Pirmąją Naujųjų metų dieną – tradicinės ledinės maudynės visoje Lietuvoje

0
84

Ledinių maudynių entuziastai sausio 1-ąją švenčia ne tik Naujuosius metus, bet ir pasaulinę „ruonių“ dieną. Kiekvienų metų pirmąją dieną visi pasaulio „ruoniai” rengia simbolinį susitikimą vandenyje. Kiekvienas atskirai, kartu su savo šeima ar bendruomene tam tikrą valandą panyra į savo eketę: upėje, ežere ar jūroje, liudydamas beribes žmogaus dvasines ir fizines galias.

Kasmet vis daugiau Lietuvos miestų įsilieja į žiemos maudynių maratoną, pradedant sezono atidarymu gruodžio 1-ąją, Naujųjų metų pasitikimu, 30-ies dienų „ledinės eketės“ iššūkiu, „Ruonių“ maudynėmis Palangoje ir baigiant 25 metrų plaukimu Trakuose, ant Galvės ežero.

Ledinių maudynių entuziastai stebina ne tik vis gausėjančiomis gretomis, bet ir unikaliomis idėjomis.

Rokiškis šiemet visus nustebino išskirtine eglutės formos ekete, apie kurią žaibišku greičiu garsas pasklido ne tik po visą Lietuvą, bet ir toli už jos ribų. „Idėja kilo rudeniui skaičiuojant paskutines dienas, bet be draugų pagalbos nebūčiau „įžiebęs“ eglės – esame visi šios idėjos autoriai,“ – atviravo Mindaugas Nabagas, – „Prie įgyvendinimo taip pat prisidėjo: Sergejus Snetkovas, Edmundas Šakalys, Vaidas Ramanauskas, Vygantas ir Žydrūnė Ališauskai, Jarūnė Kriukelė, Rolandas Šmagoris ir Rasa Šiaulienė. Nesitikėjau, kad ši kalėdinės eglės formos eketė taip paplis po visą Lietuvą ir net už jos ribų. Tai paprasta ir minimalistinė eglė, genialumas slypi paprastume. Pagrindinė mintis, – egles miestų centruose reikia puošti kukliau ir paprasčiau, išleidžiant pinigus naudingiau ir nesistengiant konkuruoti tarp miestų. Tikiuosi, kitais metais išvysime daugiau Kalėdinių eglių formų ekečių užšalusiuose vandens telkiniuose.“

Rokiškietis tikino, kad grūdinimasis yra sveiko gyvenimo būdo dalis, tačiau šalčio procedūros dar ne viskas. „Šiais laikais turbūt niekas nesiginčys, kad mityba yra sveikatos pagrindas. Daugiausia dėmesio turime skirti mitybai ir fiziniam aktyvumui, kuris yra glaudžiai susijęs su imunitetu ir emocine būsena. Mes tam ir sukurti, kad judėtume. Sveikata rūpintis reikia visus metus. Būsime sveiki, tai galėsime siekti gyventi taip, kaip svajojame.“

„Grūdinimasis – tai vienintelis, nieko nekainuojantis, itin efektyvus kelias link geros sveikatos ir idealaus imuniteto. Viskas, ko reikia, tai – nusiteikimo, geros bendraminčių kompanijos ir begalės šypsenų,“- tikina profesionalus sporto treneris, motyvatorius Andžej Michmel, prie Lampėdžių ežero pritraukiantis vis daugiau Kauno „ruonių“, pasiryžusių natūraliai stiprinti imunitetą. Anot jo, šaltųjų maudynių esmė – sukelti kūnui šoką. Šokas suaktyvina šalčio receptorius, kurie yra po oda, jie siunčia signalus smegenims, o šie – hormoninei sistemai. Treneris atviravo, kad niekada nepamirš, kai lindo į vandenį lauke spaudžiant -18 laipsnių šalčio. „Buvo nerealu! Bet galiojo ta pati taisyklė: kuo šaltesnis oras – tuo labiau reikia sušilti, kad bėgtų prakaitas, jokiu būdu negalima lįsti į eketę sušalus“, – pabrėžė treneris.

„Pirmą kartą maudynes lediniame vandenyje išbandžiau prieš 7 metus Baltijos jūroje kovo mėnesį. Įspūdis buvo labai geras – išmušė karštis, kūną užplūdo didžiulė energija, pajutau tokius jausmus, kurių iki tol dar nebuvau patyręs. Visa tai ir „užkabino“ tęsti toliau,“- dalinosi radviliškietis Tadas Grimaila, subūręs bendraminčių ratą ir savo kraštą išgarsinęs masiškiausiomis ledinėmis maudynėmis šiaurės Lietuvoje.

„Kai pradėjau maudytis žiemą, keletą metų tai dariau vienas. Sudalyvavęs Lietuvos sveikuolių sąjungos organizuojamoje sveikatos mokykloje, tęsiau bendravimą su sveikuoliais, plėčiau bendraminčių ratą. Laikui bėgant išsiplėtėme iki tiek, kad drąsiai galėjome surengti didžiausias maudynes šiaurės Lietuvoje, su komanda buvom apdovanoti LR Prezidentės už surengtas Vasario 16-osios šventines masines maudynes eketėje, Radviliškyje pradėjo lankytis žiniasklaidos atstovai, o tai maudynes dar labiau išpopuliarino,“- tikino T. Grimaila.

LSS prezidentas Simonas Dailidė Naujuosius metus kviečia pradėti ledinėmis maudynėmis savo miestuose. „Tai puiki pradžia tiems, kas išsikėlė sau tikslą – keisti gyvenimo būdą ir prisiimti atsakomybę už savo sveikatą. Patirtis rodo, kad tai neabejotinai atneša naujų vėjų į kiekvieno gyvenimą. Naujuosius pradėkime su gera nuotaika, kompanija ir pilni energijos!“

Miestų ir vietų sąrašas:

Vilnius: Renkamės 11:00 val., neriam 11:15 val. Žalieji ežerai (Balsio ežeras), pagrindinis paplūdimys. Simonas: 8 648 39931.

Kaunas: 12:00 val. Lampėdžiuose prie pirtelės, Andžej: 8 631 88888

Kaunas: 15:00 val. Nemuno papludimys, prie “Trijų mergelių”,

Kauno rajonas, Kūjagalvių kaimas: 00:01. Rasa: +370 699 18520.

Klaipėda: 14:00 val. pirmojoje Melnragėje.

Klaipėda: 15:00 val. antrojoje Melnragėje.

Palanga: 12:00 val. prie Palangos tilto.

Nida: 14:00 val. šiauriniame paplūdimyje, prie Kupolo. Renatas: 8 605 93420.

Alytus: 12:00 val. prie Mažojo Dailidės ežerėlio.

Panevėžys: 12:00 val. renkamės Panevėžio kultūros ir poilsio parke, Nevėžio upės maudykloje. Raimundas: 8 680 48609.

Marijampolė: 13:00 val. prie Rygiškių gimnazijos Jono stadiono. Vidmantas: +370 699 49990

Kėdainiai: 12:00 val. renkamės prie Pelednagiu stadiono.

Elektrėnai: 9:30 val. Elektrėnų paplūdimyje, prie tilto. Saulius: 8 656 08750.

Radviliškis:  12:00 val. prie Eibariškių tvenkinio.

Šiauliai: 10:00 val. ežeras Pageluvis. Saulius: 8 639 19433.

Kelmės raj: 12:30 Kelmės raj.. Butkiškės k., Naujoj Gokuloj. Sigita: 8 656 31211.

Žagarė: 12:00 val., Švėtės upės vingis, Pašvėčio g. Ruslanas: 8 671 86511.

Utena: 13:00 val. Utenos tvenkinys/Klovinių užtvank a(nuo hipodromo pusės). Darijus: 8 609 24012.

Druskininkai: 12:00 val. Grūto ežeras. Irena: 8 638 59509.

Rokiškis: 13:00 val. Rokiškio V tvenkinys (Rokiškio miesto paplūdimys),  Mindaugas: 8615 71468

Paskelbtas ir ledinės nuotraukos konkursas https://www.sveikuoliai.lt/ledines-nuotraukos-konkursas-2022/  jau laukia nuotraukų! Sausio viduryje rengiamas 30 dienų ledinės eketės iššūkis, kuris vyks daugelyje miestų, norintys mielai kviečiami jungtis! Vasario 12 d. visos Lietuvos ruonių laukia maudynės Palangoje, vėliau – 25 m. ledinės eketės varžybos. Visa informacija apie ledinius renginius Lietuvoje skelbiama Lietuvos sveikuolių sąjungos FB puslapyje ir www.sveikuoliai.lt.

Jūratė Marčiulaitienėwww.sveikuoliai.lt

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: