Rudeninis laukinių gyvūnų vakcinavimas nuo pasiutligės

0
82

Rugsėjo 28 diena paskelbta Pasauline pasiutligės diena. Šios dienos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į pasiutligės grėsmę žmonėms ir gyvūnams. Pasiutligė – virusinė liga, kuria gali užsikrėsti gyvūnai ir žmonės. Liga dažniausiai plinta per įkandimus, tačiau užkratas su infekuoto gyvūno seilėmis taip pat gali patekti per pažeistą odą ar gleivinę. Išryškėjus neurologiniams pasiutligės simptomams, liga tampa mirtinai pavojinga.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuo 2006 metų Lietuvoje sistemingai vykdo laukinių gyvūnų vakcinaciją prieš pasiutligę panaudojant orlaivius, iš kurių, nustatyta tvarka išmėtomi jaukai su pasiutligės vakcina.

Varėnos rajono savivaldybės teritorijoje laukinių gyvūnų rudeninės vakcinacijos prieš pasiutligę darbus šiais metais planuojama vykdyti spalio – lapkričio mėnesiais. Jaukai su vakcina atitinka visus saugumo standartus ir pavojaus nei žmonių, nei gyvūnų sveikatai nekelia, tačiau gyventojai, radę jauką, vis vien raginami jo neliesti, nerinkti, nes viduje yra aštri membrana su vakcina, į kurią per neatsargumą galima susižeisti. Pastebėjus, kad jauką netyčia surado ir suėdė augintinis, rekomenduojama keletą dienų stebėti jo sveikatos būklę, pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju. Naminiams gyvūnams šie jaukai nepavojingi, tačiau jų perdozavus, galimos komplikacijos.

Primename Varėnos rajono savivaldybės gyventojams, kad suradus jaukų prie gyvenamųjų namų, būtina apie tai pranešti Valstybinės maisto ir veterinarijos Alytaus departamento Varėnos skyriui, telefono Nr. 8 310 51588.

Kasmet rudenį ir pavasarį vykdoma laukinių gyvūnų vakcinacija padėjo pasiekti, kad Lietuvoje pasiutlige nebeserga nei naminiai, nei laukiniai gyvūnai, tačiau užsikrėtusių gyvūnų dar aptinkama kaimyninėse šalyse. Baltarusijoje, Rusijos Federacijoje, Ukrainoje ir Lenkijoje, pasiutligė paplitusi ir tarp naminių gyvūnų, ir laukinėje faunoje, todėl rizika, kad į Lietuvą užsikrėtusių laukinių gyvūnų atkeliaus iš kaimyninių valstybių, išlieka, todėl pareigą reguliariai skiepyti auginamus gyvūnus nuo šios pavojingos ligos turi ir gyvūnų laikytojai. Šunų, kačių ar šeškų šeimininkai savo augintinius nuo pasiutligės privalo paskiepyti kartą per 12 mėnesių, arba, jei naudojama ilgo veikimo vakcina, – pagal jos gamintojo instrukciją. Vakcinavimą atlikęs veterinarijos gydytojas į gyvūno vakcinacijos pažymėjimą arba gyvūno augintinio pasą turi įrašyti informaciją apie vakciną, vakcinavimo datą ir galiojimo laiką. Valstybinės maisto ir veterinarijos Alytaus departamento Varėnos skyriaus informacija

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: