Vytauto Baublio darbų paroda

0
50

Varėnoje gyvenantis ir kuriantis menininkas Vytautas Baublys mūsų bibliotekai įteikė prasmingą dovaną – naują savo kūrinį. Tai 2021 metais tapytas paveikslas „Pilėnai“. Jį V. Baublys nutapė pagal Aleksandro Vitulskio paveikslą „Pilėnų gynimas“ (1965 m.).

1336 m. vasario 25 d vykęs didvyriškas Pilėnų gynimas, ne tik tragiškas Lietuvos istorijos puslapis. Tai visos lietuvių tautos kovų su kryžiuočiais simbolis. Menininkams ši tragiška Pilėnų gynėjų istorija tapo įkvėpimo šaltiniu, Pilėnams skirta žymių literatūros, muzikinių kūrinių, dailininkų darbų.         

Vytauto Baublio „Pilėnus“ galite matyti Varėnos viešosios bibliotekos pirmojo aukšto fojė, o dar 7 darbus iš kriauklelių ir du triptikus tautosakos ir etnografijos tema rasite bibliotekos skaitykloje, antrame aukšte.                                       

Mūsų kraštietis menininkas Vytautas Baublys ne tik tapo paveikslus, dirba su medžiu, skarda, žalvariu, variu, kriauklėmis, kuria skulptūras, lauko baldus ir kt. Kūryboje jį užvaldžiusi patriotinė tematika, ryškus Lietuvos istorijos motyvas. Jo rankomis atgimė didieji Lietuvos kunigaikščiai, partizanų vadai, vaidilos, poetai, daug įdomių darbų skirta Varėnos kaimams, vietovėms. V. Baublio nutapyta garsiojo lenkų dailininko Jano Mateikos paveikslo „Žalgirio mūšis“ kopija (147×338 cm) pripažinta didžiausia kopija. V. Baublys savo kūrybos darbų yra padovanojęs Perlojos muziejui bei Senosios Varėnos Balio Gražulio bibliotekai. Jo darbų yra įsigijęs Lietuvos nacionalinis muziejus, Muitinės muziejus.

„Kuriu dėl savęs, ne dėl kitų. Mane traukia ne tiek rezultatas, kiek pats kūrybinis procesas. Kurti skatina noras pačiam pasidaryti tai, ko negali nusipirkti“, – sako menininkas.

Kviečiame pamatyti.

Renata Česnulevičienė

VB Skaitytojų aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: