,,Atminties kelias“ Varėnoje

0
27

Rugsėjo 10 dieną Varėnoje vyko 80-ųjų žydų žudynių metinių minėjimas. Tai yra vienas iš ciklo „Atminties kelias 1941-2021“ paminėjimo renginių, kurį inicijavo Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kartu su ,,Ąžuolo“ gimnazijos Tolerancijos ugdymo centru.

Renginiai įvairiuose Lietuvos miestuose vyksta nuo birželio ir tęsis iki gruodžio mėnesio. Lietuvoje yra daugiau nei 200 masinių Holokausto aukų žudynių vietų. Holokaustas – ne tik žydų tautos tragedija, bet ir siaubinga nelaimė, kuri nuskurdino ir apiplėšė Lietuvą, Europą, visą žmoniją ir jos istoriją. Neaplenkė ši nelaimė ir Varėnos žydų bendruomenės. „Atminties kelias“ yra liūdesio kelias, eidami juo mes permąstome ir sau primename, kokia galinga gali būti besikaupianti neapykanta kitam žmogui“, – tokiais žodžiais kreipėsi ministrės pirmininkės patarėja kultūros klausimais Gabrielė Židonytė. Jautria kalba apie žmoniškumą, pagarbą ir meilę kitam į susirinkusiuosius kreipėsi Senosios Varėnos klebonas Pranciškus Čivilis. Skaudžiais istorijos faktais tą dieną su susirinkusiaisiais dalinosi ir Varėnos rajono vicemeras Giedrius Samulevičius. Pasak vicemero, tai jau istorija, kurios mes negalime pakeisti, tačiau savo vaikus ir vaikaičius galime mokyti nerūšiuoti žmonių, nesvarbu, iš kur jis, kas jis, kokia kalba kalba. Savo prisiminimais renginyje dalinosi ir profesorius, teisės mokslų daktaras, ilgametis VU ir Mykolo Riomerio universiteto dėstytojas, varėniškis Stasys Vėlyvis. Pagerbdamas Holokausto aukas, profesorius teigė, kad tai, kas tuomet įvyko – protu nesuvokiama. „Tie žmonės be jokios kaltės buvo nužudyti. Tai buvo mokytojai, gydytojai, verslininkai, tai buvo mūsų tėvų kaimynai ir draugai. Tai buvo vaikai, kurie nežinojo, kas yra tikra vaikystė. Jie buvo atvesti čia, į šitą mišką, ir prie iškastų duobių, paskutinį kartą pažiūrėję į savo priešą, amžiams užmerkė akis“, – kalbėjo St. Vėlyvis.

Simboline eisena į žydų nužudymo vietą tuo pačiu keliu, kuriuo buvo varomos Varėnos Holokausto aukos, renginio svečiai, apie 150 susirinkusiųjų, Varėnos „Ąžuolo“ gimnazistai, Valkininkų gimnazijos, Matuizų pagrindinės mokyklos bei Varėnos A. Ryliškio moksleiviai ir jų mokytojai pasiekė miško erčią, kurioje ilsisi 1941 m. aukos. Minėjimo dalyviai atsinešė akmenėlių su ant jų užrašytais čia gyvenusių žydų vardais, uždegė atminimo žvakutes. Žuvusiųjų pagerbimo ceremonijoje dalyvavęs Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti sekretoriato vadovas Ronaldas Račinskas dėkojo į minėjimą susirinkusiems vaikams, švietimo bendruomenėms. Jo teigimu, per Holokausto minėjimus dažnai duodami du pažadai: kad niekada nepamiršime ir kad niekada neleisime, kad tai pasikartotų. Varėnos ,,Ąžuolo“ gimnazijos Tolerancijos ugdymo centro inf.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: