Tradicinis Grybavimo čempionatas – gausus grybais

0
28

Praėjusį šeštadienį vyko jau aštuonioliktą kartą Varėnos rajono savivaldybės organizuojamas čempionatas šiemet pirmą kartą vyko grybinguose etnografinio Margionių kaimo miškuose. Dėl Varėnos rajono savivaldybės mero Algio Kašėtos įsteigtos taurės ir kitų prizų pasivaržyti suvažiavo septyniolika komandų iš įvairių Lietuvos regionų. Čempionais šiemet tapo varėniškių komanda „Dzūkučiai“

Į Grybavimo čempionato vietą buvo galima patekti tik pro išpuoštą užtvarą. Kiekvienas dalyvis buvo pamalonintas gražiu dzūkišku pasveikinimu ir palinkėjimu prisirinkti daug grybų.

Margionių klojimo teritorija, kur buvo Grybavimo čempionato startas ir finišas, pasitiko gražiausiai kilimais iš žolynų ir rudens gėrybių.

Į pušynėlius įsisiautę Margionys dar snūduriavo ryto miglose, kai mero pavaduotojui Giedriui Samulevičiui ir Marcinkonių kultūros centro direktorei Rimutei Avižinienei devintą valandą pasveikinus visus dalyvius, vyriausiajam teisėjui Audriui Korsakui paaiškinus taisykles, azartiškiausius grybautojus į mišką palydėjo ne tik sirgaliai, bet ir šaunieji  Margionių muzikantai. Tik prieš startą dalyviai sužinojo, jog rinkti bus galima keturias grybų rūšis – baravykus, raudonikius, voveraites, žaliuokes ir jie turės būti nenupjautais koteliais.

Kas nėjo grybauti, galėjo dalyvauti  įdomioje ekskursijoje po kaimą, kurią vedė etnografė Onutė Drobelienė. Taip pat pasiklausyti Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio rezervato direkcijos etnografės Dalios Blažulionytės  paskaitos „Šilinių dzūkų grybavimo tradicija“, kuri populiarina šiais metais į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą įrašytą šilinių dzūkų grybavimo tradiciją. Čia taip pat vyko edukacijos: „Balaninių kašelių pynimas“, „Peiliuko grybavimui gaminimas“, „Juostų kašelėms audimas“.

Po keleto valandų grybautojai buvo sutikti su dzūkiškomis dainomis ir Marcinkonių kaimo bendruomenės šeimininkių virta dzūkiška grybiene.

Per dvi valandas grybautojai surinko 102,21 kg grybų. Baravykų derlius nebuvo gausus – tik 31. Daugiausia grybų – 22,643  kilogramus, iš jų 5 baravykus – rado „Dzūkucių“ komanda iš Varėnos. Antrąją vietą laimėjo „Kremblių“ komanda iš Paluknio, pririnkusi 18,357 kg grybų ir radusi 12 baravykų. Ši komanda rado ir didžiausią 596 gramų baravyką. Trečią vietą užėmė „Margionių marcos“ iš Margionių.

Kai buvo pasverti visi grybai, šeimininkai pakvietė į klojimą, kur vyko čempionato dalyvių apdovanojimo ceremonija. Susirinkusius šmaikščia dzūkiška daina pasveikino charizmatiškosios Margionių kaimo dainininkės.

Čempionato dalyvius dzūkiškai pasveikino Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta. „Smagu, kad Grybavimo čempionatas įvyko ir kad jūs ciek daug. Kad jau nelija lietus, kad daug prisgrybavot ir visų puiki nuotaika. Noriu primyc labai svarbų dalykų, kad šiais metais šilinių dzūkų grybavimo tradicijos buvo inrašytos in Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadų. Iš tikrųjų, grybavimas – labai sena tradicija, išcisa kultūra. Margionysa labai grybyngi miškai, žmonės nuo senų senovės cia gyveno rinkdami grybus ir uogas. Mes nusprendėm, kad kitais metais būtinai tradicinį Grybų  šventį padarysim ir ji bus pyrmų rugsėjo savaitgalį. Bus šilciau, ir grybų bus daugiau. Linkiu Jums geros nuotaikos. Ačiū visiem, kurie Grybavimo čempionatų organizavo, kurie labai gražiai išpuošė  klojimo kiemų, kurie linksmino ir visiem, kurie dalyvavo“.

Įspūdingą Varėnos krašte, miškingose Merkinės apylinkėse, Zakavolių kaime gyvenančio juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurtą juodosios keramikos taurę meras įteikė daugiausia grybų radusiai grybautojų komandai „Dzūkuciai“. Dailiomis to paties meistro sukurtomis taurėmis buvo apdovanoti antros vietos laimėtojai „Krembliai“ ir trečios – „Margionių marcos“. Prizas įteiktas jauniausiajai čempionato dalyvei Viltei Kielaitei iš „Rinkcinių“ komandos, vyriausiajam dalyviui Kaziui Paškauskui iš „Giminių“ komandos. „Šmaikščiausios komandos“ nominaciją gavo komanda „Seliavos grybų pataluose“. „Krembliai“ buvo apdovanoti dar dviem prizais – už tai, jog surinko daugiausia baravykų ir už didžiausią baravyką.

Grybavimo čempionato dalyviams gražias dzūkiškas dainas dainavo Margionių kaimo dainininkės, Matuizų folkloro ansamblis „Verbena“, nuotaikingai grojo kapela iš Trakų rajono.

Rūta Averkienė, Varėnos rajono savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus vyr. specialistė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: