. Stovyklos metu jaunimas įgavo savarankiškumo, pasitikėjimo, bendravimo bei bendradarbiavimo įgūdžių; gebėjimo dirbti ir priimti sprendimus, savo galimybių įvertinimą. Išmoko užmegzti socialinius ryšius, spręsti komunikacijos problemas.

Kitoje stovykloje dalyvavo Varėnos rajono savivaldybės bendruomeninių vaikų globos namų globotiniai ir socialinę atskirtį patiriančių šeimų vaikai, kurie neturi galimybių dalyvauti stovyklose, renginiuose ar kitose bendrose veiklose. Projekto metu siekėme skatinti vaikų verslumą, kad jaunimas ne tik teoriškai, bet ir praktiškai prisijungtų prie vietinių verslų kūrimo bei įgyvendinimo. Siekiant jaunimo lyderystės ugdymo buvo organizuojamas bendras laisvalaikis įtraukiant bendruomenę, vietinius verslus ir jaunimą, vyko užsiėmimai su psichologu Tomu Lagūnavičiumi apie savarankiškumą, lyderystę. Taip pat vyko sveikatingumo užsiėmimai su treneriu, dviračių žygis su vaikais po Žilinų apylinkes. Tam tikslui išsinuomavome 15 dviračių, kad vaikams būtų daugiau pramogų ir fizinio aktyvumo. Siekdami kuo daugiau supažindinti stovyklautojus su gamta, buvo surengtas pažintis – orientacinis žygis baidarėmis. Jaunuoliai turėjo progą suteikti pagalbą vienas kitam irkluojant, ruošiant maistą, žaidžiant gamtoje. Tai sutvirtino jų tarpusavio santykius, sustiprino vaikų ir jaunuolių asmeninius ir socialinius įgūdžius.

Skatinome jaunimą būti ne tik fiziškai aktyviems, bet patiems prisidėti kuriant sau saugią ir įdomią aplinką. Stovyklos metu organizavome išvyką į Dargužių amatų centrą, kurios metu vaikai ir jaunuoliai buvo supažindinti su ledų gamybos technologija – nuo pirmo žingsnio iki ledų ragavimo – jie patys turėjo galimybę pasigaminti sau ledų. Vykome į pažintinę ekskursiją į Druskininkus, plaukėme garlaiviu Nemuno upe į Liškiavą. Plaukdami laivu stebėjome Nemuno vingius, džiaugėmės gamtos grožiu. Taip pat vyko užsiėmimas su žirgais, kadangi jojimas stiprina visą žmogaus organizmą, padeda atsipalaiduoti ir pamiršti kasdienius rūpesčius, suteikia gerų emocijų ir energijos. Vaikus stovyklos metu maitino UAB „Dzūkų gurmanai“.

Paskutinėmis savaitės dienomis į stovyklą atvyko aktoriai IMPRO 241, kurie kartu su jaunimu atsidavė spontaniškai kūrybai. Vaikų džiaugsmui nebuvo ribų, Varėnos rajono savivaldybės bendruomeniniai vaikų globos namai

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: