Varėnos pasienio rinktinės padaliniuose apgyvendintiems migrantams žmogaus teisių gynėjų dėmesys

0
22

Išvažiuojamojo posėdžio metu, Seimo Žmogaus teisių komiteto nariai trečiadienį lankėsi Tribonių pasienio užkardoje, kurioje laikinai apgyvendinti neteisėtai valstybės sieną kirtę užsieniečiai. Komiteto nariai domėjosi jų ir kituose VSAT Varėnos pasienio rinktinės padaliniuose apgyvendintų užsieniečių sąlygomis ir poreikiais.

VSAT Varėnos pasienio rinktinės vadas Virgilijus Raugalė kartu su Tribonių užkardos vadu Remigijumi Burba pasitiko delegaciją ir supažindino su užkardos teritorijoje įrengtomis migrantų laikinojo apgyvendinimo vietomis. Jie apžiūrėjo modulinių namelių patalpas, kuriose įrengtos erdvės poilsiui, sportui ir maisto gaminimui. Maistą ir kitas prekes migrantai gali įsigyti mobiliojoje parduotuvėje, kuri į užkardą užsuka tris kartus per savaitę.

Šalia namelio Seimo Žmogaus teisių komiteto narių pakalbintas atvykėlis papasakojo, dėl kokių priežasčių jis nusprendė palikti savo Tėvynę ir ryžosi tokiam žingsniui. Vaikinas sakė, kad jį tenkina gyvenimo sąlygos mobiliajame namelyje, čia jis jaučiasi saugus.

Tribonių užkardoje į delegacijos klausimus atsakinėję VSAT Varėnos pasienio rinktinės vadas V. Raugalė ir šios užkardos vadas R. Burba papasakojo apie migrantų psichologinius išgyvenimus, jų kasdieninę buitį ir su kokiais iššūkiais susiduria pasieniečiai dėl jų teritorijoje laikinai apgyvendintų neteisėtų migrantų.

Vadai papasakojo, kaip organizuojamas maitinimas, pavienių Lietuvos gyventojų ir nevyriausybinių organizacijų drabužiais, avalyne bei kitais būtinais reikmenimis pagalbos teikimas. Taip pat buvo suteikta informacija apie spalio mėnesį numatomą iš VSAT Varėnos pasienio rinktinės padalinių į Ruklą, Kybartus, Naujininkus ir Medininkus neteisėtų migrantų iškeldinimo planą.

Pirmieji iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtę migrantai VSAT Varėnos pasienio rinktinės Tribonių užkardos teritorijoje buvo įkurdinti liepos viduryje – 68, iš kurių 59 kirtę Lietuvos Respublikos sieną per Tribonių pasienio užkardos saugomą ruožą. Šiuo metu VSAT Varėnos pasienio rinktinės užkardose įkurdinti 277 tokie asmenys, iš kurių 34 – Tribonių  užkardos teritorijoje. Tai Irano, Irako, Šri lankos ir Čečėnijos piliečiai.

Laura Jurgelevičiūtė Varėnos pasienio rinktinės viešųjų ryšių specialistė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: