Draugystės medis – trijų tautų projektas

0
50

Trijų šalių – Vokietijos Prenclau miesto, Lenkijos Balineko ir Varėnos jaunimo projektas „Draugystės medis“ baigtas

Rita Reivytė

Kaip pasakojo šio projekto koordinatorė iš Lietuvos pusės Tatjana Saulevičienė, 2018 metais į Grybų šventę su Prenclau delegacija atvyko ir stikladirbių Kristos ir Vernerio Kotke šeima, atvežusi dovanų iš stiklo padarytus Varėnos ir Prenclau herbus. Tada, pasak T.Saulevičienės, kartu su tuometine Varėnos r. savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Svirskiene kilo mintis parengti jaunimo projektą, prie kurio kiekviena šalis-parteris prisidėtų tuo, ką turi stipriausią: Prenclau – stiklas, Balinekas – keramika, Varėna – medis. Taip buvo sumanyta pagaminti Draugystės medį: varėnškiai pagamintų kamieną, vokiečiai – stiklo lają, o lenkai- keramines detales.

Kiekviename mieste vyko darbai ir bendravimas, kurį koordinavo Preclau miestų partnerių asociacijos pirmininkė Anette Hipert. Baigiamasis projekto etapas turėjo vykti Prenlau stebint, kaip liejama stiklo laja, ir Balineke, kur turėjo būti sujungtos visos detalės. Viskas vyko sklandžiai tol, kol neprasidėjo COVID pandemija, sutrukdžiusi visas keliones ir dėl kurios reikėjo atidėti projektą baigtį.

Vis dėlto projektas buvo baigtas. Vasarą vykę į viešnagę Preclau Varėnos r. tarybos nariai nuvežė A.Juškevičiaus ir jo mokinių pagamintus medžių kamienus, o spalio pradžioje įvyko medžio dalių sujungimas. A.Juškevičius negalėjo važiuoti, nes tuo metu vyko jo paroda, jaunimui išvis nebuvo leidžiama keliauti, tai varėniškių pusei atstovavo T.Saulevičienė ir Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos technologijų mokytoja Alma Tumėnienė.

Tris dienas projekto baigiamieji darbai vyko Preclau ir dieną – Balineke. Draugystės medžiais pasipuošė šių miestų mokyklos. Trečiasis medis, skirtas Varėnai, turėtų būti įteiktas kitais metais Grybų šventės metu, jei ji vyks ir jei Varėnos valdžia pasikvies Prenclau delegaciją. Jeigu tai nepavyktų, Draugystės medį atveš miškininkai arba ugniagesiai, tarp kurių draugystė yra tęsiama. Pasak T.Saulevičienė, Draugystės medį sutiko priimti „Ąžuolo“ gimnazijos direktorė Milda Padegimaitė.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: